Відомо , що епідемії ожиріння сприяє кілька чинників . Одним з них є зміна складу кишкових бактерій . Мікроорганізми , що з'являються у великих кількостях у огрядних людей , стимулюють поглинання поживних речовин з їжі . Навіть звичайне яблуко може бути більш калорійним для людини , що страждає на ожиріння , ніж для людей з нормальною вагою . Інша можлива причина – загибель групи нейронів в гіпоталамусі , які відповідають за відчуття насичення .
Вчені визначили , який із цих факторів є першопричиною , а який – наслідком . Досліди проводилися на мишах , чий раціон був багатий насиченими жирними кислотами , протягом чотирьох місяців . Періодично частину тварин умертвляють для аналізу кишкової мікрофлори і мозку .
Виявилося , що пошкодження в гіпоталамусі виникають раніше , ніж зміни в кишковій мікрофлорі. При підвищенні рівня ліпідів в крові імунні клітини центральної нервової системи – мікроглії – починають виробляти прозапальні речовини , які негативно впливають на нейрони гіпоталамуса . В кінцевому підсумку , нервові клітини гинуть . Порушення виникають задовго до того , як людина починає набирати вагу .
