Головна Сьогодні

Води на Марсі немає: Вчені пояснили появу слідів на Червоній планеті

Вчені прийшли до висновку, що сліди утворилися через сезонне замерзання діоксиду вуглецю

Щілини на Марсі, які схожі на сліди від води, насправді утворилися через сезонне замерзання діоксиду вуглецю. До такого висновку прийшла група фахівців з Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA), яка провела аналіз останніх знімків із супутника Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), що займається пошуками слідів води на Червоній планеті, пише bigmir.net.

Провівши порівняльний аналіз знімків поверхні Марса, вчені визначили, що рельєф ущелин змінювався в певні періоди, на які припадає замерзання двоокису вуглецю. Це спростовує теорію про те, що тріщини формувалися в результаті дії води на поверхню планети, оскільки існування води в рідкому стані неможливе при таких температурах (діоксид вуглецю кристалізується з газоподібного стану при температурі нижче мінус 78,5 градусів за Цельсієм).

"Ще п'ять років тому ми думали, що тріщини на Марсі говорять про водну активність на його поверхні, – зазначив один із авторів дослідження з Наукового центру астрогеології Геологічної служби у місті Флагстафф (Арізона). – Ми стали більше спостерігати за станом цих тріщин і геологічними змінами, пов'язаними з ними. У результаті ми прийшли до висновку, що більша частина змін відбувається в зимовий період".

Проте новітнє дослідження не спростовує інших теорій про можливе існування рідкої води на Марсі, як і того, що вона могла бути присутньою на Червоній планеті багато мільйонів років тому.

Вчені припускають, що планета зараз знаходиться в свого роду льодовиковому періоді, у минулому клімат на Марсі міг бути більш вологим і теплим.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: bigmir.net

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти