Дивлячисьу вікнонащо кутаютьсявтеплий одягперехожих ,мимоволітягнешсядо гарячогочайнику .Золотаосінь-початок часу ,колиправлятьбалзігріваючінапої.Іголовний зних ,безумовно ,чай .Справедливостізарадивідзначимо ,що його можнапитивбудь-який часроку.Алесамевхолодувін найбільшерадуєі тіло ,ідушу.Аякщовамосіннім вечоромзахочетьсязібратидрузівначаювання ,не полінуйтесяіорганізуйтейогованглійському стилі.
5-ГОДИННІ tea-ГОЛІКИ
" Tea- aholic" (" чаєголіки " ) – такназивають у Великобританіїтих ,хто дужелюбитьчай .Тобто ,посуті ,цесамоназва : самеанглійці ,за данимистатистики ,випиваютьщоднянайбільшечаюу світі -120 млнчашок ,по2чашкинакожногожителякраїни.
Почаласяця " залежність "вдалекому1664 році .Тоді представникиторговоїОст- ІндськоїкомпаніїдоставилидлябританськогокороляКарлаДругогоекзотичнийподарунок -упаковку" китайськогоаркуша ".Завдяки йогодружині КатериніБрагансскойнапійстав офіційнимпридворі.Популярностічаюдодавало й те ,щоспочатку вінбув доступнийлишебагатим ,оскількикоштувавчималихгрошей .Потімчайставпроникати інакухні іншихжителів Британії .Більштого-уряд ,стурбований надмірниммалкогольнимипиятикаминаселення ,видаву 1851 роціпостанову :згідно з ним,о5:00вечораробочийденьповиненбувперериватисяначаювання ,аботакзваний5o'clock .Хоча є більш красива історія .Відповідно до неї,герцогиняАннаБедфордська ,фрейлінакоролеви ,зголоднілаінаказалаподатичайззакускамиїй незавечерею ,араніше,близько 5години вечора.Цейваріантприпав до смакурештізнаті ,ну, аінші верствисуспільствапідхопилитрадицію.
ЗАРОЗКЛАДОМ
Сучаснийанглієцьп'єчай6разів надень.
1.Ранковийчай- близько6:00 ,одразупіслясну .
2.Чайпід часпершогосніданку-в8:00 .Традиційновінбільшміцний ,ніж перший ,іпосутізамінюєкаву .
3.Чайдляланчу ,якийп'ютьнароботі між11:00і12:00 .
4.Всередині робочогоднятакожробиться перерваначай-tea break .
5.5o'clock-5 -годиннийчайз великою кількістюмолокаабовершків .
6." Високийчай "( high tea )- густий ,міцнийіароматний ,п'єтьсявдома ввечері .
ВИДИНАПОЮ
Традиційнопід час чаюваннянастолі убританцівповинностоятикількавидівчаю :
- МіцнийтемнийAssam ,привезенийз однойменногоштатуІндії ;
-АроматнийCeylonз островаШрі- Ланка( стара назва -Цейлон) ;
- ЧервонийчайLapsang ,який щеназиваютькопченим ,бонабатьківщині ,вКитаї ,йогосушатьнадтліючим вугіллям ;
- ЧорнийчайDarjeeling ,прозваний" шампанськимсередчаїв ", зростаєбіля підніжжяГімалаїв ;
- ЛегкийслабоферментованийOolongз Китаюіострова Тайвань ;
- ЧорнийEarl Greyзмасломбергамота.
Допускаєтьсярядіншихваріантів ,включаючитрав'янізбори.
ПРАВИЛАЦЕРЕМОНІЇ
1.До приходугостейсервіруємостіл :накриваємоскатертиною ,ставимочашкизблюдцями ,чайникдлячаюзчехольчиком ,молочник ,тарілочкидлядесерту ,ножі ,виделкитачайніложечки ,ситечко ,цукорницю(зщипцямиаболожкою ) .
2.Заварювальнийчайникобдати окропом ,кладемопочайнійложцізаварки(абопакетику )накожного учасниказастілля .Наполягаємо3-5хвилин.
3.Чашкукоженгістьповертаєтак ,щобручказнаходиласяз лівого боку.Розливаємочайпо чашках .Окріпдоливаємоодинраз ,потімзаварюємопо -новій.Спершувчашкуналиваємомолоко ,апотімчай(колисьчашкиробилиз крихкогопорцеляни ,який мігтріснутивід гарячогонапою) .
5.Після цьоговчайкладемолимон ,вичавлюємоз ньогосік ,притиснувшиложкоюдо стінки ,дістаємоікладемонаблюдце .
6.Наступнимдодаємоцукор.Розмішавшийого ,розгортаємочашкутак ,щобручкавиявиласясправа.
7.Правильнотриматичашкузаручкуподушечкамивеликого івказівногопальців .Середнійпалецьзігнутийі знаходитьсяпідручкою ,мізинецьібезіменнийпритиснутідо серединидолоні.
8.Якщовинакрилинаобідньомустолі ,топід часпиттяблюдцезалишаєтьсянастолі ,якщозанизькимстоликом ,тойогопіднімаютьразом зчашкою .
Англійськідомогосподаркиподаютьнаступнічастування: лимоннаокремійтарілочці, вершкиабомолоковтепломуглечику, сендвічі-трикутніабопрямокутні, безшкоринки, з білогоабоцільнозерновогохліба, з різниминачинкамиміждвохшматочків. Такиминачинкамиможутьбутисвіжийогірокз вершковиммаслом, масаз відварнихяєцьі крес-салату, червонарибазмасломабовершковимсироміт. д. Слідомзасендвічамиподаютьтрадиційніанглійськібулочкискони. До них-вершки, варення, джем, вершковийсирівершковемасло.Такожгостейпригощаютьгарячимивисокиминевеликимиоладками, різноманітнимикексами, пісочнимпечивом, кошикамизфруктами, домашніми вафлямиз різниминачинками, пирогами.
Рецептидивітьсяв галереї .