I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

10 запитань бармену: чайові в 3600 доларів, коктейлі, які не варто пити, і вся правда про лід у напоях

І про етикет коктейлів та лайфхаки

До закриття барів вечір за питтям коктейлів був однією з найприємніших традицій відпочинку. Бо алкокультура закохує в себе – мотивує дізнаватися про напої більше. І питання типу "Як безпечно пити?" і "Чи лід в коктейлі – це окей?" завжди актуальні. Тому ми поспілкувалися з бар-менеджером Назаром Макаровим, який 15 років у професії. Він розставив всі крапки над "і": розповів, який коктейль краще не вживати, а що варто скуштувати, скільки заробляють бармени і про їх життя, де немає дня без алкоголю.

Бар-менеджер Назар Макаров
Бар-менеджер Назар Макаров / Фото: Instagram: nazarbartender

Реклама

1. Які обов'язки бармена?

Думали, що єдиний обов'язок – це змішувати коктейлі? Ні! Серед головного – мати знання з психології. Саме вони допомагають виконувати 65% усіх обов'язків. Бути психологом і водночас барменом – це мистецтво і відповідальна робота, доводиться тренінги проходити і читати літературу.

Згадайте себе у стані хоча б мінімального сп'яніння, коли світ навколо та думки змінюються, а вам хочеться виговоритися. І, звісно, єдиний, хто завжди радий спілкуванню, – бармен, хоча ви і не знайомі. Ми маємо розуміти психологічний стан кожного та за потреби допомогти. Інші 15% – це знання рецептур класичних та авторських коктейлів, і 20% – вміння іти на контакт із колективом та бути організованим.

Реклама

Лише комплексне володіння цими навичками дає вам право називати себе барменом. Бо вміти робити "Апероль", але не знати, як підтримати людину з розбитим серцем, про що вона розповіла після другого коктейлю, – це не барменство.

2. Чи пам'ятаєш свій останній день без алкоголю?

Так, сьогодні зранку, якраз на момент початку інтерв'ю (орієнтовно о 12:00. – Ред.). Бармени пробують напої під час кожної зміни на роботі, і неважливо, їх 20 чи 150 за день. Але треба розуміти, що це не означає "напитися" – нам важливо перевірити баланс напою до того, як його смакуватиме гість. Чого вартий лише сам лимонний сік, який змінює баланс та аромат тричі на день. І додавати його в коктейль не скуштувавши – ризиковано. Саме тому бармени дегустують алкоголь кожен робочий день. Деякі люди п'ють лише на свято, а в нас воно щодня. Хіба це не робота мрії?

Реклама

3. Скільки коктейльних рецептів має знати бармен?

Бармен має знати хоча б 100 класичних рецептів (авторські коктейлі бару також), і реально опанувати ними за пів року. Але це не означає "вивчив рецепт і бездумно змішую". Для практики треба знати історичний бекграунд кожного – зрозуміти його витоки. І вже потім готувати та водночас розповідати гостю про особливості напою, щоб той розумів, яку історичну епоху зараз "скуштує на смак". Я знаю близько 500 рецептів, тож мені є що розповісти гостям.

4. Як визначити непрофесійного бармена?

Попросіть бармена приготувати "Олд фешен", саме цим коктейлем можна перевірити професіоналізм. Він має складний рецепт, і якщо вам його подадуть правильно, можете бути певні – за барною стійкою професіонал. Мій колега з Великої Британії у потенційних барменів-працівників не резюме просить, а одразу запрошує готувати "Олд фешен".

"Віскі сауер" також складний у приготуванні, через білок. Бармену треба заморочитися, щоб вийшов смачний напій правильної текстури та щільності, а не омлет (сміється). Якщо вам приготували його правильно, то бармен знається на алкогольній карті.

5. Використання великої кількості льоду в коктейлі = економія на алкоголі?

Ні! Для барменів лід – це як для кухаря різні температурні режими під час приготування страв. Відповідає він не лише за температуру, а й за смак. В ідеалі для кожної групи коктейлів має бути конкретний вид льоду, який доповнить рецептуру. Наш арсенал льоду в барі налічує 6 видів, один з яких – дзвіночок. І якщо потрібен не дуже холодний коктейль, то його і використовуємо. Скажу більше – лід це точно не про економію, на нього ми витрачаємо чимало грошей.

6. Які коктейлі не варто змішувати за один вечір?

Не змішуйте коктейлі з різними алкогольними основами! Якщо стартували з напоїв на джині – так і продовжуйте. Це моя філософія, і, як показує практика, такий підхід спрацьовує. Звісно, якщо пити в міру. І бажано між коктейлями вживати звичайну воду.

Бар-менеджер Назар Макаров
Бар-менеджер Назар Макаров / Фото: Instagram: nazarbartender

7. Який коктейль має спробувати кожен і який не варто вживати?

Спробувати має кожен – "Сухий Мартіні", який роблять із джину та сухого вермуту. Бо саме його люблять аристократи! Але його міцний смак не всім зрозумілий, він чужий для наших рецепторів. Все ж ризикніть, якщо не куштували, і спробуйте аристократизм на смак.

Не рекомендую вживати коктейлі "гарячого" формату, як "Самбука" із синім вогнем. Це не про культуру і якість! І 40%-ний алкоголь не горить такою палітрою кольорів, це означає, що у рецептурі використовують неякісні напої, наприклад спирт.

8. Які міфи про професію вибішують усіх барменів?

  • Люди вважають, що це несерйозна професія формату "додатковий заробіток". Це не так!
  • Бармени – любителі випити, які не займаються спортом, і здоровий спосіб життя не для них. Теж ні! Багато моїх колег займаються спортом і ведуть здорове життя. Звісно, без систематичної дегустації коктейлів на роботі ніяк, але це про інше.
  • Барменство – неперспективна професія. Це ще один міф! У нашій справі немає "стелі", як то кажуть, нам завжди є куди рости і вдосконалювати свої навички, відповідно, бути в потребі й більше заробляти.

9. Високі чайові в барі – міф чи реальність?

Міф! Коли онлайн-картки та РayРass не були популярні, гості залишали 10% від суми, а тепер – лише 5%. Найбільші чайові, які мені діставалися, були в одному з п’ятизіркових готелів Москви – отримав 3600 доларів від бізнесменів, які випили на десятки тисяч більше. Цю суму поділили порівно на всю команду, як і годиться.

10. Скільки заробляють бармени в Києві?

Середній мінімум бармена за 15 змін – 15 000 гривень. Але якщо це бар-менеджер, який працює на мережу закладів та відповідає за всю команду і систему, то зарплата й 5500 доларів може бути.

Нещодавно ми розповіли про алкогольні вподобання шоумена Володимира Остапчука.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти