Тільки 500 гривень для початку власного бізнесу. Це цілком можливо, довела пара з Умані, яка вирощує мікрогрін. Соковита молода зелень зараз дуже популярна серед послідовників здорового харчування. З чого починали уманці будувати свою зелену ферму і коли отримали перший солідний прибуток – далі в матеріалі.
Як з'явилася ферма мікрогрін
Гірчиця, базилік, крес-салат, горох і соняшник – під білою лампою, а під синьою – редис. Марічка і Микола Березовські називають кімнату, в якій вирощують мікрогрін, – фермою, а себе – фермерами.
За освітою Микола – агроном. Розпочати власну справу вирішили несподівано навіть для себе – просто ввечері перед поїздкою на заробітки.
Так само несподівано може статися і якесь свято або подія, про яке ви забули. Але, щоб не впасти обличчям в бруд, – купіть правильний подарунок. Якщо не знаєте який – скористайтеся нашим календарем подарунків на березень.
Поки молоді фермери не облаштували автоматичний полив і світло, то майже жили поруч з мікрогріном. Рекламували зелень в соцмережах. Микола навіть сам ходив з вирощеною зеленню по ресторанах.
Як фермерам вдалося домогтися перших результатів
Ферма розрослася до нинішніх масштабів приблизно за рік. Знайшли клієнтів і тепер мікрогрін – їх єдине джерело доходу.
За словами Марічки Березовської, спочатку потрібно багато економити, щоб більше вкладати в бізнес.
Раніше вони їздили на заробітки до Чехію і, порівнюючи, зазначають, що важко і тут, і там.
"Там я робила нудну роботу – стояла на конвеєрі коробки укладала. А тут я роблю те, що мені подобається. Ти можеш зробити більше і досягти більше відповідно", – каже фермер.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити мінігород на підвіконні.
Читайте також: