Запах померлої людини завжди описується як украй неприємний, але, схоже, запах смерті, що виділяється організмом людини, має виразний фруктовий відтінок, вважають вчені з Університету Левена в Бельгії, повідомляє "Ортодокс".
Дослідники виявили, що суміш з п'яти хімічних сполук, що виділяються при розкладанні тіла, є унікальними для людської плоті порівняно з іншими тваринами. Вони є частиною сімейства молекул, відомих як ефіри, які мають всі сильні запахи, в тому числі вироблені ананасами, малиною, ожиною та яблуками. Отримані результати можуть дозволити вченим використовувати ці хімічні коктейлі, щоб відрізняти людські останки від тварин.
У ході дослідження фахівці помістили зразки 26 тварин і 6 людей в банки, де вони розкладалися протягом 6 місяців. Вчені проаналізували проби летких газів, що виділяються тканиною, яка гниє, і виявили, що запах мертвих людей і свиней можна відрізнити від запаху мертвих мишей, кротів, кроликів, черепах, жаб, курей, горобців, дятлів і т. д. Свині і людські останки мали 8 різних ефірів, які відрізняли їх від інших тварин. Тим не менш, людські зразки також мали 5 інших складних ефірів, які дозволяли відрізнити їх від свині. Серед п'яти ефірів, які були знайдені, можна виділити гексаноат – хімікат із запахом ананасів і ожини; 3-метилбутил пентаноат, який має запах стиглих яблук; 2-метілбутірат, який має вишневий і яблучний аромат; і бутил пентаноат, який має запах малини.

Експерти попереджають, що дослідження проводилося тільки на невеликих зразках тканини, а не на цілих органах, а при розкладанні зовнішнє середовище також може впливати на запах.
Вчені вважають, що отримані результати можуть бути використані, щоб допомогти краще працювати собакам, які використовуються поліцією і аварійно-рятувальними службами для пошуку трупів.