Головна Сьогодні

Сейшели і Мальдіви можуть стати безлюдними – вчені

Фахівці вважають, що схожі процеси становлять загрозу для всіх коралових островів

Група американських і європейських вчених дійшла висновку, що через кілька десятків років більша частина атолів світу, які низько лежать, може стати безлюдною через зміни клімату і нестачу прісної води. У їхньому числі Мальдіви, Сейшельські острови і частина Гаваїв.

Дослідники вивчили кліматичні процеси, що впливають на територію Маршаллових островів. До складу цієї невеликої держави в Мікронезії входять 29 атолів, і там вже помітні ознаки кліматичних змін.

Вчені вважають, що схожі процеси становлять загрозу для всіх коралових островів – без даху над головою можуть залишитись сотні тисяч їхніх мешканців.

Більш ранні дослідження змін клімату атолів ґрунтувалися на оцінках зростання рівня води навколо острова. За цими даними, різкі кліматичні зміни не загрожували атолам в найближче сторіччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Автори нової роботи зіставили графіки підйому рівня океану з оцінками динаміки морських хвиль, а також врахували прогнозовані об’єми викиду парникових газів. Порівнявши всі ці параметри, вчені зробили висновок: небезпека загрожує більшості коралових островів, які низько лежать.

За їхніми прогнозами, основне джерело ризику – повені: з роками вони відбуватимуться частіше і можуть стати потужнішими. Вони завдадуть шкоди інфраструктурі островів: будівлям, дорогам, транспорту.

Через повені до водоносного горизонту може потрапити солона вода, і така суміш буде непридатною для пиття і приготування їжі. Дощ може нейтралізувати невелику кількість солоної води, але, за оцінками дослідників, прогнозованого рівня дощів виявиться недостатньо.

Про те, як європейські вчені зареєстрували радіаційний викид на Уралі, дивіться на відео нижче:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: hromadske.tv

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти