Як прискорити дозрівання фруктів і винограду, не чекаючи холодів
Експерти діляться хитрощами створення "правильної погоди" на своєму городі
Урожайвинограду,персиківпізніхсортівта іншихпівденнихфруктів,термінидозріванняякихприпадаютьнавересень -цезавждисвоєрідналотерея,операторамиякоїєпогодніумови.Аледопомогтидбайливовирощенимплодамдозрітидозаморозківінабратидостатньоцукрів,атакожпідготуватидереваікущіна зимівлю невигідна-завданнякожногосадівника.Сьогоднінамрозкажуть,якцезробити,ВікторНікітанідосвідченийсадівникзЖитомира,біологНелліЛапінус.
ВИДАЛЕННЯ ПЛОДІВ І ЛИСТКІВ
Важливо не"скупитися"івідрегулюватинавантаженнянакущабодерево,своєчасновидалившинадлишокплодів-тодійомувистачитьсиліресурсівнате,щобзабезпечитидозріванняівисока якістьврожаю."Увиноградуна початку вереснявартовидалитизпагонівчастиналистя,-радитьНелліЛапінус.-Цезабезпечитьпровітрюванняіосвітленнядозріваютьгрон,знизитьураження рослинхворобами,іприскоритьнакопиченняцукріввягодах.Особливоважливовидалятилистяуїдальняхіпівденнихсортів,погановизріваєвнашійзоні".
Післятогояклистявидалені,вартообприскатигрона0,2-0,3%розчиномсульфатукаліюіхелатамимікроелементів-тодіягодибудутьпомітносолодше.Важливо:не вартознімативиноград,яктількиягодизабарвляться.Накопиченняцукрівунихтриває,покипогодадоситьтепла.Знімативрожайпотрібно,колинастанестійкепохолодання,аледопершихзаморозків:вониможутьвикликатиосипанняягід.
Правильнодоглянутий,вчаснопідгодовуванийіобробленийсадзавждипорадуєсвоговласникаряснимврожаємзфруктівіягід.
Зніматитребадохолодів.
ПІДЖИВЛЕННЯ І УМОВИ
Іноді,принесприятливихпогоднихумовах,фруктивосенидовго недозрівають.Цепов'язанозтим,щорослинамне вистачаєтепла.Алеоскількипобудуватитеплицюнадкожнимдеревомне можна,єдине,щозалишаєтьсясадівникові,-цезабезпечитирослинаммаксимальносприятливіумови,виходячизможливостей.
ХАРЧУВАННЯ.Восени рослини, що готуються до зимівлі, змінюють вимоги до харчування. Зокрема, азот – елемент, необхідний для активного зростання (міститься в компості, гної, коров'яку, а також в таких добривах, як селітра і сечовина) – їм не тільки не потрібний, але навіть шкідливий! Восени рослини припиняють зростання, тому підживлення азотом здатні уповільнити дозрівання фруктів і стимулювати вторинний ріст пагонів. А ось для дозрівання фруктів і овочів з основних елементів живлення потрібні фосфор і калій – ці елементи містяться в комплексних добривах з "осінньою" формулою. Можна використовувати і прості добрива – сульфат калію, простий і подвійний суперфосфат, безазотні або містять мало азоту калію монофосфат, амофос, діаммофоска. Крім того, сьогодні розроблені спеціальні гормональні стимулятори дозрівання плодів. Але їх використання вимагає точних дозувань, обережного поводження і не завжди можна застосувати на дачі.
"Відміннимкомплексним "осіннім" добривомдлявиноградуіплодовихрослинбудедоступна більшостідачниківзола,-розповідаєНелліЛапінус.-Вонаміститьбагатофосфору,калію,кальціюта іншихмікроелементів".Аосьазоту,зайвогодлярослинвосени,взоліпрактичнонемає.Потрібнотількипам'ятати,щозоламожезмінитикислотністьгрунту-вона,розчиняючисьвгрунтовомурозчині,робитьгрунтбільшлужним.Передвнесеннямзолубажанопросіяти,видалившивугілля.Чимсвітлішезола,тимкращевонапідходитьвякостідобрива.
"Змікроелементіввосенирослиниособливопотребуютьмагнію,кальцію,бору:якїхджереладлярослинможнавикористовуватитакімікродобрива,яксульфатмагнію,борнукислоту,кальцієвуселітру.Аленабагатокращевикористовуватихелатицихелементів-вонишвидшезасвоюютьсярослинами",-розповідаєВікторНікітан.
АГРОТЕХНІКА
Важливиймоментвприскореннідозрівання-правильнаагротехнікасадуівиноградника.Так,із закінченнямроступлодівіпочаткомзміниїхзабарвленняпотрібноістотноскоротитиполивітрохи"підсушити"рослини.Звичайно,минічого незможемозробитиззатяжнимидощами,алевраховуйте,щозанадтовологий грунтуповільнюєдозрівання,можевикликатирозтріскуванняшкіркиягідувиноградуікісточокукісточковихкультур.
ПРИЩИПУВАННЯ І ЧЕКАНКА.Длятогощобплодипридбалихарактернудлянихзабарвлення,вониповиннібутидобреосвітленісонцем.Томунеобхідніправильнеформуваннядерев,пінцировка(прищипуванняверхівок)ічеканка-укорочення пагонівувинограду.Ціприйомиобов'язкові,якщовампотрібнідобревизрілі,ароматніісолодкіфрукти.
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше