Головна Сьогодні

В Антарктиді гігантський айсберг розколовся на шматки: вчені стурбовані ситуацією

Зазвичай айсберги розвалюються вже після того, як спливають у відкрите море. Але в цьому випадку він так і не зміг відплисти далеко від берега

В Антарктиді гігантський айсберг Пайн-Айленд, який в кінці вересня відколовся від льодового щита, розпався на шматки.

Про це повідомляє ScienceAlert.

За даними видання, раніше величезна брила, площею в 267 квадратних кілометрів, тепер представляє собою шматки льоду, які, за прогнозами експертів, буду танути в більш прискореному темпі.

Вчені стурбовані такою ситуацією, адже зазвичай айсберги розвалюються вже після того, як спливають у відкрите море. Але в цьому випадку він так і не зміг відплисти далеко від берега. Імовірно, через занадто великі крижані утворення.

"Те, що ми спостерігаємо на льодовику Пейн Айленд – тривожно. Зараз ми бачимо зміни в процесі відламування льоду шельфу. Протягом 68 років ми бачили приклад збільшення і зменшення крижаного покриву, а зараз в результаті відламування одного великого айсберга ситуація змінилася", – розповів морський геофізик Роберт Лартер з Антарктичної служби Британії.

За його словами, ці зміни можуть відображати тріщини в крижаному шельфі, все більше впливають на відстань і структуру айсберга, викликану поступовим зменшенням товщини шельфів льодовиків, яке відбулося за останні кілька десятиліть.

Вчені стурбовані тим, що такі зміни можуть свідчити про нову еру структурної нестійкості льодів Антарктиди.

Раніше повідомлялося, що згідно з прогнозом, зробленим на основі супутникових знімків льодовиків, в майбутньому процес танення льодів прискориться ще в два-три рази, підвищивши рівень Світового океану. Уже зараз льодовики Pine Island і Thwaites стали головними джерелами виникнення айсбергів в Антарктиді.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти