У селі Опішня, яке знаходиться в Полтавській області, готують унікальну пшоняну кашу. Рецепт незвичайної страви не змінювався впродовж трьох століть, і навіть сучасні гаджети не здатні скоротити процес її приготування.
"Я катаю рукою кожну пшонину по мисці, присипаючи крупу борошном. За три години я "накатаю" кашу на чотирьох", – говорить Олена Щербань, дослідник української кухні.
Кожне зернятко за цей час збільшиться до розміру ікринки, обіцяє Олена. А з 100 грамів крупи вийде цілий кілограм.
"На 100 грамів пшона потрібно взяти 10 яєць. Ці яйця слід збити виделкою. Міксер і блендер не підійдуть – вони порушать необхідну консистенцію. Збитими яйцями потрібно покрити кожне зернятко пшона", – коментує Олена Щербань.
Дослідниця впевнена: процес має магічну силу, тому не можна приступати до приготування каші, якщо жінка в поганому настрої або нездорова.
"У вас все вийде, коли ви зіпсуєте сім мішків борошна і яєць тисячі три", – жартує Олена.
Але їсти унікальну кашу можна буде години через три – разом з маслом вона буде нудитися в печі.
"Можна додати солі, але деякі їдять і без неї", – говорить Олена Щербань.
Спробувати це чудо з зерна можна тільки в Опішні.
Нагадаємо, раніше вчені заявили, що пшоно виводить токсини з організму. А експерти розповіли, як обрати по-справжньому якісну крупу.