Головна Сьогодні

Вчені з'ясували причину екстремальних злив по всій планеті

Кліматологи порівняли два 20-річних періоду – 1960-1979 і 1991-2010 років, між якими середня температура на Землі підвищилася на 0,5 градуса Цельсія

Збільшення глобальної температури на півградуса посилило екстремальні погодні умови, які утворюються по всій планеті.

Про це повідомили вчені з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін, коротко про їх дослідженні говориться в прес-релізі на сайті Phys.org.

За даними вчених, саме це і послужило тим, що зараз все частіше стали виникати сильні зливи, грози, а також тривалі періоди аномальної спеки.

Прогнозування наслідків глобального потепління на 1,5 і 2 градуси Цельсія включає певні припущення. Наприклад, вчені можуть спиратися на різні моделі океанічних циркуляцій. Тому для виключення невизначеності фахівці звернулися до даних багаторічних метеорологічних спостережень.

Кліматологи порівняли два 20-річних періоди – 1960-1979 і 1991-2010 років, між якими середня температура на Землі підвищилася на 0,5 градуса Цельсія. Виявилося, що до кінця цього проміжку часу збільшилися такі метеорологічні показники, як тривалість посушливих сезонів і інтенсивність екстремальних злив. Крім того, середня річна температура підвищилася більш ніж на 1 градус, а зими в середньому стали теплішими на 2,5 градуса Цельсія.

Згідно з висновками вчених, ці погодні зміни виходять за рамки природної мінливості, тобто викликані спалюванням викопних видів палива людиною. Дані також узгоджуються з моделями, які показали, що збільшення глобальної температури через антропогенної діяльності на 2 градуси подвоїть кількість неврожаїв, зменшить доступність прісної води і збільшить частоту аномальної спеки.

Раніше вчені назвали крайній термін запобігання глобальної катастрофи.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти