I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Гробки-2017: історія і традиції поминання

Поминальний тиждень в Україні також називають могилами, проводами, поминками, Радоницею

Після Великодня в Україні розпочинається поминальний тиждень , який слідує за Великоднем і закінчується на 9 -й день після цього свята . Даний період називають могилами , проводами , поминками , Радоницею , гробками . Центральним днем для поминання є вівторок, 25 квітня, але для зручності працюючих людей поминання почали здійснювати раніше , на вихідних, пише телеканал "112 Україна".

Весняне поминання родичів було ще до прийняття християнства . Але вірування , що померлі продовжують жити загробним життям , збереглося і в більш пізні часи . Тому щорічні поминання родичів в період весняного пробудження природи , за народними уявленнями , мали прилучити "батьків " і " дідів " до круговороту життя – смерть – життя .

Реклама

Спеціально для поминання українці пекли паски (або залишали їх з Великодня), калачі, пироги, фарбували яйця, варили коливо (таке, як на поминальні дні посту)та ін.

Коливо, канун, сита – страва, з якого в Україні завжди починають поминальну трапезу і в день похорону, і на "дев'ятини", і на "сорок днів", і на поминальну річницю. Його не тільки споживають вдома при застіллі, але і беруть з собою до церкви на службу (відспівування і панахиду) і на кладовищі, щоб роздавати старцям. Поширена назва страви в Україні – коливо, на Правобережжі і частково на півдні – канун, а в деяких районах Полісся – сита. Найчастіше коливо готують як кутю з недроблених товчених пшеничних або ячмінних круп. Кашу викладають в миску, поливають медом або цукровим сиропом, а зверху прикрашають хрестом з родзинок або цукерок-льодяників.

Коливо має давню історію. У середньовічних джерелах неодноразово зустрічаються згадки про заправлену медом кашу як про заупокійну страву. У деяких північних районах України кутю замінюють пшеничним хлібом (бубликами, коржами, пряниками): їх дрібно кришать в миску і поливають медом.
Громадські поминки проходили двома способами: люди збиралися і обідали всім світом на вільній території кладовища чи у сільській церкві або ж стелили скатертини між могилами і поминали своїх покійних групами.

Крім колива з медом, кожна господиня обов'язково готувала для "своїх" покійних страви, які ті особливо любили за життя. Яйце, частина цих страв, трохи колива, а часом навіть горілку залишали на могилі, горілкою ж кропили землю. Давали багату милостиню крашанками, хлібом та іншими стравами, обмінювалися їстівним між сім'ями, досита годували старців. Обов'язковою стравою на Проводи були налисники (млинці, оладки).

У наш час для поминання переважно роздають цукерки, печиво, випічку. Головне тут не обмінятися солодощами, а наділити тих, хто цього потребує. Церква відзначає, що нагодувати голодного – значить наблизитися до Господа. Тому не можна проганяти людей, які збирають по кладовищу харчі. В ідеалі на поминки кожен приносить, що може, а за столом усі рівні, зате алкоголь – табу.
Згадуючи померлих предків, не можна називати їх небіжчиками, бо в ці дні "вони все чують, яка про них мова мовиться". Краще їх називати родичами, свояками і знайомими.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти