Головна Сьогодні
Репортаж

Зі смаком Києва: ми продегустували улюблений напій туристів міста та знайшли аналог сухого варення

Коштує Київ на смак 280 гривень

Якщо ви думали, що коктейль Pantone – це максимум, який вас здивує, то помилялися. Бо сьогодні ми розповімо про черговий ексклюзив. Це Kyiv Candied Fruit, один ковток якого нагадує традиційне київське варення, мотивує любити дигестиви та дізнаватися забуту історію столиці. А музу цього коктейлю взагалі можна побачити на Подолі в Києві.

  • Ми встигли продегустувати коктейль до карантинних обмежень в Києві, тому зберігайте місце і назву напою, щоб знати, куди піти після відкриття ресторанів та барів.

Kyiv Candied Fruit
Kyiv Candied Fruit
Фото: Instagram: 11mirrors_rooftop

Де шукати коктейль?

Знайшла я цей елегантний напій в 11 Mirrors Restaurant&Bar, що при готелі 11 Mirrors Design Hotel на Богдана Хмельницького. Локація готелю приймає гостей міста вже 8 років, а ось руфтоп працює близько 2,5 років. Хоча кнопка в ліфті на 11 поверх весь час існувала й інтригувала відвідувачів. Всі хотіли побачити, що ж там таке! А сьогодні місце полюбилося мандрівникам і жителям міста, які люблять вишукані напої і кухню зі змістом.

11 Mirrors Restaurant & Bar
11 Mirrors Restaurant & Bar
Фото: Instagram: 11mirrors_rooftop

Словом, цей коктейль – не просто набір складових в рецептурі, а ціла історія, яка починається з 17-го століття в Києві й актуалізується в 21-му. Він є одним з дев'яти авторських коктейлів бару, присвячених конкретному герою сьогодення.

У чому особливість і рецептура?

На створення Kyiv Candied Fruit надихнула екскурсовод Юлія Бевзенко. Вона з 2014 року закохує людей в історію столиці і має титул "Амбасадора Києва" від Kyiv Tourism Award. А ключовою точкою реалізації коктейлю став її проєкт "Шукай!" з концептуальними мініскульптурами, які розкидані по Києву з історичним бекграундом. Так команда бару знайшла своє натхнення в скульптурі №4 на Подолі (це "Київське сухе варення") і придумала рецепт. Сподіваємося, ви не думали, що єдиним символом Києва є Київський торт? Копайте глибше, бо саме столичне варення відображає гастрономічний спадок міста.

Фігурка №4 "Київське сухе варення"
Фігурка №4 "Київське сухе варення"
Фото: yuliabevzenko.com

Креатор варення – кондитер Балью, який під час супроводу Катерини II 1787 року зламав ногу і залишився в Києві лікуватися. Під час одужання локальні фрукти надихнули його створити десерт, який і увійшов в історію. У 17-му столітті варення було популярним десертом, але з часом його забули. А зараз по-модному називають не "сухе варення", а "цукати". В барі цю історію інтерпретували в цілий коктейль. Як вам таке? Словом, щоб бути в історичній темі міста, іноді досить запитати бармена: "А який концепт коктейлю?"

Барменка Дар'я Пашкель каже, що Kyiv Candied Fruit часто замовляють туристи, які хочуть відчути Київ на смак. Але не дивуйтеся, якщо після келиха вона вам порадить подивитися і саму фігурку №4, що на Андріївському узвозі, 2Д. Бо це дійсно того варте.

Барменка Дар'я Пашкель
Барменка Дар'я Пашкель
Фото: Instagram: 11mirrors_rooftop

Це десертний коктейль формату дигестив, тому Дар'я називає його вишенькою на торті. Ним варто завершувати трапезу, але не починати.

Готують коктейль методом шейк за таким рецептом:

  1. 40 мл ягідної горілки;
  2. 20 мл хересу Pedro Ximenez;
  3. 10 мл лимонного фрешу;
  4. 15 мл італійського морозива Семіфредо;
  5. 15 мл каштанового пюре;
  6. 15 мл сиропу з елю.

Для дизайну коктейлю використовують славнозвісне київське сухе варення від локального виробника. Але в ньому мікс не фруктів, а овочів, серед яких – буряк та гарбуз.

Прайс сухого варення в форматі коктейлю – 280 гривень. Так, саме стільки коштує квиток в гастрономічну історію 17-го століття Києва і назад.

Що хочеться сказати після випитого коктейлю?

Раніше мені вдавалося відчути на смак столицю тільки в форматі котлети або торта. Але зізнаюсь чесно, більшу насолоду я отримала під час дегустації коктейлю, бо паралельно слухала історичний бекграунд напою від бармена і одночасно шукала спільне між рецептурою. І таки знайшла.

Kyiv Candied Fruit
Kyiv Candied Fruit
Фото: Instagram: 11mirrors_rooftop

На смак – це солодка, але не приторна історія з витриманим балансом. Присутня легка кислинка за рахунок лимонного фрешу і елю. Запах коктейлю нагадував сезон цвітіння каштанів в Києві, бо в ароматі коктейлю каштан виходить на перший план, який доповнює сироп елю. Післясмак із солодким хересом і легкі ягідні відтінки нагадали цукати.

Словом, ласунам і любителям Києва сподобається. Але варто спробувати і тим, хто хоче ближче познайомитися з історією столиці через алкокультуру.

Нещодавно ми писали, чи можна змішувати алкоголь під час вечірки і хто із зірок має власний бренд текіли.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: yuliabevzenko.com

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти