I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Невідоме про відоме: чим знамениті картопляні чіпси

Як блюдо аристократів припало до душі мільйонам

Завтра в США відзначають Національний день картопляних чіпсів. Хоча, якщо вже по справедливості, ця дата повинна стояти в календарі пізніше – 24 серпня. Саме в цей день у далекому 1853 багатий підприємець Корнеліус Вандербільт зупинився під час своєї поїздки в курортному містечку Сарагота-Спрінгс, що на сході штату Нью-Йорк. Тут, в ресторані готелю Moon's Lake Lodge, йому подали замовлену картоплю фрі. Треба відзначити, що на той момент це блюдо вважалося їжею аристократів. Прискіпливого мільйонера не влаштувала якість картоплі – нібито вона була порізана занадто крупно.

Жарт, що став улюбленою стравою

Реклама

Відповідь не забарилася наслідувати. В той момент в ресторані працював чорношкірий кухар Джордж "Крам" Спік, який тричі виносив перероблене блюдо клієнту і в кінцевому підсумку подав йому дуже тонко порізані скибочки картоплі, обсмажені і посипані сіллю. Тонше було вже нікуди. На диво Спека, промисловцеві цей варіант сподобався. Через деякий час Вандербільт знову з'явився в ресторані і повторив своє замовлення. Решта відвідувачів звернули на це увагу і теж захотіли спробувати те, що стало називатися Saratoga chips або potato crunches. Пізніше Джордж Спік відкрив в 1860 році свій власний ресторан Crum's House в Мальті (штат Нью-Йорк). Тут на кожному столі стояла вазочка з чіпсами, які ставали все більш популярними.

Друга версія появи чіпсів

Однак існують дві книги, які можуть спростувати авторство Джорджа Крама. У 1824 році вийшла книга Мері Ренфольд The Virginia House-Wife, а в 1845 році – праця Алексіс Сойєр Shilling Cookery for the People. В обох фігурував рецепт чіпсів. Хоча, достовірно невідомо, запозичив чи Крам свою ідею з цих книг – не виключено, що він просто придумав вже винайдене, як це нерідко трапляється.

Реклама

Від делікатесу до улюбленої їжі

Перший час чіпси вважалися, як і картопля фрі, їжею аристократів і подавалися в ресторанах і на великих прийомах. Але ближче до кінця ХІХ ст., в 1890 році, торговець Вільям Теппенден з Клівленда, який володів маленькою закусочною, купив фургончик і почав роз'їжджати по місту, продаючи свої тонкі обсмажені скибочки картоплі. Згодом Теппенден відкрив ще кілька точок продажу, настільки це блюдо було популярним. Чіпси пакували в пакети з рекламою – по суті, це був перший крок у бік їх популяризації. До слова, за статистикою, в наші дні звичайний американець за рік з'їдає близько 3 кг чіпсів.

Спеціальна упаковка

Реклама

У 1926 році історія просування чіпсів отримала продовження. На цей раз завдяки підприємцю Лорі Скаддер, яка придумала нову упаковку для картопляних ласощів – пакетики з вощеного паперу. Тепер будь-який покупець міг брати упаковки з вітрини в магазині, кінотеатрі і взагалі в будь-якій точці продажу без допомоги продавця. Крім того, чіпси в таких пакетах зберігалися довше і залишалися цілішими.

Машина Макбета

Ще через три роки механік-самоучка Фріман Макбет винайшов машину, за допомогою якої можна було робити чіпси у великих обсягах. Після цього виробництво хрустких картопляних скибочок зросло в рази. Спершу в таких машинах ножі були гладкими, а через якийсь час придумали гофровані, зробивши таким чином чіпси ще більш привабливими. Кажуть, що Макбет був досить-таки ексцентричним і віддав свій винахід компанії-виробнику просто так, залишивши за собою лише право періодично удосконалювати машину.

Подальша історія

Щоб поліпшувати виробництво і рецептуру, в 1937 році в Америці був створений Національний інститут картопляних чіпсів. Він також займається питаннями регулювання ринку приватних виробників чіпсів. З 60-х років він перетворився на Міжнародний інститут картопляних чіпсів. 1940 рік ознаменувався тим, що в Ірландії, в компанії Tayto, в чіпси придумали додавати приправи.

Сучасні чіпси

Нині це блюдо роблять в безлічі варіантів. У тому числі і не з картоплі – існують рисові та кукурудзяні, які роблять за тією ж технологією, а також приготовані з яблук, груш, моркви, буряка, редьки. Картопляні ж чіпси стали виробляти всіляких форм і з різними смаками: прямокутники, черепашки, зірочки, трикутники, зі смаком васабі, норі, листя винограду, масали, коріандру, соєвого соусу, соусу теріякі, гострих перців і т. д. Придумані були і варіації: в процесі виробництва картопля змішується з крохмалем і борошном, а далі обсмажується вже як звичайно. Виходить така собі картопляна закуска, хоча на упаковці як і раніше пишеться слово "чіпси". Зате в такому випадку хитрий виробник має можливість не платити певний податок, який накладається на продукти харчування, виготовлені з картоплі.

У СРСР чіпси з'явилися в середині 60-х під назвою "хрустка картопля московська в скибочках", хоча технологія приготування була така ж, як і в усьому світі. В Україні досі виробляють варіацію на тему: тоненькі пластинки з картопляного пюре.

ДОМАШНІ ЛАСОЩІ

Якщо ви захочете чіпсів, не обов'язково йти за ними в магазин – все-таки ця закуска досить калорійна, до того ж з низкою не зовсім корисних добавок. Можна зробити їх вдома самому. Головне – вибрати правильну картопля: щільну, без пошкоджень. Масло має бути без запаху. Далі все просто: треба очистити бульбу, тоненько її нарізати, обсмажити в маслі невеликими партіями до золотистого кольору і викласти на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти