Головна Сьогодні

П'ять приводів їсти огірки частіше і три незвичайних рецепта з них

Бадьорять не гірше за каву, знешкоджують алкоголь і знижують вагу

Родина огірків – Індія: там цей овоч росте в природних умовах. Але вирощувати його і культивувати стали греки, і вони ж дали огірку назву -, що в перекладі означає "незрілий", "недороблений". А все через те, що огірок – єдиний овоч, який свідомо вживають незрілим, не чекаючи, коли він пожовтіє (дозріє), а його насіння стануть твердими. Адже якщо мінералам в огірку при достиганні нікуди не діваються, то вітаміни, фітонутрієнти і соковитість помітно зменшуються. Та й соковитість цього овоча (огірок складається з води аж на 95%) також робить його корисним.

Напередодні сезону польового огірка розберемося детальніше в його лікувальній властивості.

НАШІ ЕКСПЕРТИ:

  • Олена Світко, лікар-натуропат
  • Борис Скачко, лікар-дієтолог, фітотерапевт

П'ЯТЬ ГОЛОВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОГІРКА

  • ВТАМОВУЄ СПРАГУ І БОРЕТЬСЯ ЗІ ЗМОРШКАМИ

Огірок втамовує спрагу за рахунок двох факторів. Перший – що він в більшій мірі складається з води, другий – що містить калію в 74 рази більше, ніж натрію.

Знову ж: те, що огірок, по суті, є рідиною – робить його відмінним засобом проти зморшок. Адже крім браку певних речовин, причиною передчасного старіння шкіри стає її зневоднення. Для цієї мети огірки можна вживати в їжу, а можна накладати на шкіру кашку або кружечки з овоча.

  • НАДАЄ СИЛ НЕ ГІРШЕ ЗА КАВУ І ВИПЕРЕДЖУЄ ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

Огірки бадьорять завдяки вуглеводам і вітамінів групи В у своєму складі. Адже вуглеводи – це джерело енергії і речовина, що регулює рівень глюкози в крові, а вітаміни В забезпечують нормальне функціонування нервових клітин. Завдяки цим речовинам огірки попереджають і зменшують головний біль – навіть якщо, наприклад, людина перебрала з алкоголем.

  • ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ВАГИ

100 г огірка містять всього 15 кКал. Для порівняння: аналогічна кількість шоколаду – це 550 кКал. Таким чином, харчування лише огірками змусить організм добувати енергію із запасів жирів. Плюс огірок має сечогінний, жовчогінний і проносний ефекти – що сприяє виведенню зайвої рідини з організму і очищенню шлунково-кишкового тракту від залишків неперетравленої їжі. Ці три чинники дозволять за 5-7 днів огіркової дієти скинути 2-5 кг в залежності від початкової ваги.

  • ТОНІЗУЄ І ДОПОМАГАЄ СЕРЦЮ

Огірок, як лужний продукт, вирівнює кислотно-лужний баланс і знижує кислотність клітин, що виникає головним чином через неправильне харчування та гіподинамію, і є однією з причин занепаду сил. Завдяки цьому нормалізується робота однієї з головних систем в організмі – серцево-судинної. А калій і магній підсилюють оздоровлюючий ефект, в тому числі за рахунок оптимізації артеріального тиску.

  • ДОПОМАГАЄ ПРИ ОПІКАХ ТА НЕЗДОРОВОМУ ДИХАННІ

Огірок містить хлорофіл – речовину, яка має антибактеріальну і ранозагоювальну властивості. Таким чином, огірок може поліпшити стан шкіри, якщо людина обгоріла на сонці (необхідно накласти маску з цього овоча), а також зменшити неприємний запах з рота (огірок треба ретельно і довго пожувати).

НЕЗВИЧНІ СТРАВИ З ОГІРКА

Ці рецепти припадуть до смаку тим, кому набридли традиційні салати з огірків або окрошка.

ОГІРКОВІ ОЛАДКИ

ІНГРЕДІЄНТИ: 2-3 шт. огірків, 1 яйце, 3 ст. л. борошна, 50 мл рослинного масла, сіль за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ: огірки натріть на крупній тертці, присолите. Коли огірки пустять сік, злийте, додайте яйце, борошно і випікайте оладки до утворення золотистої скоринки. Покладіть на серветку, щоб стік зайвий жир. Подавайте теплими зі сметаною, йогуртом або майонезом.

ЗАКУСКА "ГОРІХОВА"

ІНГРЕДІЄНТИ: 3 огірка, 1 склянка кешью, попередньо вимочених 2 години, 0,25 склянки базиліка, 5-7 в'ялених помідорів, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. соусу шрірача (або іншого дуже гострого соусу).

ПРИГОТУВАННЯ: кешью, соус, оливкову олію збийте в блендері. Помідори і базилік дрібно наріжте і змішайте з горіхами, ще раз перемішайте. Наріжте огірки кільцями, зробивши в кожному виїмку. Викладіть по 1-2 ч. л. начинки в кожну улоговинку.

РОЛИ З СИРОМ

ІНГРЕДІЄНТИ: по 100 г вершкового/сирного/ плавленого сиру, м'якого сиру типу "Гауда", крабових паличок, 1 великий огірок, зелень.

ПРИГОТУВАННЯ: м'який сир потріть на дрібній тертці, подрібніть зелень, додайте вершковий сир і перемішайте. Дрібними кубиками наріжте крабові палички, а огірок, обрізавши хвостики, наріжте уздовж на тонкі напівпрозорі слайси. Мокрими руками скачайте з сирної маси кульки розміром з черешню, викладіть кожен кульку на один край огіркової смужки і звертайте її. Для міцності роли заколіть шпажкою, але, можливо, це і не знадобиться. Зверху роли посипте крабовими паличками, прикрасьте зеленню і охолодіть.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти