Головна Сьогодні

При митті рук холодна вода вбиває бактерії так само, як і гаряча – вчені

Исследование показало, что 10 секунд вполне достаточно для эффективного удаления микробов

Багато з нас з раннього дитинства чули про те, що гаряча вода з милом очищає найкраще. Але чи є які-небудь наукові докази на підтримку цієї заяви? Нове дослідження відповідає на це питання, пише likar.info

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) повідомляє, що тепла вода більш ефективна для видалення мікробів з рук, тому вони вимагають, щоб температура води в ресторанах, кафетеріях та інших закладах громадського харчування становила 40 °C з похибкою в два градуси.

Обгрунтуванням цієї вимоги є те, що гаряча вода сприяє утворенню мильної піни, яка допомагає позбутися від мікробів. Однак, чи доведено це науковим шляхом?

Вчені звернули увагу на те, що немає ніяких наукових доказів, які б підтверджували, що для знищення мікробів під час миття рук потрібно гаряча вода. Нові дослідження показують, що холодна вода справляється з цим завданням не гірше.

Дослідження було проведене вченими з Університету Рутгерса – Нью-Брансвік в Нью-Джерсі, а результати були опубліковані в Journal of Food Protection.

У новому дослідженні було вивчено вплив різних чинників, таких як кількість мила, температура води і час спінювання, на ефективність миття рук.

На початку дослідження учасники використовували один мілілітр НЕ-антибактеріального мила для п'ятисекундного спінювання при температурі води 38 °C.

Дослідження проводилося з бактеріями АТСС 11229, непатогенних штам Escherichia coli.

Вчені досліджували вплив гарячої і холодної води на миття рук з участю 20 добровольців, серед яких було 10 чоловіків і 10 жінок. Кожен тест повторювався 20 разів протягом 6 місяців. Протягом цього часу учасники мили руки в воді, яка становила 16 °C, 26 °C або 38 °C. Обсяг використовуваного мила також відрізнявся: учасники мили руки 0,5 мілілітрів, одним мілілітрів або двома мілілітрами мила.

В цілому, використання протимікробної мила не виявилося більш ефективним, ніж використання звичайного мила. Однак, час спінювання значно поліпшило ефективність в одному експерименті.

Важливо відзначити, що температура води також не робить істотного впливу на усунення бактерій. Незалежно від того, була вода 38 °C або 16 °C, дослідники не виявили жодної різниці в скороченні кількості бактерій.

Крім того, дослідження показало, що 10 секунд цілком достатньо для ефективного видалення мікробів.

Дональд Шаффнер, автор дослідження, професор і фахівець з розповсюдження знань про харчові продукти, вважає, що люди повинні відчувати себе комфортно під час миття рук, але температура води не має ніякого значення для позбавлення від мікробів.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти