Головна Сьогодні

Як заробити на пляжі

Кіоск з млинцями окупиться за 4 місяці і приноситиме по $2-5 тисячі

Пляжний сезон відкрито: береги водойм у вихідні як у містах, так і в передмістях усіяні відпочивальниками. А після купання на пляжах, як відомо, прокидаються дикий апетит і спрага. На цьому можна заробити, відкривши неподалік точку з продажу їжі та води. Щоб оцінити перспективу подібного бізнесу, ми пройшлися по одній зі столичних набережних. У будній день народу було небагато, як і точок з фастфудом: два лотки з морозивом і три намети з напоями. "Розвернутися можна", – вирішили ми і навели довідки про те, як відкрити свій кіоск з продажу фастфуду, скільки на це потрібно часу та грошей, і коли бізнес стане прибутковим.

.

clipboard01_14
clipboard01_14


ЯК ПОСТАВИТИ БІЗНЕС НА КОЛЕСА

Ідеальним варіантом для сезонного бізнесу можуть бути кіоски на колесах площею 6-12 кв. метрів, оснащені необхідним обладнанням. Здачею в оренду та продажем таких причепів займається декілька компаній в Україні, їхні контакти можна знайти в Інтернеті.

ШУКАЄМО КІОСК І МІСЦЕ. Після того як майбутній підприємець знайде фірму, чиї умови його влаштують (вартість оренди, термін і т. д.), необхідно зареєструватися як фізична особа – підприємець (ФОП) у виконкомі міської/районної ради або у райадміністрації за місцем проживання. Потім стати на облік у міському або районному органі Пенсійного фонду за місцем проживання (щоб відраховувати податок до пенсійного фонду). Обов'язкова і реєстрація в податковій з вибором форми оподаткування. Як правило, представники малого бізнесу, котрі працюють за спрощеною системою оподаткування, сплачують до 490 грн на місяць. Процедура оформлення займе тиждень-два. Після цього знаходимо місце, де поставити майбутній кіоск.

"Оптимально вибрати набережну або місце біля пляжу, де великий потік людей. Поцікавтеся і тим, кому належить земля, на якій повинен стояти кіоск. Добре, якщо місту або селищу, а не приватній особі: у міськказну потрібно платити менше за оренду (залежно від регіону – до 2000 грн), ніж приватнику (8000-10 000 грн/міс.)", – розповів власник бізнесу з продажу морозива Володимир Кошель.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ. Знайшовши підходяще місце, майбутній підприємець повинен його сфотографувати, записати точну адресу і відправитися в місцеву адміністрацію у відділ з питань містобудування та архітектури. З собою потрібно взяти фото кіоску, який планується поставити, документи на ФОП, паспорт та ідентифікаційний код. Маючи документи на руках, потрібно написати заяву на отримання паспорта прив'язки тимчасової споруди. Як правило, його видають через два тижні.

Паралельно з отриманням цього паспорта потрібно укласти договір оренди з власником кіоску. Зазвичай він оформляється на спекотний сезон – 3-4 місяці. У договорі вказують не тільки вартість оренди за місяць, але і заставу, яку орендар залишає орендодавцю. Якщо це кіоск з морозивом, застава може бути $5-10 тис. Такі кіоски обладнані фризером (апаратом для приготування морозива) та водяною системою (мийка, бак з водою і котел для нагрівання). Все це, особливо фризер, – обладнання дороге, так що застава стає страховкою орендодавця від пошкоджень, поломки та крадіжки обладнання з вини наймача. Після закінчення терміну оренди власник кіоску повертає заставу підприємцю, вираховуючи з нього вартість оренди. Зазвичай оренда невеликого кіоску обходиться в 3600-7200 грн на місяць. Розмір застави, орендної плати та строк їх повернення і оплати повинні бути детально прописані в договорі.

Одержавши договір оренди і паспорт прив'язки, підприємець відвозить кіоск на місце майбутньої торгівлі. І вже туди запрошує працівників міськенерго, з якими підписується договір обслуговування. Вони безкоштовно проводять електрику до кіоску, встановлюють проводку. Якщо немає окремої електричної лінії, проводять і встановлюють лічильник за окрему плату: нова електролінія – 1000 грн і стільки ж установка лічильника. За електрику доведеться платити 0,8-1,2 грн за кВт/годину: в режимі щоденної роботи за місяць може набігти 1000-1500 грн.

За словами юриста, партнера адвокатського бюро "АБГ" Дмитра Гутгарца, після підключення енергії на кіоск потрібно оформити ще низку спеціальних документів: висновки щодо приміщення від органів СЕС, декларацію відповідності маттехнічної бази від місцевих органів Держслужби з надзвичайних ситуацій і торговий патент від податкової служби. Оформлення документів може зайняти від двох до чотирьох тижнів і обійдеться в 2-3 тис. грн.

ЗНАХОДИМО ПОСТАЧАЛЬНИКІВ

Паралельно з оформленням дозвільних документів бізнесменові, який вирішив зробити бізнес на морозиві, потрібно докупити додаткове обладнання, знайти постачальників морозива і стаканчиків-рожків. Крім фризера і водяної системи, потрібен професійний холодильник на 500 л для зберігання ласощів. За словами Володимира Кошеля, не обов'язково купувати нову техніку – можна взяти і гарну стару. Щоб не помилитись при покупці, скористайтеся допомогою майстра з ремонту холодильного обладнання (200-300 грн за виїзд). Старий холодильник коштує 3000-5000 грн.

Більшість фризерів розраховані лише на 2-4 види морозива: це може бути пломбір, кавове і будь-яке фруктове. Тому необхідно визначитися з видами морозива, яке ви хочете продавати, а потім шукати постачальників. Виробляють холодну солодкість на молокозаводах. Правда, великі заводи воліють працювати з великими оптовиками, тому простіше звернутися за товаром до власника кіоску, у якого ви його орендували: зазвичай вони і є оптовиками, але навіть якщо у вашому випадку це не так, орендодавець підкаже, до кого звернутися. Ціна, за якою власник кіоску готовий віддавати ласощі, як правило не відрізняється від заводської і становить у середньому 45-47 грн за кілограм, вартість доставки не входить у цю суму. Морозиво перевозять у міні-холодильнику в рідкому вигляді і в спеціальних термопакетах. Партія продукту не буває менше 50 кг. Після доставки в кіоск морозиво завантажується в холодильник, де воно при температурі +2 °С може зберігатися від 2 тижнів до 2 місяців. На початку сезону невелика частина ласощів з холодильника завантажується у фризер, де встановлена дуже низька температура – по мірі продажу продавець додає напівфабрикат в апарат. Крім самого морозива, потрібно закупити вафельні стаканчики (їхніх постачальників можна знайти в Інтернеті). Ціна упаковки стаканчиків з 600 штук – 96-100 грн. На кожну партію товару постачальник надає сертифікат якості. Потрібно пам'ятати і про спеціальні засоби для миття фризера – їх порекомендують у санітарно-епідеміологічній службі при видачі дозвільних документів. За одну упаковку засобу (500 г) будьте готові віддати до 200-300 грн.

ШУКАЄМО ПРОДАВЦІВ І ФОРМУЄМО БЮДЖЕТ

"Мити фризер продавець має щодня або, на худий кінець, через день, інакше там заведуться хвороботворні бактерії, – розповідає Володимир Кошель. – Чистота, до речі, один з ключових чинників всієї роботи кіоску, тому при підборі продавців у кіоск дивіться не лише на наявність медкнижки, зовнішність і комунікабельність, але і на акуратність. Найняти найкраще двох продавців, які працюватимуть за графіком "три дні через три" або "тиждень через тиждень" з 09:00-10:00 і до 19:00-20:00. Зарплата, як правило, 120-150 грн на день плюс 3-5% від продажів". У сезон на середній за відвідуваністю точці 100 кг морозива продається за тиждень.

Отже, для відкриття кіоску морозива потрібно 60-120 тис. грн для застави (велика частина повернеться, коли закінчиться сезон). Ще 35 тис. грн знадобиться для закупівлі товару в перший місяць роботи, на оплату дозвільних документів, електроенергії, зарплату продавцям. Щоб окупити вкладені в кіоск гроші, достатньо 3-4 тижні активної роботи, після чого він починає приносити $2000-5000 чистого прибутку на місяць.

ХОЛОДНА КАВА, ПИВО, ФРЕШІ І КВАС

Процедура оформлення кіоску прохолодних напоїв не відрізняється від процедури оформлення кіоску для морозива, але обладнання потрібно інше: водяна система (бар з водою, миття і т. д.), два холодильники (для різних напоїв і фруктів), льодогенератор, фризер для холодної кави і соковижималка. Зазвичай кіоски комплектуються саме таким обладнанням. Окремо доведеться докупити блендер для молочних коктейлів (400-600 грн.). За кіоск з повною комплектацією готуйтеся віддати заставу в $10 000 і заплатити 6000-7000 грн за оренду (за перший і останній місяць). Продавати в такому кіоску можна солодкі газовані і мінеральні води, безалкогольний мохіто, соки-фреш, холодну каву, пиво та квас на розлив (на продаж будь-якого алкоголю, крім пива, потрібна ліцензія). Майже на кожен вид продукції потрібно шукати окремого постачальника.

ВИБИРАЄМО ПОСТАЧАЛЬНИКІВ. "Спочатку можна знайти компанію, яка займається всім спектром вод: не лише солодкою газованою водою, але і мінеральною водою, – розповідає адміністратор компанії "Алексконкорд" Сергій Маєвський. – До бізнесмена приїжджає торговий представник компанії, укладає договір, встановлює фірмовий холодильник і наповнює його водами. Підприємець платить тільки за напої, а холодильником користується безкоштовно. Потім знаходимо компанію-постачальника квасу і пива. Укладаємо договір і замовляємо для початку 50-літрову бочку пива і квасу: подивитися, як довго вони будуть продаватися. Якщо торгівля піде швидко, наступного разу замовляти можна більше".

Фризер для приготування холодної кави фраппе розрахований на два види напою: класичний і фруктовий. Каву краще купувати в орендодавця кіоску: для своїх фризерів він закуповує спеціальний напій. За раз, як правило, купують одну-три упаковки кави (кожного виду), які засипають в окремі контейнери фризера. Звичайну каву (для традиційного фраппе) заливають пастеризованим молоком з розрахунку 5 л на 1 кг, а каву з фруктовими добавками заливають очищеною водою з розрахунку 5 л на 1 кг. У підсумку виходить по шість літрів кожного напою або 60 порцій (по 100 мл порція). Для приготування фрешів і молочних коктейлів потрібно купувати фрукти (апельсини, яблука), ягоди і молоко.

НАЦІНКИ. На келих квасу, пива, пляшку мінералки або солодкої газованої води встановлюється націнка в 50-80%. Наприклад, пляшка води без газу коштує 4 грн, з накруткою – 7,2 грн. Націнка для холодної кави 50-70% (12-14 грн за склянку). Фреші і молочні коктейлі дорожчають на 30-40%.

Для початку такого бізнесу, крім застави, потрібно 30-35 тис. грн – на дозвільні документи, товар і оренду. Ці гроші окупляться за місяць-три, а потім реально отримувати щомісячно $3000-4000.

ВИГОДА НА МАЙБУТНЄ

Торгівля фастфудом лише на час пляжного сезону не встигне себе окупити, але може стати постійним джерелом доходу, якщо почати торгівлю влітку на набережній, а після закінчення сезону перевезти кіоск на точку з великим потоком людей. Одна з причин того, що торгівля фастфудом окупається порівняно довго, полягає в тому, що кіоски для приготування шаурми, млинців та іншої їжі, укомплектовані обладнанням, здають досить рідко, тому техніку потрібно купувати за свій рахунок.

Кіоск для фастфуду можна купити самостійно (20 000-25 000 грн) з можливістю поставити його в тому місці, де захочеться, або орендувати готовий у місці, де його встановив господар. Оренда в іншому випадку обійдеться в 4000-8000 грн на місяць.

"Вигідніше купувати новий кіоск за свій рахунок, – каже підприємець Євген Пасічник. – Кіосків з продажу шаурми і курей гриль багато, конкуренція серед них велика. Тому для свого бізнесу краще вибрати традиційні й улюблені українцями млинці з начинкою. Конкуренції тут практично немає, а вибір начинок -
на будь-який смак".

ЗОВНІШНІЙ І ВНУТРІШНІЙ ВИГЛЯД. Готовий кіоск необхідно буде обклеїти яскравими плакатами-рекламою, заздалегідь замовленими в друкарні (3000-4000 грн). Процедура установки, легалізації та отримання дозвільних документів на відкриття млинцевого кіоску такі ж, як і при організації продажу морозива і напоїв. Для початку новий кіоск обладнують водяною системою (близько 2000-2500 грн) і надійною витяжкою (4000-5000 грн). Потім закуповуються спеціальні холодильні вітрини (4000-6000 грн), професійний б/у холодильник (4000-6000 грн) і дві млинниці (коштують від 400 до 6000 грн). Для такої кількості устаткування необхідна велика напруга 6-10 кВт. Тому при підключенні електрики майстрів з міськенерго потрібно попросити встановити більш сильну лінію електроенергії.

Крім того, для млинцевого кіоску необхідні меблі: різного роду стійки, тумбочки, вішалки і стільці. Стара меблі обійдуться в 1500-2000 грн.

СПРАВА В ТІСТІ І НАЧИНЦІ

Успіх млинцевого кіоску багато в чому залежить і від тіста, з якого робляться млинці, адже за смачною продукцією покупці обов'язково повернуться. Рецепт можна знайти в Інтернеті або розробити самому. На готове тісто потрібно буде отримати дозвіл СЕС (1-3 тижні). Начинок для млинців може бути від 20 до 40 – на вибір власника. Закуповують начинки в оптових гіпермаркетах, на кожен вид повинен бути сертифікат якості від виробника (видається на вимогу). Закуповуйте потроху, на 2-3 дні, оскільки начинки швидко псуються. Нове тісто потрібно робити кожні два дні – в холоді воно зберігається саме стільки. Приготувавши тісто, його потрібно в міні-холодильнику доставити в кіоск.

Не завадить у млинцевому кіоску і кавоварка з капучіно, мокачино і т.п.: знайдіть компанію, яка займається кавовим бізнесом. Її майстри приїдуть у кіоск, підпишуть договір, безкоштовно встановлять машину, завантажать в неї каву, вершки та ін. і раз на тиждень приїжджатимуть оновлювати вміст. Розраховуються з постачальниками за кількістю проданих порцій кави. У кава-компанії ви можете купувати порції по 2,5 грн, а продавати по 5.

Що стосується персоналу, то вам потрібно найняти дипломованих кухарів (найкраще двох). Ідеальним варіантом будуть випускники кулінарного ПТУ: вони не поставлять більшу зарплату, оскільки їм потрібен досвід роботи. Платять їм 120-150 грн за робочий день плюс 3-5% від каси.

ФОРМУЄМО БЮДЖЕТ

Загалом для відкриття млинцевого бізнесу на перші півроку знадобиться 115-120 тис. грн: сюди входить вартість оформлення документації, оренда кіоску, закупівля обладнання, зарплата кухарям, оплата електроенергії і купівля товару. Бізнес окупається через 4-6 місяців, а чистий дохід в $2000-4000 він принесе через 8-10 місяців після відкриття. Великий плюс: дохід буде не сезонним, а постійним.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти