Головна Сьогодні

Сакральна тварина України: свині колись допомогли вижити предкам українців

Вони можуть ловити рибу і ніколи не бачать неба

Зовсім недавно закінчився різдвяний піст, і на столах українців з'явилися м'ясні страви. Традиційно головне місце займає, звичайно ж, свинина: буженина, сало, домашня ковбаса та інші смаколики. Не дарма свиню називають "сакральною твариною України", адже більшість українців не уявляє своє меню без свинини, а кількість страв з неї обчислюється сотнями. Вчені говорять, що свинина стала основною стравою наших предків в середині XIV – початку XV століття, після того як монголо-татари завоювали роздроблену Київську Русь і на слов'янських землях на 240 років запанувало монголо-татарське іго.

Згідно з історичними даними, хан Золотої Орди Батий прийняв мусульманську віру в 1240-х роках, а державною релігією Орди іслам став з 1320 року за хана Узбека. Мусульманська віра забороняє вживати в їжу свиней, вважаючи їх нечистими тваринами. Тому ханські баскаки (збирачі данини) вигрібали практично всю копитних живність, крім свиней. Пізніше, в XVI столітті, почастішали набіги татар і турків з Османської імперії. Саме ці фактори вважаються основними причинами виникнення любові українців до свинячого м'яса. Тямущі предки, помітивши огиду, яке викликає у загарбників сало, натирали ним і інші продукти, для того щоб їх зберегти від розграбування. Робилися навіть спеціальні сальні полотна, які вивішувалися перед льохом з їстівними припасами для їх захисту від правовірних
.

ВУкраїні7,3 млнголівсвиней,абопооднійнашістьжителівкраїни.

Вирощування свиней виявилося набагато менш витратним, ніж розведення, наприклад, овець, а свиняче м'ясо майже вдвічі більше калорійне ніж яловичина і баранина. Сало, на відміну від м'яса, прекрасно зберігається в засоленном вигляді навіть влітку. Також 70% живої ваги свині – це м'ясо і сало, і лише 30% – кістки, кишечник та інші відходи, в той час як у корови м'яса – 55%, а кісток і решти – 45%. І це не все: свиня має приблизно такий же склад крові, фізіологію травлення, як і людина. Вона хворіє на ті самі хвороби, і лікувати її можна тими ж ліками і майже в тих же дозах, що і людей. Це дозволяє вченим-медикам відшукати і точно дозувати нові препарати. Знання про вплив радіації, алкоголю і наркотиків на організм людини були отримані в дослідах, проведених на свинях.

Зараз,за данимиДержстатистики,вУкраїніналічується7,3 млнголівсвиней,абопооднійнашістьохжителівкраїни.Зних60%вприватнихгосподарствах,40%-нафермах.Ценебагато,боврадянськічасивУкраїніналічувалосяпонад20 млнголів,абокожнатретясвиняСРСРвирощуваласяунасійшланастілвсьомуСоюзу.

НЕ САЛОМ ЄДИНИМ: МАЛОВІДОМІСТРАВИ ЗІ СВИНИНИВРІЗНИХРЕГІОНАХУКРАЇНИ

ЗАПАД: МАЦИК, ВЕДДЕРЕЙ І ОМАЧКА

Укожномукуточкукраїниєсвоїстравизі свинини.НаРівненщиніпопулярниймацик-в'яленем'ясовсвинячомушлунку,вЗакарпаттімачанкаабоомачка-обрізким'ясаісалавсоусізборошна,грибів,овочівіпрянощів.АХмельниччинаславитьсяведдереєм-картопляноюковбасоювсвинячийкишці.

new_image6_127

ПІВНІЧ І ЦЕНТР: ПИРІЖОК НАВПАКИ І САЛО В ДИМУ

Родзинкам'ясавгорщикахзСумщини-наявністьвньомусвинячої печінки,сиру,сметаниіперцю,наКіровоградщиніповажаютькрученикиабо"пиріжкинавпаки"-вм'ясозагортаютьсягриби,чорнослив,картопля.Запорожціпишаютьсякапустнякомзсалом,анаЧеркащинікоптятьсаловдимоході.

new_image5_151

СХІД: ДОНЕЦЬКІ КОТЛЕТИ І ЛУГАНСЬКІ РУЛЕТИ

Східзнаменитийкотлетою"по-донбаськи":не зкурячого,як"по-київськи",азсвинячогофаршу.Упошанім'ясний рулет"по-луганськи"зфаршу,морквиівареногояйцявсерцевиніісоковитесвинячем'ясо,запеченезцибулею,часникомісолодкимияблукамиу фользіаборукаві.

new_image7_111

17 ЦІКАВИХ ФАКТІВ З ЖИТТЯ СВИНЕЙ

1. Найбільшасвинявсвітіна ім'яВеликийБіллжилав 1993 роцівСША,штатТеннессі.Їївага досягла1 153кг(зазвичайсвиніважатьвчетвероменше),довжина2,74м,ависотавхолці-1,52м.

