Торт Прага: історія і класичний рецепт

Легендарний шоколадний торт свого часу був придуманий кондитером ресторану Прага

Класичний торт Прага складається з трьох бісквітних коржів, які просякнуті солодким масляним кремом і политі шоколадною помадою. У багатьох рецептах шоколадну помадку через складність в приготуванні замінюють на більш просту шоколадну глазур.

Десерт отримав свою назву завдяки однойменному московському ресторану, в якому був вперше створений руками талановитого кондитера Володимира Гуральника. У закордонному відрядженні він спробував австрійський торт "Захер" і, приїхавши додому, вирішив адаптувати його під місцеві реалії. До слова, це не єдине творіння кулінара: Гуральник був автором близько 30 оригінальних десертів, в тому числі і торта "Пташине молоко".

Рецепт торта Прага не був запатентований, але був оформлений відповідно до Держстандарту, завдяки чому його стали випускати на багатьох кондитерських фабриках. Всіма улюблений шоколадний торт можна приготувати і на власній кухні. Головне – дотримуватися класичної рецептури і не лінуватися.

Торт Прага

chocolate-cake-with-ice-cream-and-whipped-cream_1339-4966

Фото:  topntp26 / Freepik

Інгредієнти:

Для бісквіта:

  • 6 яєць
  • 150 г цукру
  • 115 г борошна
  • 25 г какао-порошку
  • 40 г вершкового масла

Для просочення і крему:

  • 1 жовток
  • 20 г води
  • 120 г згущеного молока
  • 200 г масла
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 10 г какао
  • 60 г абрикосового повидла або джему

Для глазурі:

  • 60 г чорного шоколаду
  • 60 г вершкового масла

Рецепт приготування:

1. Спекти бісквіт. Розділити яйця на жовтки і білки. Жовтки збити з половиною цукру в пишний світлий крем.

Білки збити до густини, потім додати цукор і збити до появи піків. Акуратно з'єднати білки і жовтки.

Всипати борошно, просіяне з какао, перемішати рухами зверху вниз. Влити по краю розтоплене і охолоджене масло, ще раз перемішати.

Готове тісто вилити в змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 23 см. Випікати при 200°С протягом 30 хвилин. Через 5 хвилин дістати бісквіт з форми і дати йому вистоятися на решітці не менше 8 годин.

2. Приготувати крем. Змішати жовток з водою, додати згущене молоко. Поставити на слабкий вогонь і проварити до загустіння. Уварений сироп охолодити і додати в попередньо збите з ванільним цукром масло (цукор попередньо потрібно розтерти в пудру, інакше буде хрустіти на зубах). Додавати слід потроху, кожного разу збиваючи. В кінці збивання додати какао.

3. Зібрати торт. Бісквіт розрізати на три пласта і прошарками кремом. Обмазати торт зовні абрикосовим повидлом, охолодити.

4. Залити шоколадною глазур'ю. Щоб її приготувати, розтопіть шматочки шоколаду і масла в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Для торта досить 120 г глазурі, але оскільки частина буде стікати, бажано готувати її з запасом. Поверхню розрівняйте ножем або лопаткою. Остудіть готовий торт Прага перед подачею.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом медовика з халвою. Ми також розповідали, з чого складаються торти, від яких не товстіють

Дивіться відео про лондонський ресторан, який схожий на торт:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти