Головна Сьогодні

В ОАЕ вперше за 10 років побачили арабського піщаного кота

До цього рідкісну тварину бачили на території країни лише кілька разів

ВченізОб'єднанихарабськихеміратів(ОАЕ)за допомогоюкамернічногобаченнязареєструваливеміратіАбу-Дабітриособиниарабськогопіщаногокота(Felis margarita harrisoni).Доцьогорідкісну тваринубачилинатериторіїкраїнилишекількаразів(останнійзних-у 2005 році),причомуспостереження небулипідтвердженізйомкою.РезультатиспостереженьопублікованівEuropean Journal of Wildlife Research,-передаєт N+1.

СпівробітникиУправліннянавколишньогосередовищавстановлюваликамеристеженнявприродоохоронній зоніБайнунавАбу-Дабізберезня по грудень2015 року.Зацейтермінїмвдалосяотримати46знімків,наякихзображенітриособиниарабськихкотів.Одногознихвдалосяідентифікуватияксамця,статьіншихзалишиласяневизначеною.

Близько80відсотківфотографійзробленівперіодз00:00до 06:00,решта-з18:00 до24:00.39відсотківзнімківотриманіпід часповного місяця.Температураповітрявцей часстановилавід11до28градусівЦельсія,тобтокотиволіютьдляполюванняпрохолоду.Такожкамериіпасткизафіксувалидостатня присутністьгризунів(піщанокітушканчиків),ящірок(сцинківігеконів)іжуків,якимихарчуютьсяпіщанікоти.

3e9b26a91b12b7f413fcdea663c804f5

Felis margarita harrisoni, знятийкамероюспостереження. Фото: Shakeel Ahmed et al., Eur J Wildl Res, 2016

Арабський піщаний кіт – потайна і досить рідкісна тварина, що веде строго нічний спосіб життя. Вперше описаний в 1950 році. З тих пір поодинокі особини спостерігалися в країнах Арабського півострова, на північному сході Єгипту, в Сирії і Йорданії. Через складність спостереження точний стан природної популяції практично невідомий. Міжнародний союз охорони природи (IUCN) відносить арабських піщаних котів до видів, близьких до загрозливого становища. В ОАЕ, де їх вважають такими, що перебувають під загрозою, діє програма з розведення тварин в неволі для збереження виду.

Арабськийпіщанийкітдобрепристосованийдляжиттявпустелі:йоговухаілапизахищенівідпіскугустою шерстю,аобмінречовинвлаштованийтак,щовін непотребує питної води,отримуючивсюнеобхіднувологузїжею.За оцінкамиекологів,популяціяFelis margarita harrisoniскорочуєтьсячереззменшенняареалу проживанняіхарчовихресурсіввзв'язкуздіяльністюлюдини.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти