Великдень цього року припадає на 16 квітня, а сьогодні відзначають Чистий четвер – день, з якого починають приготування до святкового столу.
Головним атрибутом Великодня є паска і кулич. Сайт "Сегодня" зібрав ТОП рецептів святкової випічки.
Шоколадний кулич
Великодній кулич. Фото: pixabay
300 г борошна
150 мл молока
140 г вершкового масла
100 г гіркого шоколаду
100 г цукру
75 г родзинок
30 г мигдалю
7 г сухих дріжджів
1 яйце
1 апельсин
1 дрібка солі
Як готувати:
Спочатку потрібно приготувати опару: підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі. Потім всипати половину склянки просіяного борошна і добре перемішати, залишити на 1 год в теплі.
Необхідно зняти з апельсина цедру, а потім нарізати її тонкою соломкою і віджати сік з м'якоті. Після чого шоколад роздрібнити на невеликі шматочки і розтопити на водяній бані. Дати гарячому шоколаду трохи охолонути.
До опари просіяти борошно, всипати цукор і сіль, вбити яйце, додати шоколад, апельсиновий сік і розм'якшене вершкове масло, замісити тісто і залишити його на 1 год в теплі.
- Читайте також: Чистий четвер-2017: традиції та обряди цього дня
Родзинки необхідно попередньо залити окропом і залишити на 10 хвилин, потім просушити, додати разом з цедрою апельсина до тіста і все добре вимісити.
Скропити водою силіконову форму, викласти до неї тісто так, щоб воно заповнювало форму не в повному обсязі, адже паска підніматиметься, і залишити на 20-25 хв.
Мигдаль необхідно трохи підготувати – залити окропом і на 10 хвилин залишити, очистити від шкірки і викласти зверху на паску, поставити його до нагрітої до 200 градусів духовки і випікати до готовності. Перевіряти готовність можна за допомогою дерев'яної палички.
Творожна паска
Великодній кулич. Фото: pixabay
500 грам сиру
Половина склянки сметани
100 грам вершкового масла
100 грам цукрової пудри
Горіхи, цукати, сухофрукти – на смак
Як готувати:
Сир, сметану, масло і цукрову пудру необхідно змішати до однорідної маси. Отриману суміш перекладіть до форми для паски і щільно прикрийте марлею. Зверху потрібно покласти щось важке, що злегка пресуватиме паску.
Примітно, що пекти таку паску не потрібно – достатньо буде залишити її в холодильнику не менше ніж на 12 годин.
Готову паску можна прикрасити цукатами, сухофруктами або горіхами на ваш смак.
Сирний кулич
Великодня паска. Фото: pixabay
37 г вершкового масла
половина склянки цукру
½ ч. л. солі
2 шт. курячих яєць
півтори склянки борошна
половина склянки молока
187 г сиру
6 г сухих дріжджів
7 г ванільного цукру
родзинки, цукати
Як готувати:
Для початку необхідно приготувати опару: в підігрітому молоці розчиняємо 1 ч. л. цукру, дріжджі, додаємо 1 ст. л. борошна і все ретельно перемішуємо. Після чого готову суміш накрити плівкою і поставити до теплого місця на 15 хвилин.
Для тесту необхідно збити до утворення білої маси 2 яйця, 1 жовток і цукор. До цієї маси додати перетертий сир, влити розтоплене вершкове масло, додати сіль і ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо.
Потім необхідно з'єднати тісто і опару, додати борошно і знову все добре перемішати.
До змащених маслом формочок для випікання викладаємо тісто. Пам'ятайте, що але має займати не більше половини форми, адже тісто має піднятися. Форми з тістом накриваємо зверху плівкою і ставимо в тепле місце, щоб тісто піднялося.
Далі до розігрітої до 200° C грубки ставимо форми з пасками, що підійшли, до духовки на 10 хвилин, після чого знижуємо температуру до 180° C і випікаємо ще 30-60 хвилин.
Перевірити готовність пасок можна за допомогою дерев'яної палички.
Різдвяний кулич на кефірі
Великодня паска. Фото: pixabay
1 л кефіру
2 кг борошна
100 г дріжджів
500 г маргарину
8 яєць
700 г цукру
Половина склянки рослинного масла
500 г родзинок
1 скл. коньяку
Для глазурі:
3 упак. ванільний цукор
1 білок
180 г цукрової пудри
1 ч. л. лимонний сік
кондитерська присипка
Як готувати:
Для початку потрібно приготувати опару: в теплому кефірі розводимо дріжджі, додаємо 2-3 ст. л. просіяного борошна і 2-3 ст. л. цукру. Всі інгредієнти добре перемішуємо і залишаємо в теплому місці, поки опара не збільшиться.
Потім готуємо необхідні інгредієнти: родзинки залити гарячою водою і залишити на 10 хв, після чого обсушити і залити теплим коньяком і залишити так ще на 20 хв.
Змішуємо опару з цукром, ванільний цукор, яйця, розтоплений маргарин, рослинне масло і родзинки. До отриманої суміші додаємо просіяне борошно і залишаємо в теплому місці на 2 години, щоб тісто підійшло.
Випікати при температурі 180 градусів до готовності, яка залежить від розміру паски.
Щоб зробити глазур, знадобиться охолоджений білок і лимонний сік, які потрібно добре збити, додаючи паралельно цукрову пудру.
Готові паски змастити глазур'ю і поки вона не застигла, посипати паски різнобарвною кондитерською присипкою.
Раніше сайт "Сегодня" з'ясовував, як правильно зібрати кошик на Великдень.
Читайте також:
- Загадки Страсного тижня: Таємна Вечеря, зрада Іуди і зречення
- Чистий четвер: що не можна робити в цей день
- До Великодня одеситам показали картини на мегаписанках і навчили пекти паски
- У Мінську домовилися про дотримання режиму тиші напередодні Великодня
- 10 ідей оформлення паски
- Як все встигнути до Великодня: 10 важливих порад
- Солодка, пухка та для великої родини: Тетяна Литвинова поділилася рецептом пасхи
- 69-річна Ніна Матвієнко з яскравим макіяжем та у вишиванці розповіла про великодні традиції
- Погода на Великдень: дощі і тепло до +15 градусів
- В Україні призначили 15 додаткових поїздів на Великдень (список)