2.НайбільшасвинявУкраїніпокине визначена.Алезатеунасприготовано найбільшийвсвітібутербродзсалом-вагою150кгідовжиною150,7м.

3.Найменшасвинявсвіті-міні-майяліно.ВонабулавиведенаіталійцемСтефаніоМоріні.Вагадорослої особини-всього5-9кг.

4.Найбільшепоросятз'явилися на світзаодинопорос-42-зафіксованоусвиніпородитейху(Китай).ВУкраїніунайпопулярнішоїпороди-великабіла-заодинопоросбуло17поросят.

5.Дикікабаниживутьдо25років,домашні-до15років.

6.Існуєблизько100порідсвиней.ВУкраїніпромисловорозлучаються11порід.Найпоширеніша-великабіла.Нанеїприпадає75%поголів'я.

7.Усвітіналічується близько1 млрдсвиноквсіхпорід,знихполовинаживевКитаї.Українськихсвиней-0,7%відсвітової кількості.

8.Свиніза розумовими здібностямине поступаютьсясобакам,апонюхуперевершуютьїх.Свинявідчуваєдичинуаболюдинупідснігомнавідстанідо40м.Їхдавновикористовуютьдляпошукутрюфелів,заразвсечастіше-длявиявленнянаркотиків.

9.Черезанатомічну будовухребта(дужекороткашия)свиня,що стоїтьначотирьохногах,ніколи небачитьнеба.

10.Свинілюблятьслухатимузикуівміютьпохрюкувативтактмелодії, що сподобалась.

11.Валяннявкалюжахговоритьпрокмітливістьсвинок-зшарурідкого брудуводавипаровуєтьсяповільно,щоохолоджуєтіло тваринивспеку.Азасохлакіркабрудузахищаєвідпаразитів.

12.Людинаприручиладикихсвиней12тис.Років тому.Їхм'ясовживаливїжу,зкістокробилипредметидомашнього начиння,ашкіроюобтягувалищити.

13.Свинідобреплавають,можутьпроплистидо5кмішвидкобігають,розвиваючинакороткийчасшвидкістьдо12км/год,інавітьвміютьпірнати.НаатоліФакаофовТихомуокеаніводятьсясвині-рибалки,які вміютьпірнатинаглибинудо15м.

14.Длясвиніп'ятачок,якдлякішкивуса-головнийаналізаторіапаратрозвідки.Будь-яку цікаву річсвинямацаєносом,визначаєнимсвоїхічужих.

15.Свиніне пітніють,єдинемісце,дерозташованіпотовізалози-цеп'ятачок.

16.Найбільшкошлатісвині-угорськімангалиці:їхтіловкритешерстюна кшталтовечої.

17.Силаверескусвинідосягає115децибел-натрибільше,ніжузлітаючогореактивноголайнера.Навітьуслонівібегемотіврев-всього110децибел.

СВИНОФЕРМА XXI СТОЛІТТЯ: ЧИСТОТА, ТЕРМОРЕЖИМ І СПЕЦБУДИНОЧКИ

Не секрет, що приміщення для вирощування свиней у багатьох асоціюються з брудом і неприємними запахами. Розхожа фраза: "Ну і свинарник ти розвів в квартирі!" - тому підтвердження. Але, як з'ясувала "Сегодня", нинішні свинарники виглядають зовсім інакше. Якщо, звичайно, вони обладнані за європейськими технологіями. Як нам розповіли в Асоціації свинарів України, таких підприємств стає все більше. Ми ознайомилися, як вирощують "п'ятачків" на одному з найсучасніших в Україні підприємств, яке знаходиться в с. Батятичі Кам'янко-Бузького району Львівської області. Наприкінці жовтня минулого року тут відкрили після реконструкції новий тваринницький комплекс.

Як розповів нам директор підприємства Роман Хомічко, їхня фірма працює з 2013 року, виробничий потенціал – 100 тис. товарних поросят в рік. "Для розвитку господарської діяльності залучили кошти інвестора з Польщі. Імпортовано сучасне обладнання для свинокомплексу і самостійного виготовлення кормів, – говорить Хомічко. – Загальна площа приміщень становить 22 тис. м2. Для обслуговування свинокомплексу орендували землю площею 11,4 га, для вирощування зернових культур - ріллю площею 31,5 га. На підприємстві працюють 55 співробітників".

Заступник директора Роман Голуб поділився з нами тонкощами вирощування молодняка. "У вольєрах у свиноматок з новонародженими поросятами температура підтримується 21,5 градуса, оскільки при більш високій температурі у дорослих свиней зникає апетит, – роз'яснив Голуб. – Крім материнського тепла, крихіток-поросят зігрівають лампи для обігріву та спеціальні будиночки, куди хрюши ховаються , насмоктавшись молока. З 5-7 дня поросята, крім молока, починають їсти сухий корм для малюків, з 42-го дня харчуються сумішшю з пшениці, кукурудзи, сої. 28-денних поросят відлучають від матері і переводять в загони для молодняка. Перший тиждень вони живуть при температурі 30 градусів, потім вона поступово знижується. Всі свині знаходяться в загонах на решітках з відстанню між прутами 14 мм. Тому відходи життєдіяльності тварин падають в спеціальні ванни, які періодично очищаються. Тобто поросята і свині ходять чистими".

Вагітністьусвиней,якправило,триває3місяці,3тижніі3 дні.

ДОРОСЛІ І "ДІТИ".Свиноматканароджуєдвічіна рік,оскількивагітністьвсередньомутриває3місяці,3тижніі3 дні.Поросятаз'являютьсянасвіт зрячимиівжечерезгодинусамібігаютьісмокчутьмолокоматері.Одна тваринапризводить14-15поросят,післявибракування,входіякоївідокремлюютьслабкихіхворихтварин,вигодовують12-13штук.

Продаютьпоросятвсімбажаючим,коливонидосягаютьвіку2місяцііваги25кгза ціною52-54грн/кг.Тобто"свинтус"длям'ясаобійдетьсяновомувласниковівприблизно1300 грн.Алецевигідно:"Сегодня"підрахувала,запіврокутварину можнавідгодуватидо120-150кгівиручитиблизько 8000грн.Кращихсвинейдлярозмноженнявідбираютьдвічі-придосягненні25кг,потімостаточнопри80кг.Рештувідгодовуютьдоваги150-180кгівідправляютьнам'ясо.

Голуброзповівнам,якіознаки гарноїсвиноматки:"Свиноматкаповиннабутине жирна,добрерозвиненою:здовгимтулубом,великимисосками.Коштує вонане менше250євроіможедаватихорошийприплід10разабо4-5років,потімйденам'ясо.Тобтооднасвиняможедатидо150поросят".Апородистийплеміннийкнуркоштує 1500євроіможедаватипотомство4-5роківібільше.

new_image3_233

В теплі. Новонародженихпоросятзігріваєматеринськетеплоіінфрачервонілампи.

МІНІ-ПІГІ: ДРУГ, ЗДАТНИЙ ЗАМІНИТИ СОБАКУ

Однією з популярних сьогодні порід свиней є карликова міні-пігі, яку вивели як декоративну. Зовні ці тварини виглядають як звичайні свині, які за розмірами не перевищують стандартну кішку або собаку. Адже вага дорослого "п'ятачка" – до 15 кг, а зріст у холці – всього 35-40 см. Живуть вони, як і звичайні свині, 12-15 років. Отримати таку породу вдалося німцям, які зуміли схрестити в'єтнамських висловухих свиней і низькорослих диких кабанчиків. Перевага такої хрюші в її легкому утриманні як вихованця в квартирних умовах. Наприклад, міні-поросята надзвичайно розумні: в квартирі карлика можна привчити до свого туалету і певної житлової зоні. А на думку самих власників, екзотична свиня ще й хороший друг.

"Мало хто повірить, але наш піг може навіть посміхатися, коли його почухаєш або почастуєш чимось смачним. Любить, коли його беруть на ручки, – розповіла нам власниця міні-піга Олена. – Наш міні-піг регулярно гуляє по вулиці на повідку. Гуляти з ним легко – ці тваринки дуже слухняні. З'явився піг у нас в будинку випадково. Собак я не люблю, а на кішок алергія. Але якось друзі показали мені крихітних дитинчат міні-пігів на ярмарку. Я не змогла встояти і придбала собі одного". Обійшлася тваринка недешево – тримісячного міні-піга в Києві продають за 1000-1500 грн. Як розповіли нам заводчики, він виросте розміром як французький бульдог. А натуральних чистопородних крихт вагою в 5 кг в Україні сьогодні немає. Вони коштують від 150 до 350 євро залежно від різновиду породи карлика, але мало кого приваблюють через високу ціну.

new_image_279

Меншекішки. Найбільш крихітні-міні-майяліновагоювсього5кг.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти