Птахи можуть визначити якість горіха, не витрачаючи сили на розбивання шкаралупи, просто "зважуючи" горіх в дзьобі, стверджують вчені. Відповідна стаття була опублікована в The Journal of Ornithology.
В якості підготовки до експерименту біологи акуратно відкривали шкаралупу горіхів, які були їжею для мексиканської сойки, витягували з неї шматок плоду і закривали назад. Після цього "полегшені" горіхи змішувалися з звичайними і пропонувалися птахам.
Дослідники з'ясували, що сойки, перш ніж відкрити горіх, піднімали його в дзьобі і струшували кілька разів, як би визначаючи вагу. Незважаючи на те що цілі горіхи були всього лише на 1 грам важчі тих, над якими попрацювали вчених, птахам вдавалося помітити різницю – горіхи з меншою масою сойки відкидали вбік і не витрачали сили на відкривання шкаралупи.
Біологи збираються і далі вивчати поведінку сойок під час пошуку і добування їжі – так, дослідники припускають, що птахи можуть визначати якість горіха, простукуючи його дзьобом і орієнтуючись на звук.