Сік з журавлини є воістину чудовим напоєм. Він сприятливо впливає на організм людини за рахунок високого вмісту вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин.
Сама журавлина з властивою їй характерною кислинкою і сік, отриманий з неї, – це цінне джерело глюкози і фруктози, а також чималої кількості пектину. Більш того, журавлинний сік насичений такими органічними кислотами як винна, бензойна, хінна, лимонна і урсолова. Наприклад, урсолова кислота запобігає утворенню каменів у нирках, а бензойна – сприяє зменшенню в'язкості крові і допомагає організму подолати запальні процеси. Все це дозволяє назвати журавлинний сік відмінним антибіотиком.
Склад соку журавлини багатий різними вітамінами. В першу чергу це вітамін С, що міститься в соку в тій же кількості, що і в лимонах, апельсинах, суниці і грейпфруті. Саме журавлинний сік допомагає організму людини найбільш повно засвоювати вітамін С. Це, в свою чергу, помітно підвищує опірність організму до стресів, синдрому хронічної втоми, головного болю і т.д. Лікарі зауважують, що прийом соку на ніч сприяє нормалізації нічного сну.
Журавлина є джерелом вітаміну К1, який ріднить цю ягоду з суницею і капустою. Крім того, в ній присутні вітаміни групи В і РР. Лікарі рекомендують вживати сік з журавлини при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Він також допомагає при запаленнях підшлункової залози і при гастритах, викликаних зниженою кислотністю шлунка. Напій сприяє знищенню бактерій, що руйнують слизову оболонку шлунка і провокують його виразкову хворобу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Сік із журавлини славиться своєю омолоджуючою дією: вітаміни в його складі благотворно впливають на красу шкіри і волосся. Дубильні речовини в сукупності з вітамінами С і РР допомагають організму запобігати гнильні процеси, виводити з нього шлаки та інші продукти відходу, а також очищати кров. Лікарі стверджують, що журавлинний сік широко використовується для профілактики розвитку білокрів'я і утворення ракових пухлин.
Однією з дивних здібностей цього напою можна назвати його сприятливий вплив на організм людей, які страждають ожирінням, цукровим діабетом і мають проблеми з щитовидною залозою. Крім того, сік нормалізує метаболізм і водний баланс, зменшуючи вміст цукру в крові. Лікарі радять регулярно вживати цей напій людям, які страждають на захворювання серця і судин: він виводить з крові холестерин, перешкоджає утворенню тромбів, розширює і зміцнює кровоносні судини.
Журавлинний сік буде корисний при циститі та інших захворюваннях сечовивідних шляхів. Вітаміни та мінерали, що містяться в ньому, сприяють нейтралізації хвороботворних мікробів, що провокують ці захворювання. Кислоти, якими багатий склад соку, створюють в сечовому міхурі певне середовище, що перешкоджає розвитку бактерій на його стінках. І, нарешті, напій допомагає організму боротися з проблемами, що виникають в ротовій порожнині. Лікарі рекомендують час від часу полоскати рот соком журавлини для профілактики запалення ясен, пародонтозу, ангіни.
Нагадаємо, раніше дієтологи назвали п'ять причин пити апельсиновий сік щодня.