I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Їжа і настрій: що їсти, щоб не бути дратівливим

За словами вченого, будь-яке харчове розвантаження також буде знижувати напруження

Від того, що ми їмо залежить не тільки наше здоров'я, а й наш настрій. Одні продукти активізують нас, від інших ми стаємо нервовими.

Як продукти і режим харчування впливають на вегетативну нервову систему, розповів в facebook кандидат медичних наук Андрій Беловешкін.

Реклама

"Ми з вам знаємо, що їжа – це не просто калорії, а ще й інформація, яка впливає на активність багатьох систем організму. Всі продукти можна умовно розділити на "метаболічно швидкі": висока калорійність, термообробка, багато білка (м'ясо і молочка), високий глікемічний індекс, багато цукру, рідка форма, часті прийоми їжі. І "метаболічно повільні": щадна обробка або сирі, тверді, з низьким глікемічним індексом", – пише Андрій.

При цьому він пояснює, що "швидкі" продукти сильно стимулюють молекулярний комплекс mTOR, що важливо для росту клітин. mTOR разом з інсуліном сильно стимулює активність симпатичної нервової системи (бий, біжи) і знижує активність парасимпатичної нервової системи (відпочинок, сон).

Реклама

"Як ви бачите, справа не тільки в м'ясі, а й інших продуктах", – помітив Беловешкін і пояснив, що надлишок м'ясної, молочної, високоуглеводной їжі призводить до збільшення рівня стресової активності.

"Часто всі ці компоненти поєднуються в одній страві (гамбургер, піца, пельмені та ін.). Таке харчування призводить до тривалої гіперактивація симпатичної системи (режим хронічного стресу), що може викликати вигоряння, артеріальну гіпертензію, тривогу і проблеми з увагою", – йдеться в повідомленні.

За словами Андрія, саме тому вегани часто мають рацію в тому, що "ти дратівливий через м'ясо" (але не тільки через нього).

Реклама

"Звичайно, якщо ми різко виключимо подібну їжу і замінимо її "повільною" (овочі, бобові, жири), то відчуємо зниження симпатоадреналової системи і підвищення парасимпатичної системи. Це буде сприйматися як розслаблення, підвищення усвідомленості та зниження тривоги", – говорить Беловешкін.

У той же час він відзначає, що будь-яке харчове розвантаження також буде знижувати напруження. Але тривало таке "повільне" харчування може привести до слабкості, тому м'ясоїди справедливо зауважують, що "без м'яса я слабшаю".

Вчений підсумував, що суть в циклічній активації mTOR продуктами харчування і режимом харчування.

"Наші предки вели спосіб життя мисливців-збирачів. Коли полювання було успішним, вони ставали мясоїдами. Ну а потім, переходили на збиральництво зелені, бульб, горіхів – вегетаріанство. Коли не було їжі – не їли зовсім. В традиційних культурах завжди є пісні, м'ясні дні і дні харчової стриманості. М'ясні дні припадають на час польових робіт", – пояснив Андрій і додав, що ви можете в своєму робочому графіку грамотно чергувати "швидкі і повільні" дні для максимальної ефективності і більш глибокого відпочинку.

Тим часом відомий психолог розповів, як підвищити самооцінку дитини. Як приклад Михайло Лабковський привів поведінку стюардеси в літаку.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти