Торт Прага: історія і класичний рецепт

Легендарний шоколадний торт свого часу був придуманий кондитером ресторану Прага

Класичний торт Прага складається з трьох бісквітних коржів, які просякнуті солодким масляним кремом і политі шоколадною помадою. У багатьох рецептах шоколадну помадку через складність в приготуванні замінюють на більш просту шоколадну глазур.

Десерт отримав свою назву завдяки однойменному московському ресторану, в якому був вперше створений руками талановитого кондитера Володимира Гуральника. У закордонному відрядженні він спробував австрійський торт "Захер" і, приїхавши додому, вирішив адаптувати його під місцеві реалії. До слова, це не єдине творіння кулінара: Гуральник був автором близько 30 оригінальних десертів, в тому числі і торта "Пташине молоко".

Реклама

Рецепт торта Прага не був запатентований, але був оформлений відповідно до Держстандарту, завдяки чому його стали випускати на багатьох кондитерських фабриках. Всіма улюблений шоколадний торт можна приготувати і на власній кухні. Головне – дотримуватися класичної рецептури і не лінуватися.

Торт Прага

chocolate-cake-with-ice-cream-and-whipped-cream_1339-4966

Фото:  topntp26 / Freepik

Реклама

Інгредієнти:

Для бісквіта:

  • 6 яєць
  • 150 г цукру
  • 115 г борошна
  • 25 г какао-порошку
  • 40 г вершкового масла

Для просочення і крему:

Реклама
  • 1 жовток
  • 20 г води
  • 120 г згущеного молока
  • 200 г масла
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 10 г какао
  • 60 г абрикосового повидла або джему

Для глазурі:

  • 60 г чорного шоколаду
  • 60 г вершкового масла

Рецепт приготування:

1. Спекти бісквіт. Розділити яйця на жовтки і білки. Жовтки збити з половиною цукру в пишний світлий крем.

Білки збити до густини, потім додати цукор і збити до появи піків. Акуратно з'єднати білки і жовтки.

Всипати борошно, просіяне з какао, перемішати рухами зверху вниз. Влити по краю розтоплене і охолоджене масло, ще раз перемішати.

Готове тісто вилити в змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 23 см. Випікати при 200°С протягом 30 хвилин. Через 5 хвилин дістати бісквіт з форми і дати йому вистоятися на решітці не менше 8 годин.

2. Приготувати крем. Змішати жовток з водою, додати згущене молоко. Поставити на слабкий вогонь і проварити до загустіння. Уварений сироп охолодити і додати в попередньо збите з ванільним цукром масло (цукор попередньо потрібно розтерти в пудру, інакше буде хрустіти на зубах). Додавати слід потроху, кожного разу збиваючи. В кінці збивання додати какао.

3. Зібрати торт. Бісквіт розрізати на три пласта і прошарками кремом. Обмазати торт зовні абрикосовим повидлом, охолодити.

4. Залити шоколадною глазур'ю. Щоб її приготувати, розтопіть шматочки шоколаду і масла в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Для торта досить 120 г глазурі, але оскільки частина буде стікати, бажано готувати її з запасом. Поверхню розрівняйте ножем або лопаткою. Остудіть готовий торт Прага перед подачею.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом медовика з халвою. Ми також розповідали, з чого складаються торти, від яких не товстіють

Дивіться відео про лондонський ресторан, який схожий на торт:

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти