Вчені з'ясували, як багато їсти і не товстіти
У перспективі це відкриття дозволить не обмежувати себе в харчуванні
Американські вчені з'ясували, за яких умов важливий для організму бежевий жир перетворюється в менш корисний білий. Згодом ці знання дозволять не набирати зайву вагу. Про ці дослідження повідомляє видання EurekAlert.
Вчені пояснили, що бежевий жир в білий перетворюють мітохондрії – клітинні органели, які виконують енергетичні функції. Здійснивши перетворення бежевого жиру в білий, компоненти піддаються внутрішньоклітинному руйнуванню.
За допомогою контролю експресії генів, які відповідальні за руйнування мітохондрій, можна регулювати перетворення типів жиру один в одного. Згідно з дослідженнями, миші, у яких було призупинено руйнування органел, які перетворюють бежеву тканина в білу, мали вищий рівень метаболізму і не страждали від ожиріння.
У здорової людини 3 типи жирів: білий, бежевий і коричневий. Перший – зберігає енергію, але в надлишку викликає ожиріння і діабет. Другий часто вважають різновидом третього. Його особливістю є те, що він може перетворюватися в білий, і це не дуже корисно для здоров'я. Третій – зберігає тепло і пов'язаний з худобою. Немовлята народжуються саме з такою тканиною.
Нагадаємо, раніше датські вчені заявили, що сьогодні надмірна вага має куди менш руйнівну дію на здоров'я людей, ніж ще 40 років тому.
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше