Головна Сьогодні

Життя лангергансців: виробляють інсулін і не люблять морозиво

Розкриваємо таємниці інсулінових островів

З приходом літа багато хто мріє опинитися на островах з пальмами, морем і піском. Деякі йдуть далі – збирають гроші, вибивають відпустку, купують гарячі путівки і таки добираються до заповітних місць. Однак не всі знають, що найголовніші острови, а точніше острівці, знаходяться не за межею горизонту, а в тілі кожної людини. Притому острівці ці настільки важливі в нашому житті, що при збої їх роботи і довгоочікуваний відпочинок, і безтурботне життя сильно ускладнюються. Детальніше про цю загадку нашого тіла розповість ендокринолог медцентру "Модерний діабетичний центр" Галина Новікова і дієтолог центру "Царський" Тетяна Фіалкова.

СЕКРЕТНІ ОСТРОВИ

У хвості підшлункової залози є острівці, на яких стоять заводи, що виробляють гормони. До 1869 року і ці острівці, і їх діяльність були абсолютно засекречені, поки німецький анатом Пауль Лангерганс, Христофор Колумб від науки, не відчинив їх. Клітинний уряд гормональних острівців вирішив віддячити вченому і дозволив називати свій інсуліновий архіпелаг його ім'ям. І, звичайно, працьовиті і довірливі лангергансці розповіли своєму першовідкривачу всі секрети. Так, стало відомо, що острівці складаються з різного виду клітин, що виконують неймовірну кількість функцій, проте головними на них вважаються бета-клітини. Але не через те, що вони найкрасивіші, а в подяку, що саме вони виробляють інсулін (гормон, що знижує концентрацію глюкози в крові).

ІНТРИГИ КОРОЛІВСЬКОГО ДВОРУ

Через те, що бета-клітини виробляють інсулін, вони вважаються членами королівської сім'ї. Трохи нижче на станової сходах стоять альфа-клітини, що виробляють глюкагон (гормон, що виробляється при зниженні рівня глюкози в крові та збільшує його). Саме ці два види клітин займають приблизно 95% площі острівців, яких, до речі, налічують близько мільйона. При цьому ділянка залози, де вони розташовані, важить всього 1,5 г.

new_image2_98

Однак трапляється так, що бета-клітини руйнуються, і в результаті у людини діагностують найчастішу патологію острівкового апарату – цукровий діабет. "На жаль, у виникненні діабету велику роль відіграє генетична схильність. Однак певний спосіб життя може або допомогти їй реалізуватися, або, навпаки, серйозно уповільнити цей процес. Бажаючі прискорити візит хвороб повинні мало рухатися, рясно і, особливо на ніч, наїдатися, курити, вживати багато солодкого, жирного і спиртного", – каже Галина Новікова.

Якщо скарг на здоров'я немає, і серед кровних родичів не зустрічалася патологія острівкового апарату підшлункової залози, переживати особливо не варто. Однак щорічний скринінг (УЗД органів черевної порожнини, зачеревинного простору і аналізу крові на глюкозу) робити все ж слід.

ШЛЯХ ПРОБЛЕМИ: до діабету веде не тільки солодке

"Звичайно, всі знають, що спиртне і жирне шкідливо для підшлункової залози, але часто ігнорують це знання, сподіваючись, що у них це правило не спрацює. Однак воно спрацює, тому що це навіть не правило, а закон. Процес такий: коли ми їмо багато жирної їжі (наприклад, пельмені), солодощі, п'ємо алкоголь, а особливо коли змішуємо ці вбивчі інгредієнти, та ще у великій кількості, органами ШКТ (у тому числі і підшлункової) виробляється велика кількість ферментів. "Ну й добре", – скажете ви. Однак нічого доброго в цьому немає, оскільки ферменти виробляються, а ось виділитися не можуть (через спазми протоків підшлункової, викликаних якістю і кількістю їжі). Що відбувається далі? Освічений, але не зайнятий роботою секрет починає роз'їдати безпосередньо свого творця – саму залозу. Звичайно, за один раз ніхто нікого не з'їсть, але якщо жирно-солодко-алкогольна дієта стає нормою життя, в результаті ферменти таки відгризуть шматочок знаменитих островів", – пояснює Тетяна Фіалкова.

ЗНОС. Також важливо знати, що у кожного органу (і підшлункова з усіма своїми острівцями не виняток) є свій запас міцності, тому жорсткі експерименти з харчуванням рано чи пізно таки призводять до зносу.

ПОЄДНАННЯ І ВІДНІМАННЯ. Неправильне поєднання продуктів – біда для залози і остров'ян. Не витримують вони, наприклад, жирного (навіть рослинного масла) в поєднанні з солодким (млинців); фруктозу або глюкозу з жирним (кашу з цукром, олією і фруктами). Поводять вони себе так не зі шкідливості, а тому що жир гальмує всмоктування і засвоєння глюкози з крові. Тому людина може не їсти багато солодкого, але при цьому отримати діагноз "діабет 2 ступеню" тільки з любові до жирного. Про цю солодко-жирну пристрасть важливо дізнатися саме зараз, коли починається сезон морозива, тому що ці ласощі у великих кількостях шкодять старанним лангергрансцям у першу чергу.

new_image3_68

Пельмені і солодке. Їх поєднання буквально з'їдає бета-клітини.

КРУГ ПОРЯТУНКУ

Якщо ж ми всерйоз і назавжди для себе вирішили залишатися здоровими до глибокої старості, давайте почнемо нове життя прямо сьогодні. Хвороби не тільки відступлять, але й не посміють навіть наблизитися.

ЩО РОБИТИ


  • організувати собі здоровий сон (наприклад, з 23:00 до 07:00);

  • розширювати свою рухову активність (наприклад, з щоденною ходьби пішки не менше 5 км);

  • розлюбити солодку, жирну, солону їжу і шалено полюбити овочі, багаті клітковиною;

  • відмовитися від шкідливих звичок.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти