I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Корпоративні заморочки: когось годують, а когось відправляють у Єгипет

У кожного місця роботи свої плюси. Розбираємося в них разом

Айтішний комфорт

У середовищі програмістів корпоративних традицій не менше, аніж в інших сферах, але специфіка все одно своя: "Я працюю в українській філії закордонної айті-компанії, що займається розробкою і установкою систем безпеки для підприємств, – розповів Олександр Андрющенко, начальник відділу тестування. - У день ми повинні відпрацювати 9-10 годин, але час приходу – відходу не принципово для керівництва (в Україні, до слова, таким фахівцям платять від 12 тис. грн). Якщо треба прийти пізніше або піти раніше, роботу можна закінчити вдома. Головне – вчасно здати проект, який задовольнить клієнта; інше, в тому числі і робоча обстановка, власників компанії не цікавить. Стиль спілкування неформальний, ми на "ти" навіть з генеральним директором: підкреслено ввічливе "ви" можуть навіть вважати за образу. Дрес-коду немає – одягаємося як нам зручно: джинси, шорти, майки і шльопанці. Та й працювати можна, де і як захочемо: сидячи і поклавши ноги на стіл, лежачи на дивані в обнімку з ноутбуком або розташувавшись на підвіконні".

Ще одна особлива риса роботи айтішників – сувора секретність: все, що стосується розробок, їх вартості та контактів клієнтів, не підлягає розголошенню 5-10 років – відповідний договір підписують співробітники при прийомі на роботу
.

Реклама

КОРПОРАТИВНІ БОНУСИ. Часто за обід співробітниківплатитьначальство.Печиво ,чайі кавадля співробітниківвнеобмеженихкількостях -тежза рахуноккомпанії.За словами Олександра ,роботаайтішниківпритупляєїхемоції ,тому у багатьохпрограмістівхобіактивніі даютьвихід почуттям :велоспорт ,хокей ,пейнтбол абофотозйомка .Причомуначальствочастенькопідтримуєтакі захопленняпідлеглих ірегулярноорганізовуєзмаганняміж різнимивідділамиабофіліямисвоїх компаній.

Банки: планпо депозитах іфотобосові

банківській сфері працюю шість років, з консультанта по депозитах доросла до керуючого двох відділень, – розповідає Олена Маркова, співробітниця одного зі столичних банків. - У нашому середовищі вітається постійне спілкування співробітників між собою навіть після роботи – для згуртованості колективу. Один з одним ми спілкуємося неформально, але при клієнтах – підкреслено офіційно. 4 дні на тиждень дрес-код строгий – темні спідниця або штани, світла блузка і краватку або шарфик; а по п'ятницях нам дозволили приходити в джинсах. Обідами нас не годують – харчуємося самі, в центральних відділеннях є своя недорога їдальня. Так само справа йде з курсами підвищення кваліфікації та вивченням англійської – у виграші працівники центральних відділень". Тих, хто хочуть працювати в банку на посадах, пов'язаних з великими сумами грошей, обов'язково перевіряють на детекторі брехні – цим займаються психологи та співробітники служби безпеки банку. Питання різні – від "чи здатні ви обдурити людину?" до "чи азартні ви?". Так само перевіряються кредитні історії всіх шукачів – тих, у кого багато кредитів або хто серйозно затримував виплати по них, на роботу навряд чи візьмуть.

Реклама

БАТІГ І ПРЯНИК.Якщо в банку немає уніформи, співробітники одягаються за зразком "білий верх, чорний низ". Іноді перед початком робочого дня співробітник знімає себе на веб-камеру і відправляє фото в центральний офіс – щоб там оцінили, як він одягнений. У колеги Маркової був випадок: замість білої блузки вона прийшла в блузці в дрібну квіточку, за що оштрафували все відділення.

Є в банках і таємні перевірки. Наприклад, з'явився новий банківський продукт, і через пару днів до співробітника приходить перевіряючий під виглядом клієнта і з'ясовує, як працівник вивчив нововведення. За помилки штрафують не людину, а відділення. Строго в банках і з планами – за депозитами, наприклад: якщо співробітник не виконав місячний план, можуть позбавити третини зарплати (зарплати таких фахівців у країні стартують від 2500 грн). Але зате в банках виплачують премії кращим співробітникам місяця
.

Будні вигадників

В агентствах з організації свят колективи маленькі, по 3-6 осіб. Але свої традиції є і там. "Головне для нас – бути командою, – розповідає Ірина Текін, директор київської івент-компанії. - Адже конфлікти можуть вплинути на якість роботи та її оплату (основна частина зарплати івентників – 5-10% від кожного замовлення, в середньому в місяць виходить не менше 3500 грн). Правильний стан – коли господар не просто керівник, а й член робочої команди: з таким куди простіше ділитися ідеями". У івент-агенціях працюють за контрактами з ненормованим графіком і плаваючими вихідними. Відпустку тільки в несезон – у жовтні-листопаді (у цей час мало замовлень). За запізнення більше ніж на 15 хвилин на захід або на підготовку до нього без причини організатор свят легко вилетить з роботи. У креативників три форми одягу: ділова (для зустрічей), неформальна (для робочих буднів) і парадно-вихідна (для заходів). Останню дає агентство або ж її шиють на замовлення під свято, а платить за все замовник. За сніданки-обіди івентників ніхто не платить, так само як і за корпоративи – можуть хіба що подарувати подарунок до дня народження або на Новий рік.

Реклама

Супермаркети: 20 г на дегустацію і "свої" прибиральники

Специфіка корпоративної культури в супермаркетах – в чесності співробітників, яка зведена в культ: за крадіжку відразу звільняють. "В одному зі столичних супермаркетів я готую салати для відділу кулінарії. На роботі панує дружня атмосфера – начальство завжди похвалить, якщо бачить, що в колективі щиро дружать", – розповідає кухар Андрій Каташинський. Кухарі в супермаркетах працюють в уніформі з натурального матеріалу – її всім видають по два комплекти. Форма завжди повинна бути чистою і вигладженою, тому доводиться міняти її майже щодня. "Готуємо ми тільки в рукавичках, кухню утримуємо в кришталевій чистоті, яку підтримуємо самі. Якщо хтось порушить правила (наприклад, прийде в брудному халаті або упустить волосся в їжу ) – начальство зробить зауваження і швидше за все оштрафує (суми можуть бути різними, в середньому десята частина зарплати, яка у таких співробітників стартує від 2500 грн)", - продовжує Андрій.

БЕЗПЕКА."Перед початком робочого дня ми вибираємо продукти на полицях супермаркету, з яких і готуємо. Якщо до кінця дня страви не продалися, кухарі їх списують – собі ніхто нічого не забирає, – розкриває секрети кухар. - Дозволяють тільки дегустацію приготованого – але тільки 20-30 г з 1 кг, не більше, це прописано в особливому нормативі. Списану їжу ретельно перевіряє служба контролю супермаркету – щоб не викинули хороші продукти. Харчуємося ми в окремій їдальні, куди приносимо їжу з дому або купуємо з 10%-вою знижкою в нашому ж маркеті. На всі куплені або принесені з дому продукти служба контролю ставить стікери: це позначення, що вони наші, а не вкрадені в магазині. Коли ми йдемо з роботи, охорона перевіряє всі сумки і пакети – щоб ми нічого не винесли: викрадення продуктів або залишків списаних страв – найстрашніший проступок. Втім, вкрасти щось не так і легко – у всіх приміщеннях маркету, крім роздягальні та туалетів, стоять камери. Хоча і знаходяться "умільці", які ретельно пакують списані страви і викидають у смітник, а потім їх спорожнюють "свої" прибиральники і виносять з території. Є "свої" і в службі контролю, які можуть вчасно прикрити очі. Якщо у відділу виявлять недостачу, її вартість поділять на всіх порівну і віднімуть з зарплати, а якщо зловлять когось конкретного – тут же звільнять".

УМОВИ.Майже у всіх супермаркетах співробітники працюють повністю "по-білому": отримують офіційну зарплату та премії, оплачувані відпустки та лікарняні. За словами кухаря, якщо людина спізнюється або йому треба затриматися, достатньо дзвінка керівництву: останньому головне – виконаний денний план. Працівників кухні та пекарні начальство стимулює регулярними преміями та щорічними конкурсами на звання "кращого працівника року": такі отримують або солідну премію, або путівки на відпочинок у Карпати, на Чорне море, до Єгипту або Туреччини. А ще двічі на рік влаштовуються корпоративи з тематичними вечірками і невеликими.

Вирішуємо проблемикорпоративнихправилз експертами

Бувають ситуації ,колидотриматисякорпоративнихправил нетак-топросто .Ми запиталиу психолога ,керівникаМайстернівеб -бізнесуРомануМакаренка іHR- фахівця ,керівника проектунаміжнародномукадровому порталіhh.uaМаріанниЯрош ,що робити втакихвипадках.

1. Що робити, якщо людина не може дотримуватися дрес-код компанії – наприклад, через алергію?

2. У деяких компаніях заохочують конкуренцію між співробітниками, причому часом досить агресивну. Що робити тим, хто не хоче грати за такими правилами?

3. Як чинити, якщо людина не згодна з прийнятою в компанії практикою "перестановки кадрів" – наприклад, переведення з відділу у відділ кожні два роки?

4. Що робити, якщо людина не хоче брати участь у корпоративах, поїздках з колегами за місто, робочих тренінгах і при цьому не хоче псувати відносини з іншими?

1.Маріанна Ярош: "Якщо в компаніїприйнятауніформа ,співробітникудоведетьсяв нійходити -про цезазвичай попереджаютьнапершій же співбесіді .Якщовона чомусь непідходить( через ту жалергії ,яку зазначеномуприкладі) ,знайти рішеннязавжди можна : наприклад ,підібратигіпоалергеннийматеріал.Але роблятьтакеспівробітники зазвичайзасвій рахунок".

Роман Макаренко: "Насамперед ,пояснітьсвоюситуаціюкадровикута керівнику .Ястикався з такимиситуаціями : людибоялися ,не вірилив те,що їмзроблять виняток ,тому навітьне пробувалипоговоритиз керівництвом .Вони побоювалися ,щоначальник абовідмовить ,абонакричить ,абобудевисміювати .Але колими з нимипроговорювалипроблему ілюдийшлина діалог значальством ,компромісзнаходивсязавжди".

2. Маріанна Ярош: "При агресивнійкорпоративній культуріспівробітникудоводиться " бути як всі"-бунтувати ,швидше за все ,безглуздо.Гонка запоказникамизазвичай подобаєтьсяі приноситькористьтільки такзваним людям- результативникам - тим ,хто працюєнарезультат.Людям-" процесникам "( дляякихважливий самепроцес роботи )доводиться складніше : їмможна порадитиабо змиритисяі спробуватиперетворитися на " результативника " , абопростойти -третього недано".

Роман Макаренко: "Агресивнуконкуренцію ,нечесні методироботи міжспівробітникамиі навітьдоносительствокерівництвозаохочує ,колидлянього головне -отриматирезультаті вичавитивсе можливе зпрацівників .У такихвипадкахспівробітникуважливо розслабитися ,спостерігатиі робити вигляд ,що згоден зтакою політикою ,а насправдіробити те ,що він може ,і непрагнутистрибнутивище голови.Такожможна обговоритиполітику компаніїз колегами ,знайти однодумців ,після чогооб'єднатисяводну команду ,щоб підтримуватиодин одного".

3. Маріанна Ярош: "Якщо щеприприйомінароботупопереджаютьпро практикупереміщенняперсоналу ,тофактомоформленнянові співробітникиавтоматичноз цим погоджуються- тодіпретензіїзалишаєтьсяпред'являтитільки собі.Якщоце нововведення ,обговорітьз керівникомпричину переведення на новемісце:чому людинупереводять ,чим загрожуєінша посада тощо.За законом ,до слова ,безписьмової згодиваснаіншу посаду абовінший департаментперевести неможуть, якне можуть ізвільнити".

Роман Макаренко: "Якщопереходитиз відділу увідділкатегоричноне хочеться ,кращезнову- такиобзавестисясоюзникамисеред колег- можливо ,разомвамвдасться переконатикерівництво в тому ,що такі переведення не потрібні.Можна подивитисянаситуацію з іншого бокуі знайтидля себе користьв подібнійротації.Можливо ,ви отримаєте тойдосвід ,який дуже знадобитьсяу майбутньому ібезякогонеможливодалі розвиватисяв цій компанії".

4. Маріанна Ярош: "За дослідженняминашого порталу ,19 % співробітниківне ходятьнакорпоративні святачерез неприязньдо колег .Відрозважальних заходів ,звичайно ,можна відмовитися ,за це некарають.Але якщоце тренінг , розрахованийна підвищеннякваліфікації ,варто добре подумати :можливо , навчання вподальшому допоможезробити кар'єру?Якщотренінгвідвідуватикатегоричноне хочеться ,хоча бпопередьтекерівництвозаздалегідь ,щоб компаніяне витрачалазайві гроші".

Роман Макаренко: "Ачому бне спробуватисходитиназахід ?Раптомспівробітникщосьвтрачає ,відмовляючись відкорпоративіві тренінгів ?Постарайтеся знайтивцих заходахщось кориснедля себе.Крімтого ,можна запропонувативідділу кадрівдопомогтиаорганізаціїі додати вкорпоративте, що людиніподобається.

Якщопрацівник неходитьна свята ,наприклад ,з релігійних міркувань ,але роботавимагає присутності ,то людинаможе відвідатилише початоксвята чиофіційну частинувечора ,апотім непомітновиїхати
".

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти