Американські вчені з'ясували, за яких умов важливий для організму бежевий жир перетворюється в менш корисний білий. Згодом ці знання дозволять не набирати зайву вагу. Про ці дослідження повідомляє видання EurekAlert.
Вчені пояснили, що бежевий жир в білий перетворюють мітохондрії – клітинні органели, які виконують енергетичні функції. Здійснивши перетворення бежевого жиру в білий, компоненти піддаються внутрішньоклітинному руйнуванню.
За допомогою контролю експресії генів, які відповідальні за руйнування мітохондрій, можна регулювати перетворення типів жиру один в одного. Згідно з дослідженнями, миші, у яких було призупинено руйнування органел, які перетворюють бежеву тканина в білу, мали вищий рівень метаболізму і не страждали від ожиріння.
У здорової людини 3 типи жирів: білий, бежевий і коричневий. Перший – зберігає енергію, але в надлишку викликає ожиріння і діабет. Другий часто вважають різновидом третього. Його особливістю є те, що він може перетворюватися в білий, і це не дуже корисно для здоров'я. Третій – зберігає тепло і пов'язаний з худобою. Немовлята народжуються саме з такою тканиною.
Нагадаємо, раніше датські вчені заявили, що сьогодні надмірна вага має куди менш руйнівну дію на здоров'я людей, ніж ще 40 років тому.