Коли справа на кухні доходить до цибулі, тоді потрібна ціла моральна підготовка, до потоку сліз і мокрих очей.
Виявляється, що виною всьому сульфоксиди амінокислот, які містяться в цибулі: під час росту цибулини вбирають в себе сірку з землі, яка при з'єднанні з амінокислотами і утворює цей "сльозливий" елемент.
При натисканні ножа на цибулю, клітини руйнуються і вивільняють їх вміст. Вступаючи в реакцію з повітрям, сульфоксиди амінокислот утворюють леткі сполуки сірки, які і викликають таку реакцію нашого організму, пише Домашний очаг.

Щоб не мучити себе, і зробити все правильно і швидко – використовуйте один із запропонованих методів.
1. Покладіть цибулю в морозилку десь на півгодини до початку нарізки і хвилин 10 потримайте її в холоді, який перешкоджає вивільненню сполук сірки. Але не зберігайте цибулю в холодильнику весь час. Це зробить цибулини м'якими і призведе до утворення цвілі.
2. Відкрийте вікно – вітер розвіє кислотні пари. Якщо з вікном не виходить – увімкніть вентилятор або хоча б витяжку.
3. Використовуйте тільки гострий ніж. Добре гострими лезо зменшує ступінь пошкодження клітин цибулини, що призводить до зменшення виділеної сірки.
4. Відріжте корінь. Найбільша концентрація амінокислот міститься в корені лука. Тому просто не ріжте його.
5. Змочуйте ніж в холодній воді. Дуже ефективний спосіб уникнути сліз – постійно змочувати ніж в холодній воді під час нарізання цибулі. Вода "витягує" сірку. Найкраще використовувати проточну воду.
Читайте також: