Розбираємо принципи роздільного харчування та монохарчування

Складаємо список поєднуваних продуктів, забуваємо про крайнощі і бережемо ферментативну систему

Смакиу всіх різні.Про користь ішкоду цих" різниць " намрозповілитренерстудіїусвідомленогоіздоровогоспособу життя" Мудроїди " ПавлоБогаччіі до . М. Н .дієтологмедцентру"Юлія " ОлександраКириленко.

МОНО.Існуєстильхарчування ,колиза одинприйомїжіз'їдаєтьсятількиодинпродукт.Важливорозуміти ,що цестосуєтьсятільки природних ,створенихприродоюпродуктів:сосискаабопельменівце поняттяне входять,аджевонипредставляютьсобоюбагатокомпонентніструктури:м'ясо ,сіль ,борошно ,крохмаль ,соя ,жир ,смаковідобавки .

ПРИРОДНИЙКОКТЕЙЛЬ." Головнийпринципмоноеденіяпростий:вовочахіфруктахприродоювжестворенийкоктейльзмакро- імікроелементівтавітамінів ,якиймаксимальнопристосованийдо засвоєнняорганізмом .Полуницяне потребує додатковогоцукріабовершках .Размудраприродане створилатакої комбінаціїжирів ,білківівуглеводів ,значить ,вона непотрібна" ,-пояснюєПавлоБогаччі .За йогословами ,всі поліпшення ,заякими миганяємося ,намагаючись змінитисмаківиглядприроднихдарів ,по-перше ,поганозасвоюютьсячерез безглуздідеколикомбінацій ,апо-друге ,дужешкодять організму .

РАДА.Уникайтепоєднаньжирногоі солодкого ,кислихпродуктів(майже всіфрукти ) ікрахмалистого ,крохмалівібілків .Цепозбавитьвасвід поганого самопочуттяі значнопродовжить життя .Експерти нагадують ,щовода- тежпродуктхарчування ,іпитиїїслід окремо :якмінімумзакількахвилин до початкутрапезиі ніколипід час абопісляїди .

РАЦІОН.Примоноеденіівінвиглядаєприблизнотак :зголоднів ,поїв , приміром ,слив ,відчувситість-зупинився .Минув час ,настав голод-поївгруш ,черезякийсь часнаївсяовочамиітакдалі." Янамагаюсядотримуватися цьогопринципувжебагато років ,-каже Павло .-Відчуваюсебе прекрасно ,забувпро хвороби ,енергіїбагато ісилвистачаєнадужеактивне життя" .

НЕПОСПІШАЙТЕ.Прийнявшипринципимоноеденія ,різковідмовлятисявід звичногораціонуне слід ,оскільки можутьпочатисянеприємності:нудота ,метеоризм , загостреннязахворюваньШКТ.Дляпочаткурозкладітьзвичнуїжунакомпонентиіїжтезвичністравипо частинах.Так ,одинтрадиційнийобідрозділитьсяна 4-5частин : спочаткуз'їжтедесерт( бажаносвіжіфрукти ) ,післяневеликої перервивипийтеводи(якщохочеться ) із'їжтеосновнеблюдо ,розділившийогонавпіл : спочаткутільким'ясо ,ачерезякийсь часгарнір,ілише потім-овочі .Потімінтервалиміжприйомамиїжіможна поступовозбільшувати ,наскількидозволитьчас .Іпам'ятайте:прийомїжі-відповідальнийпроцес ,якийне терпитьпоспіху .

ВСЕВ ОДНІЙ ТАРІЛЦІ

У нашомуорганізмізавждивиробляються ферменти , готовірозщепитибілки ,жириівуглеводи .

ФЕРМЕНТНА СПРАВА ."Якщомиза одинприйомз'їдаємо ,наприклад ,булку ,топрацюватибудуть тількиферменти , спрямованінарозщепленнявуглеводівіжирів ,а виділенідлябілків-не діяти.Щобвключитивроботуферменти ,що розщеплюютьбілки ,намтреба черезякийсь часз'їстишматокм'ясаабориби .Якщоми цьогоне робимо ,активністьферментуслабшає ,прицьомуферментативнасистемаперенапружується(а невідпочиває ,як багатьомздається )і з часомвиснажується ,постійно " безробітний"ферментперестаєвиділятися .Цевжедіагноз -синдромхронічноїферментативноїнедостатності ,якийпроявитьсебеметеоризмом ,проносом ,запором ,блювотоюта іншиминеприємнимифокусамиз бокуШКТпісляпершогож крокувсторону.Напрактиці цевиглядаєтак : людинароками неїстьні крапліжиру ,потімз якоїсьпричини ( захотілосяабонепростеживзаскладомстрави)з'їдаєложкумаслаічерезгодину зболемта іншимисимптомамивиявляєтьсявкабінеті лікаря .Далі- лікуванняі призначеннясинтетичнихферментативнихпрепаратів.Такожважливознати ,щосиндромферментативноїнедостатностіможебути вродженим( спадковим)і набутимприпостійномунеправильномухарчуванні ,якщовменюбагатовуглеводівіжирівабо тількибілків .Але цевжеокрематема" ,-каже ОлександраКириленко.

РОЗДІЛЯЙЗ РОЗУМОМ.Злякавшисьферментноїнедостатності ,можнаподумати : "Значить ,пельмені ,бутербродзковбасоюіторт-найправильнішаїжа" .Однакцей висновокневірний ,бо нашШКТпрацює нетількинаферментах .Євйогоскладному пристроїітаке поняття ,якпристінкові травлення(абовсмоктування ) .У цьомупроцесі бере участькишковамікрофлора( бифидумілактобактерії ) ,дія якоїблокуєтьсялегкимивуглеводами ,солодощамиікрохмалем .Так ,якщовиз'їликартоплю зм'ясом ,тозамістьсмакуулюбленої справи неотримаєтенічого ,бокрохмальз картопліперешкоджаєвсмоктуваннюбілків .Врезультатішматокшинкиляжевкишечникумертвимвантажем .Щоб цьогоуникнути ,слідвивчитиголовнийпринципроздільногохарчування :твариннийбілок( м'ясо ,рибу ,птицю )можна їститільки зовочами( крім картоплі ) абоскладнимивуглеводами ,наприклад ,кашею .Фруктиможнапоєднуватизовочамиікисломолочнимипродуктами.

ЩОДЕННИКХАРЧУВАННЯ

Зрозумівшипринципиправильногохарчування таспираючисьнаособливості організму ,можназмінитираціонпо " індивідуальному "графіком -не поспішаючи ,аленаполегливо.Прицьому важливопам'ятати ,щошвидкістьпереходудо здорового харчуванняі складменюзалежать нетільки відособливостейорганізму ,алеі від ступенязанедбаностіпитання.

Візьміть ручку .Окремохочетьсяпоговоритипрораціоні ,вякомуповноціннийпроцес їжізамінюєтьсяперехопленнямина бігу.З виглядуздається ,щолюдина нічого неїсть :вінніколине сидитьзастоломінавітьрідкостоїть біляплити ,чим викликаєзаздрістьу оточуючих.Однаквперекушуванняхтаятьсяякмінімумдві небезпеки :захворювання ШКТі зіпсованафігура.Пояснюєтьсяпроблемапросто:не замислюючисьпро грамотнесуміщенніпродуктів ,мизакидаємов " топку "несумісніпродукти ,анайголовніше -вневідомомукількості.Щобуникнутипроблемпритакому стиліхарчування ,ведітьхарчовоїщоденникізаписуйтетуди все, щоз'їли .Цедопоможезробити харчуванняусвідомленим .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти