П'ять причин, щоб відмовитися від хліба

Наші предки не дарма придумали прислів'я, що "хліб – всьому голова", і ці слова вони відносили не конкретно до випічки, а до зернових культур

Хіба наші бабусі могли припускати, що настане час, коли хліб перестане бути "всьому головою"? Чому люди, які дотримуються здорового способу життя (зауважте, не тільки тих, що худнуть!), відмовляються від вживання хлібобулочних виробів?

Один з найвідоміших натуропатів, Поль Брегг, радив відмовитися від магазинного хліба як від абсолютно непотрібного і навіть шкідливого для здоров'я продукту або постаратися скоротити його споживання до 1-2 шматочків на день. Він виключив зі свого раціону вироби з білої муки і всьому світу довів на своєму особистому досвіді наявність оздоровчого ефекту харчування без хліба, повідомляє "Ортодокс".

Реклама

Корисний хліб

Наші предки не дарма придумали прислів'я, що "хліб – всьому голова", і ці слова вони відносили не конкретно до випічки, а до зернових культур. Тому говорили, наприклад, "цього року вродив добрий хліб". У їжу вживали в основному нерафіноване зерно! Дуже цінним вважався чорний хліб як основа сибірського здоров'я. Його темний колір був продуктом застосування житнього солоду, а не житнього борошна, з якого сьогодні печуть такі сорти хліба, як "московський", "ризький", "бородінський" та ін.

У ті дореволюційні часи на Русі жили довго. Згідно з історичними фактами, у 1912 році при зустрічі царя Миколи II з ветеранами війни 1812 року наймолодшому було близько 120, а найстаршому – 124 роки.

Реклама

Але як тільки настало 20 століття, і борошно стали робити промисловим способом, якість хліба змінилася не в кращий бік. Багато зрозуміли, що краще від нього відмовитися. І на те є п'ять причин!

Факт перший: хліб – даремний продукт

Пшеничне зерно багате вітамінами групи В, вітаміном Е, А, F. та ін. Воно містить велику кількість мінералів: цинк, магній, селен, мідь, кобальт, йод, калій, марганець, кремній, селен. Взагалі майже всю таблицю Менделєєва. Здавалося б, стільки користі для людини, тоді чому вчені і дієтологи вважають хліб непотрібним продуктом?

Реклама

Насправді, все це джерело корисних речовин знаходиться в самому зародку і оболонці зерна, які у процесі обробки потрапляють у відходи. У підсумку біле борошно вищого (елітного) сорту містить залишки вітамінів і корисних речовин (близько 30%), які через два тижні перестають бути активними, а також калорії і крохмаль, що не приносять ніякої користі, не забезпечують нас життєвою силою, а лише сприяють набору ваги і накопиченню жирів в організмі.

Факт другий: хліб токсичний

Сьогодні ні для кого не секрет, що для вирощування пшениці фермери використовують тоннами різну отруту: проти бур'янів – гербіциди, для врожайності – мінеральні добрива, від шкідників – пестициди. Перш ніж збирати зерно, колосся просушують спеціальним хімічним засобом, а також коли його складають на зберігання, "труять", щоб не їли всякі гризуни. Звичайно, вся ця гидота виявляється в борошні.

Але це ще не весь "отруйний" процес перетворення зерна в гарний хліб. Щоб борошно було білим, виробники використовують для його "відбілювання" речовини, що застосовуються для прання і миття: це перекис бензоїлу, пиросульфат натрію і кальцію, діоксид хлору.

Факт третій: хліб викликає розвиток захворювань ШКТ

Сучасний хліб містить глютен (пшенична клейковина), завдяки яким він виходить пружним, пишним і довго зберігається. Але якщо ця речовина вигідна (можна обійтися без дорогого високосортного борошна) для випічки смачного і гарного на вигляд хліба, то для здоров'я людини не дуже корисно. Після проведених досліджень вчені помітили, що глютен практично не виводиться з організму і осідає на стінках кишечника, пошкоджуючи його ворсинки. В результаті людина відчуває м'язові судоми, метеоризм, запор, діарею, здуття живота, болі в суглобах, дерматит й ін.

Факт четвертий: дріжджовий хліб сприяє процвітанню паразитів

Дріжджі, що містяться в хлібі, мають властивість "закисляти" організм і тим самим створюють сприятливе середовище для розмноження шкідливих бактерій, паразитів, вірусів та патогенних мікроорганізмів. Тому, якщо у вашому раціоні присутній магазинний хліб, всі заходи з очищення організму від паразитів будуть марними або не забезпечать довготривалий ефект.

Факт п'ятий: від хліба товстіють

Усім, хто мріє завжди бути стрункими, Поль Брегг радив забути про хліб. У ста грамах борошна вищого сорту міститься лише 0,1 грама клітковини, а весь інший його вміст помітно осяде на ваших стегнах, боках і животі у вигляді жирових складок.

Відгуки людей, які відмовилися від хліба

"Я завжди помірно їла хліб, але, коли вирішила зовсім відмовитися від пшеничних виробів, помітила, що живіт перестав здуватися без причини".

"За рік безхлібного раціону в моїй сім'ї скоротилося число захворювань на ГРВІ, грип, вірусні захворювання".

"Я без хліба вже більше року, і мене радує, що я більше не відчуваю жахливу втому в ногах через варикозне розширення вен".

"Мені 62 роки. Багато років страждала астмою, але як тільки відмовилася від хліба, помітила, що зникли симптоми хвороби, і перестали ломити суглоби ніг і рук".

"Схуднути було головною моєю метою. Коли я подивилася, що шматочок хліба містить стільки ж калорій, скільки ціла смажена курочка, я вирішила виключити хлібобулочні вироби зі свого меню і почала швидко скидати вагу".

Але ви можете не відмовлятися від хліба. Просто замість "магазинного" спекти корисний, наприклад, за рецептом Поля Брегга, сироїдчастий або використовуючи натуральні закваски без дріжджів.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти