Фахівці з Університету Пізи з'ясували, що макаронні вироби з цільнозернового борошна зміцнюють здоров'я серця. Вони активують серцево-судинну систему і стимулюють утворення нових гілок кровоносних судин (колатералей). Ці гілки стають "обхідними шляхами" при зупинці серця.
Вчені провели дослідження на мишах. Гризунів розділили на дві групи. Першу групу годували багатими бета-глюканом макаронними виробами з цільнозерновий борошна, а другу – звичайними макаронними виробами. Потім у піддослідних тварин викликали зупинку серця.
Дослідники виявили: гризуни, які їли макаронні вироби, що містили багато бета-глюкана з ячменю, частіше виживали після зупинки серця. Крім того, у них було менше пошкоджень міокарда.
Фахівці пов'язали це з активним утворенням у цих мишей гілок кровоносних судин – "обхідних шляхів" кровотоку.