Важке життя мікрофлори: від моменту народження і до останнього подиху

Правильні мікроби бояться стресів і люблять домашній сир

У холодний період року основна тема всіх оздоровчих статей – порятунок імунітету. В якості протиотрути, здатного перемогти віруси, пропонуються відвари, навари, припарки, чаї і навіть спеціальне харчування. Це все дуже правильно і важливо, проте не варто забувати і про те, як працює імунна система. Дієтологи Тетяна Фіалкова та Олександра Кириленко нагадують про основу імунної системи – мікрофлору кишечника і знайомлять з простими правилами, дотримуючись яких, можна зберегти своє здоров'я.

ПАСПОРТ

Реклама

За паспортом мікрофлора кишечника старше самої людини, тому що починає формуватися ще до народження, а закінчує цей процес до 17 років. Сім'я бактерій велика: в середньому в кишечнику людини живе близько 500 видів різних мікроорганізмів.

new_image_34

ПРОФЕСІЯ: ЛАБОРАНТ

Реклама

Всі бактерії мікрофлори (біфідобактерії, бактеріоди, лактобацили, кишкова паличка і ентерококи) рівномірно заселяють кишечник і працюють при досить щільному графіку кожну хвилину у внутрішній лабораторії. Спеціалізація обширна: забезпечення обмінних процесів, захист організму від патогенних бактерій, синтез амінокислот, білків, вітамінів, участь в обміні холестерину. Відділ лактобактерій синтезує ферменти, що розщеплюють білки молока, а також фермент гістаміназу, який руйнує гістамін, а значить, і контролює алергічні реакції. Корисна мікрофлора товстої кишки сприяє всмоктуванню кальцію, заліза, вітаміну D, запобігаючи розвитку онкологічних процесів.

new_image2_41

ПРОБЛЕМИ В ЖИТТІ

Реклама

Але, як і в будь біографії, в житті біфідобактерій бувають злети і падіння. Будь-який стрес буквально вибиває їх з колії, що, звичайно, впливає на настрій і позначається на продуктивності праці. І якби тільки один стрес, це було б ще півбіди. Але список шкідливих станів для життя бактерій досить великий:

 - захворювання ШКТ, часті ГРВІ, кишкові інфекції;
 - алергічні реакції;
 - вікові зміни властивостей мікрофлори;
 - незбалансоване харчування;
 - масований прийом деяких ліків (особливо антибіотиків);
 - тривала гормонотерапія, лікування нестероїдними протизапальними препаратами;
 - проведення хіміо- і променевої терапії в онкологічних хворих;
 - імунодефіцитні стани.

new_image3_26

СИГНАЛ SOS

Будь-яка з цих проблем призводить до біди – починається дисбактеріоз кишечника. При цьому кишкова стінка виявляється проникною для алергенів і токсинів, знижуються бар'єрні функції печінки, в організм надходить менше вітамінів і мікроелементів, порушується обмін речовин, створюються умови для розвитку захворювань печінки і підшлункової залози. Звичайно, мовчки страждати бактерії не можуть і починають заявляти про себе різноманітними симптомами. Запам'ятайте їх:

1. Випадання волосся і ламкість нігтів.

2. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту:

 - зниження або повна відсутність апетиту, нудота, блювання, металевий присмак у роті;
 - відрижка, метеоризм, бурчання,
 - здуття живота;
 - тупий, ниючий або переймоподібний біль в животі;
 - відчуття неповного випорожнення кишечника;
 - запор, пронос.
3. Гіповітаміноз: заїди, сухість шкіри і слизових оболонок.

4. Сверблячка шкіри і слизових, алергічні висипання на шкірі.

5. Загальні симптоми: втомлюваність, слабкість, головний біль, порушення сну.

new_image4_20

НАКАЗ ВИЖИТИ

Отримавши тривожний сигнал, знайте: мікрофлору треба рятувати. Для цього потрібно правильне харчування, основу якого повинні складати продукти, багаті рослинною клітковиною: овочі, фрукти, крупи, хліб грубого помелу, кисломолочні продукти; препарати, що містять мікроорганізми – представників нормальної флори. А ще – засоби, які допоможуть створити сприятливе середовище для росту біфідо- і лактобактерій і простимулюють їх розмноження.

Буває й так, що на початку лікування призначають антибіотики, а потім коригують стан мікрофлори спеціальними препаратами.

new_image5_17

ЛІКАР СВОГО ТІЛА

Намагаючись врятувати рядового Біфідова, не варто бездумно об'їдатися сирами і йогуртами: при вживанні кисломолочки вік, якість продуктів і обсяг порції мають особливе значення.

Так, юним орлам (до 25 років) потрібні кисломолочні продукти з високим відсотком жирності (9-25%), але потроху: 100-150 г раз на день щодня. Худеньким – в будь-який час доби, змішуючи з медом і фруктами; схильним до повноти – тільки вранці, змішуючи з зеленню, огірком, помідором.

Після 25 і до 45 років вводимо інший режим: 5-9%-ва кисломолочка раз на день вранці із зеленню, овочами, бананами, і лише іноді – з фруктами і медом. На один прийом – 150-200 г.

ДОСВІДЧЕНИМ. Людям, назбиравши за життя досвід і холестерин, потрібні будь-які кисломолочні ласощі нормальної жирності (близько 5%) не частіше 3 разів на тиждень (з 45 до 60 років), а після 60 – раз на тиждень. Порція – не більш 150 г.

ВСЕ СВОЄ. Про магазинну кисломолочку краще забути, тому що для її виробництва часто замість кисломолочних бактерій використовують дріжджі, які бродять потім в кишечнику, викликаючи дисбактеріоз. Щоб не ризикувати, робіть кисломолочку самі. Візьміть закваски (магазинні або аптечні), додайте їх по інструкції в молоко з жирністю мінімум 9%, залиште на добу в звичайній банці при кімнатній температурі. Також можна використовувати йогуртницю або термос. Особливо важливо використовувати найжирніше молоко, щоб всі процеси бродіння пройшли максимально швидко.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти