Головна Сьогодні

Корпоративні заморочки: когось годують, а когось відправляють у Єгипет

У кожного місця роботи свої плюси. Розбираємося в них разом

Айтішний комфорт

У середовищі програмістів корпоративних традицій не менше, аніж в інших сферах, але специфіка все одно своя: "Я працюю в українській філії закордонної айті-компанії, що займається розробкою і установкою систем безпеки для підприємств, – розповів Олександр Андрющенко, начальник відділу тестування. - У день ми повинні відпрацювати 9-10 годин, але час приходу – відходу не принципово для керівництва (в Україні, до слова, таким фахівцям платять від 12 тис. грн). Якщо треба прийти пізніше або піти раніше, роботу можна закінчити вдома. Головне – вчасно здати проект, який задовольнить клієнта; інше, в тому числі і робоча обстановка, власників компанії не цікавить. Стиль спілкування неформальний, ми на "ти" навіть з генеральним директором: підкреслено ввічливе "ви" можуть навіть вважати за образу. Дрес-коду немає – одягаємося як нам зручно: джинси, шорти, майки і шльопанці. Та й працювати можна, де і як захочемо: сидячи і поклавши ноги на стіл, лежачи на дивані в обнімку з ноутбуком або розташувавшись на підвіконні".

Ще одна особлива риса роботи айтішників – сувора секретність: все, що стосується розробок, їх вартості та контактів клієнтів, не підлягає розголошенню 5-10 років – відповідний договір підписують співробітники при прийомі на роботу
.

КОРПОРАТИВНІ БОНУСИ. Часто за обід співробітниківплатитьначальство.Печиво,чайі кавадля співробітниківвнеобмеженихкількостях -тежза рахуноккомпанії.За словами Олександра,роботаайтішниківпритупляєїхемоції,тому у багатьохпрограмістівхобіактивніі даютьвихід почуттям:велоспорт,хокей,пейнтбол абофотозйомка.Причомуначальствочастенькопідтримуєтакі захопленняпідлеглих ірегулярноорганізовуєзмаганняміж різнимивідділамиабофіліямисвоїх компаній.

Банки: планпо депозитах іфотобосові

банківській сфері працюю шість років, з консультанта по депозитах доросла до керуючого двох відділень, – розповідає Олена Маркова, співробітниця одного зі столичних банків. - У нашому середовищі вітається постійне спілкування співробітників між собою навіть після роботи – для згуртованості колективу. Один з одним ми спілкуємося неформально, але при клієнтах – підкреслено офіційно. 4 дні на тиждень дрес-код строгий – темні спідниця або штани, світла блузка і краватку або шарфик; а по п'ятницях нам дозволили приходити в джинсах. Обідами нас не годують – харчуємося самі, в центральних відділеннях є своя недорога їдальня. Так само справа йде з курсами підвищення кваліфікації та вивченням англійської – у виграші працівники центральних відділень". Тих, хто хочуть працювати в банку на посадах, пов'язаних з великими сумами грошей, обов'язково перевіряють на детекторі брехні – цим займаються психологи та співробітники служби безпеки банку. Питання різні – від "чи здатні ви обдурити людину?" до "чи азартні ви?". Так само перевіряються кредитні історії всіх шукачів – тих, у кого багато кредитів або хто серйозно затримував виплати по них, на роботу навряд чи візьмуть.

БАТІГ І ПРЯНИК.Якщо в банку немає уніформи, співробітники одягаються за зразком "білий верх, чорний низ". Іноді перед початком робочого дня співробітник знімає себе на веб-камеру і відправляє фото в центральний офіс – щоб там оцінили, як він одягнений. У колеги Маркової був випадок: замість білої блузки вона прийшла в блузці в дрібну квіточку, за що оштрафували все відділення.

Є в банках і таємні перевірки. Наприклад, з'явився новий банківський продукт, і через пару днів до співробітника приходить перевіряючий під виглядом клієнта і з'ясовує, як працівник вивчив нововведення. За помилки штрафують не людину, а відділення. Строго в банках і з планами – за депозитами, наприклад: якщо співробітник не виконав місячний план, можуть позбавити третини зарплати (зарплати таких фахівців у країні стартують від 2500 грн). Але зате в банках виплачують премії кращим співробітникам місяця
.

Будні вигадників

В агентствах з організації свят колективи маленькі, по 3-6 осіб. Але свої традиції є і там. "Головне для нас – бути командою, – розповідає Ірина Текін, директор київської івент-компанії. - Адже конфлікти можуть вплинути на якість роботи та її оплату (основна частина зарплати івентників – 5-10% від кожного замовлення, в середньому в місяць виходить не менше 3500 грн). Правильний стан – коли господар не просто керівник, а й член робочої команди: з таким куди простіше ділитися ідеями". У івент-агенціях працюють за контрактами з ненормованим графіком і плаваючими вихідними. Відпустку тільки в несезон – у жовтні-листопаді (у цей час мало замовлень). За запізнення більше ніж на 15 хвилин на захід або на підготовку до нього без причини організатор свят легко вилетить з роботи. У креативників три форми одягу: ділова (для зустрічей), неформальна (для робочих буднів) і парадно-вихідна (для заходів). Останню дає агентство або ж її шиють на замовлення під свято, а платить за все замовник. За сніданки-обіди івентників ніхто не платить, так само як і за корпоративи – можуть хіба що подарувати подарунок до дня народження або на Новий рік.

Супермаркети: 20 г на дегустацію і "свої" прибиральники

Специфіка корпоративної культури в супермаркетах – в чесності співробітників, яка зведена в культ: за крадіжку відразу звільняють. "В одному зі столичних супермаркетів я готую салати для відділу кулінарії. На роботі панує дружня атмосфера – начальство завжди похвалить, якщо бачить, що в колективі щиро дружать", – розповідає кухар Андрій Каташинський. Кухарі в супермаркетах працюють в уніформі з натурального матеріалу – її всім видають по два комплекти. Форма завжди повинна бути чистою і вигладженою, тому доводиться міняти її майже щодня. "Готуємо ми тільки в рукавичках, кухню утримуємо в кришталевій чистоті, яку підтримуємо самі. Якщо хтось порушить правила (наприклад, прийде в брудному халаті або упустить волосся в їжу ) – начальство зробить зауваження і швидше за все оштрафує (суми можуть бути різними, в середньому десята частина зарплати, яка у таких співробітників стартує від 2500 грн)", - продовжує Андрій.

БЕЗПЕКА."Перед початком робочого дня ми вибираємо продукти на полицях супермаркету, з яких і готуємо. Якщо до кінця дня страви не продалися, кухарі їх списують – собі ніхто нічого не забирає, – розкриває секрети кухар. - Дозволяють тільки дегустацію приготованого – але тільки 20-30 г з 1 кг, не більше, це прописано в особливому нормативі. Списану їжу ретельно перевіряє служба контролю супермаркету – щоб не викинули хороші продукти. Харчуємося ми в окремій їдальні, куди приносимо їжу з дому або купуємо з 10%-вою знижкою в нашому ж маркеті. На всі куплені або принесені з дому продукти служба контролю ставить стікери: це позначення, що вони наші, а не вкрадені в магазині. Коли ми йдемо з роботи, охорона перевіряє всі сумки і пакети – щоб ми нічого не винесли: викрадення продуктів або залишків списаних страв – найстрашніший проступок. Втім, вкрасти щось не так і легко – у всіх приміщеннях маркету, крім роздягальні та туалетів, стоять камери. Хоча і знаходяться "умільці", які ретельно пакують списані страви і викидають у смітник, а потім їх спорожнюють "свої" прибиральники і виносять з території. Є "свої" і в службі контролю, які можуть вчасно прикрити очі. Якщо у відділу виявлять недостачу, її вартість поділять на всіх порівну і віднімуть з зарплати, а якщо зловлять когось конкретного – тут же звільнять".

УМОВИ.Майже у всіх супермаркетах співробітники працюють повністю "по-білому": отримують офіційну зарплату та премії, оплачувані відпустки та лікарняні. За словами кухаря, якщо людина спізнюється або йому треба затриматися, достатньо дзвінка керівництву: останньому головне – виконаний денний план. Працівників кухні та пекарні начальство стимулює регулярними преміями та щорічними конкурсами на звання "кращого працівника року": такі отримують або солідну премію, або путівки на відпочинок у Карпати, на Чорне море, до Єгипту або Туреччини. А ще двічі на рік влаштовуються корпоративи з тематичними вечірками і невеликими.

Вирішуємо проблемикорпоративнихправилз експертами

Бувають ситуації,колидотриматисякорпоративнихправил нетак-топросто.Ми запиталиу психолога,керівникаМайстернівеб-бізнесуРомануМакаренка іHR-фахівця,керівника проектунаміжнародномукадровому порталіhh.uaМаріанниЯрош,що робити втакихвипадках.

1. Що робити, якщо людина не може дотримуватися дрес-код компанії – наприклад, через алергію?

2. У деяких компаніях заохочують конкуренцію між співробітниками, причому часом досить агресивну. Що робити тим, хто не хоче грати за такими правилами?

3. Як чинити, якщо людина не згодна з прийнятою в компанії практикою "перестановки кадрів" – наприклад, переведення з відділу у відділ кожні два роки?

4. Що робити, якщо людина не хоче брати участь у корпоративах, поїздках з колегами за місто, робочих тренінгах і при цьому не хоче псувати відносини з іншими?

1.Маріанна Ярош: "Якщо в компаніїприйнятауніформа,співробітникудоведетьсяв нійходити -про цезазвичай попереджаютьнапершій же співбесіді.Якщовона чомусь непідходить(через ту жалергії,яку зазначеномуприкладі),знайти рішеннязавжди можна: наприклад,підібратигіпоалергеннийматеріал.Але роблятьтакеспівробітники зазвичайзасвій рахунок".

Роман Макаренко: "Насамперед,пояснітьсвоюситуаціюкадровикута керівнику.Ястикався з такимиситуаціями: людибоялися,не вірилив те,що їмзроблять виняток,тому навітьне пробувалипоговоритиз керівництвом.Вони побоювалися,щоначальник абовідмовить,абонакричить,абобудевисміювати.Але колими з нимипроговорювалипроблему ілюдийшлина діалог значальством,компромісзнаходивсязавжди".

2. Маріанна Ярош: "При агресивнійкорпоративній культуріспівробітникудоводиться "бути як всі"-бунтувати,швидше за все,безглуздо.Гонка запоказникамизазвичай подобаєтьсяі приноситькористьтільки такзваним людям-результативникам- тим,хто працюєнарезультат.Людям-"процесникам"(дляякихважливий самепроцес роботи)доводиться складніше: їмможна порадитиабо змиритисяі спробуватиперетворитися на "результативника", абопростойти -третього недано".

Роман Макаренко: "Агресивнуконкуренцію,нечесні методироботи міжспівробітникамиі навітьдоносительствокерівництвозаохочує,колидлянього головне -отриматирезультаті вичавитивсе можливе зпрацівників.У такихвипадкахспівробітникуважливо розслабитися,спостерігатиі робити вигляд,що згоден зтакою політикою,а насправдіробити те,що він може,і непрагнутистрибнутивище голови.Такожможна обговоритиполітику компаніїз колегами,знайти однодумців,після чогооб'єднатисяводну команду,щоб підтримуватиодин одного".

3. Маріанна Ярош: "Якщо щеприприйомінароботупопереджаютьпро практикупереміщенняперсоналу,тофактомоформленнянові співробітникиавтоматичноз цим погоджуються- тодіпретензіїзалишаєтьсяпред'являтитільки собі.Якщоце нововведення,обговорітьз керівникомпричину переведення на новемісце:чому людинупереводять,чим загрожуєінша посада тощо.За законом,до слова,безписьмової згодиваснаіншу посаду абовінший департаментперевести неможуть, якне можуть ізвільнити".

Роман Макаренко: "Якщопереходитиз відділу увідділкатегоричноне хочеться,кращезнову-такиобзавестисясоюзникамисеред колег- можливо,разомвамвдасться переконатикерівництво в тому,що такі переведення не потрібні.Можна подивитисянаситуацію з іншого бокуі знайтидля себе користьв подібнійротації.Можливо,ви отримаєте тойдосвід,який дуже знадобитьсяу майбутньому ібезякогонеможливодалі розвиватисяв цій компанії".

4. Маріанна Ярош: "За дослідженняминашого порталу,19% співробітниківне ходятьнакорпоративні святачерез неприязньдо колег.Відрозважальних заходів,звичайно,можна відмовитися,за це некарають.Але якщоце тренінг, розрахованийна підвищеннякваліфікації,варто добре подумати:можливо, навчання вподальшому допоможезробити кар'єру?Якщотренінгвідвідуватикатегоричноне хочеться,хоча бпопередьтекерівництвозаздалегідь,щоб компаніяне витрачалазайві гроші".

Роман Макаренко: "Ачому бне спробуватисходитиназахід?Раптомспівробітникщосьвтрачає,відмовляючись відкорпоративіві тренінгів?Постарайтеся знайтивцих заходахщось кориснедля себе.Крімтого,можна запропонувативідділу кадрівдопомогтиаорганізаціїі додати вкорпоративте, що людиніподобається.

Якщопрацівник неходитьна свята,наприклад,з релігійних міркувань,але роботавимагає присутності,то людинаможе відвідатилише початоксвята чиофіційну частинувечора,апотім непомітновиїхати
".

Всі подробиці в спецтемі Зарплати в Україні

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти