Головна Сьогодні

Сам собі фітотерапевт: які трави і як варто збирати навесні

Натуропат розповів, чому різні трави потрібно збирати в окремі пакети і як підготувати їх до сушіння

Будь-які рослини, звичайно, можна купити в аптеці. Але щось є в заготівлі трав самому – чи то відчуття, схоже з випробовуваним при приготуванні домашньої випічки, то чи емоції від близькості і єднання з природою. У будь-якому випадку, ми впевнені: такий хендмейд не тільки по-особливому смачний, але і здоровий. До того ж, аромати від зібраних власноруч трав наповнюватимуть житло в період їх сушки запахом, поруч з яким навіть не стояв хімічний ароматизатор з магазину. Так що це буде свого роду і ароматерапія в режимі нон-стоп.

Якщо збирати трави в заростях і на галявинах в лісі, можна майже не сумніватися у відсутності в них гербіцидів і важких металів, як то гарантують фармацевти. І при цьому бути на 100% впевненими, що трави дійсно принесуть користь – адже ефективність рослин залежить від місяця, в якому їх необхідно збирати.

Незалежний натуропат Олена Світко розповіла, які фітозбори можна зробити в другій половині травня і на початку червня, і як їх сушити-зберігати, щоб максимально зберегти лікувальні властивості
.

ПРАВИЛА ЗБОРУ І СУШІННЯ: П'ЯТЬ ГОЛОВНИХ ПОРАД

1.Збирайтерослинивранці,безпосередньопіслявисиханняроси.Не робітьзаготовокпіслядощу-тількивсухупогоду.Суцвіттявтратятьвмокрупогодулевовучасткукорисного пилку,алистяікореневищагіршебудутьпіддаватисясушінню,аждоутворенняцвілі.

2. Неберітьпошкодженіідефектнітрави-вонименшкорисні,звисокою часткоюймовірностівраженібактеріямиіможутьзагнити.

3.Різнівидитравіїхформи(скажімо,кореневищаілистя)кладітьпід часзборуврізніпакетиісушітьокремо.Кращатарадлязбору-корзина:зім'ятірослинивтрачаютьчастинувластивостей.Крімтого,зачасзборувкулькувониможутьпросто-напростозапріти,азначить-зіпсуватися.

4. Прийшовши додому, відразу розкладіть заготовки на папір тонким шаром – це забезпечить більш швидке просихання і, як наслідок, – підвищить якість заготовок. Не набирайте занадто багато рослин, якщо не зможете їх "обробити" відразу – зволікання в просушуванні може викликати втрату лікувальних властивостей рослин, в них може з'явитися гниль і шкідники. Адже просушка – це вид консервації, здатний "увічнити" рослини, зберігши їх корисність. Ще одна причина, по якій не варто гнатися за "мегаврожаєм" – вже через рік в рослинах не залишається нічого корисного, і вам доведеться викидати в сміття трави і свою працю. Тому оцініть свої реальні потреби в рослинах.

5.Висушенізаготівкизберігайтевпаперовихпакетахабогерметичнихсклянихбанках.

-1_134

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти