Канадські біологи розкрили одну з головних загадок курячих яєць – їм вдалося з'ясувати , як курчаті вдається вийти назовні з яйця , здатного витримати потрійну масу тіла несучки , йдеться в статті , опублікованій в журналі Science Advances.
" Ми виявили , що шкаралупа яйця складається з трьох шарів наноструктур , що мають різну міцність , еластичність і інші механічні властивості . Що цікаво , ці структури змінюються в міру зростання зародка , і на той час , коли курча вилуплюється з яйця , вони слабшають , що допомагає йому розбити шкаралупу " , – заявив Марк Маккі ( Marc McKee ) , біолог з університету Макгілла ( Канада ) .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Ще з часів античності філософи , натуралісти , обивателі і вчені часто замислювалися про те , як курчата і пташенята інших птахів з'являються на світ . З одного боку , навіть найслабші дитинчата пернатих можуть самостійно розбити шкаралупу і вибратися з яйця , а з іншого – яйця мають незвично високу механічну міцність , витримуючи тиск тіла несучки або більших птахів .
Використовуючи прискорювач частинок для того , щоб нарізати шкаралупу курячого яйця на тонкі шари і вивчити їх за допомогою електронного мікроскопа . Це допомогло їм вперше поглянути на те , як влаштована шкаралупа " зсередини " і зрозуміти , як пташенятам вдається розбити її .
Як виявилося , вона являє собою вкрай високотехнологічний матеріал , що поєднує в собі нано- та біотехнології . З'ясувалося , що шкаралупа складається з трьох шарів нанокристалів карбонату кальцію , кожен з яких відіграє свою власну роль в захисті майбутнього пташеняти від зовнішнього середовища .