В якій частині овочів накопичується найбільше нітратів і чому їх потрібно викидати

У картоплі хімія накопичується під шкіркою і в серцевині бульби

Овочі – незамінний компонент здорового харчування. Вони повинні бути присутніми в нашому раціоні щодня, свіжими або в складі блюд. Але не секрет, що виростити хороший урожай без добрив для грунту неможливо. В результаті овочі накопичують нітрати і пестициди. Причому, хімія потрапляє в овочі не тільки при обробці мінеральними добривами, а й з органіки, якщо її неправильно використовувати, пише "Домашний очаг".

Місця накопичення хімії

Здатність різних овочів накопичувати нітрати відрізняється. Найбільше їх накопичується в салаті, листовій капусті, кропі, буряках, редисці, зеленій цибулі, шпинаті. Найменше – в брюссельській капусті, квасолі, горосі, картоплі, солодкому перці, томатах, ріпчастій цибулі. Правильна обробка допомагає значно знизити вміст нітратів і пестицидів в овочах.

Корисно знати місця, в яких накопичується найбільше шкідливих речовин:

  • Картопля

Хімія накопичується під шкіркою картоплі і в серцевині бульби. Рекомендується зливати воду після того, як картопля закипіла.

  • Капуста

Найбільша кількість нітратів міститься у верхніх листах капусти і качані. Тому варто їх викинути.

В тренді
  • Огірки, кабачки, баклажани

Темно-зелена шкірка огірків вказує на те, що їх "перегодували" нітратами. В ідеалі вони повинні бути ніжно-трав'яного кольору. Найбільша кількість нітратів в огірках міститься в шкірці і області плодоніжки. У кабачків і баклажанів також потрібно зрізати частини, що примикають до плодоніжки. Крім того, очищайте від шкірки ранні кабачки і баклажани.

  • Буряк, морква, редис

Найбільша концентрація нітратів в цих коренеплодах – в верхівках і області плодоніжки. Тому перед вживанням ці частини потрібно обрізати. Найбагатшим нітратами вважається буряк з закрученими хвостиками. У моркви потрібно обрізати близько одного сантиметра хвостика і позеленілу частину. У редисці нітрати накопичуються також в шкірці.

  • Помідори

Найбільше нітратів міститься в помідорах з товстою шкіркою і в оранжево-червоних помідорах. Перед покупкою подивіться на овоч в розрізі. Біла м'якоть і товсті прожилки – ознака великого вмісту хімії. Якщо вам все-таки попалися підозрілі томати, потримайте їх в прохолодній воді приблизно годину.

  • Зелень, салат, кріп, петрушка

У цих рослинах хімія накопичується в прожилках і черешках. Оскільки зелень стрімко вбирає нітрати, то перед тим, як додавати її в страви, вимочіть у воді близько години.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Робити зарядку для ніг
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як заготовити компот з абрикос
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти