Пісні страви на Новий рік: що приготувати тим, хто не їсть м'яса

Ідеї новорічних рецептів для Різдвяного посту

У новорічну ніч знайдеться чимало людей, які будуть дотримуватися за святковим столом останній в році пост – Різдвяний. Цей пост менш суворий по мірі утримання, ніж Великий, і нагадує Петровський.

До самого Різдва не благословляє м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. У понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, у вівторок і четвер – з маслом. Риба дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо вони припадають на вівторок або четвер.

Реклама

Зрозуміло, правила поста послаблюються для дітей, старих і хворих людей, вагітних і жінок, що годують.

Пісні новорічні салати

viniagrette-and-fermented-cabbage_1472-98

Реклама

Фото: AndreyStar / Freepik

Вінегрет з солоними грибами або оселедцем

300 г солоних грибів (або солоного оселедця), 4 варені картоплини, 1 цибулина, 1 ст. л. соняшникової олії, 1 ч. л. столової гірчиці, перець, 1 ч. л. оцту, зелень

Реклама

Картоплю нарізати тонкими скибочками. Порізати гриби (якщо використовуєте оселедець, то її почистити і дрібно порізати), цибулю дрібно нашаткувати. Картопля, гриби (або оселедець), цибулю перемішати, заправити олією, змішаним з гірчицею, перцем, оцтом. Посипати зеленню.

Салат з чорносливом

Чверть качана білокачанної капусти, 5-6 ягід чорносливу, 1 морква, пів-лимона, сіль, цукор

Капусту дрібно нашаткувати, перетерти її з сіллю і цукром (1 ст. Л.), Сік віджати. Очистити від кісточок і нарізати заздалегідь (за 2-4 години) замочений чорнослив. Натерти моркву і половину лимона на тертці. Все змішати, додати рослинне масло. За бажанням в салат можна додати дрібку кмину.

Салат з тертої моркви з капустою кольрабі

3-4 моркви, 200 г кольрабі, маленька ложка меду, 1 ст. л. мелених волоських горіхів і трохи лимонного, журавлинного, вишневого, яблучного або гранатового соку, гілочка зелені

Морква і кольрабі добре промити, натерти на дрібній тертці і перемішати. Заправити добре протертої сумішшю меду, лимонного соку. Прикрасити салат крихтами горіхів.

Рибний салат

150 г риби (будь-яка консервована), 1-2 картоплини, 1-2 свіжих або солоних помідора, 1 варена морква, 2 ст. л. зеленого горошку, 1 ст. л. брусниці або журавлини, пучок салату або зеленої цибулі.

Салатна заправка: 100 г соняшникової олії, 100 г 3-процентного оцту, 1 ч. л. цукру, перець мелений, сіль

Варені і сирі овочі нарізати тонкими скибочками, змішати із зеленим горошком, брусницею або журавлиною. Рибу розім'яти виделкою. Всі продукти змішати і полити салатною заправкою. Салат оформити шматочками риби, помідорами, зеленню.

Пісні гарячі закуски

shrimp_1205-799

Фото: dashu83 / Freepik

Млинці гречані (гречишники)

3 склянки гречки, 25 г дріжджів. Начинка: 400 г солоних грибів, 1 головка цибулі

Залийте три склянки гречаного борошна трьома склянками окропу, добре розмішайте і залишіть на годину. Якщо у вас немає гречаного борошна, його можна приготувати самому, розмоловши в кавомолці гречану крупу.

Коли тісто охолоне, розведіть його склянкою окропу. Коли воно стане трохи теплим, додайте 25 г дріжджів, розчинених у половині склянки води.

Вранці в опару додайте решту борошна, розчинену у воді сіль і замішати тісто до густоти сметани, поставте його в тепле місце і випікайте на сковороді, коли тісто знову підніметься.

В якості начинки можна використовувати фарш з солоних грибів і смаженої цибулі. Або прикрасити млинці ікрою.

Смажені креветки

300 г великих креветок, оливкова олія, спеції

На великому вогні обсмажити креветки, під час смаження додати спеції. Блюдо готується близько 3-5 хвилин. Готову страву, прикрашене гілочками зелені, подавайте на стіл відразу ж. Можна скропити його лимонним соком.

Пісні гарячі страви

yummy-paella-food-arroz-cocina_1350-80

Фото: mrblmoreno / Freepik

Білокачанна капуста з грибами

500 г капусти, 2-3 головки ріпчастої цибулі, 50 г сушених грибів, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. соняшникової олії

Розібрати і нашаткувати листя капусти. Гриби відварити в порівняно невеликій кількості води. Коли вони дійдуть до напівготовності, дрібно нашаткувати. На дно чавунної каструлі налити трохи грибного відвару. Коли відвар закипить, згасити дрібно нарізані головки цибулі з нашаткованої грубої частиною капустяного листа, потім покласти в каструлю тонку частину нашаткованого листа і згасити. Відставити каструлю на край плити, додавши за смаком червоний перець.

А з останків грибного бульйону зробити соус бешамель, додавши до відвару борошно. Капусту з грибами викласти на блюдо, облити соусом і посипати зеленню.

Відварна квасоля по-монастирськи

Цвітну квасолю перебрати, добре промити, ошпарити окропом, залити невеликою кількістю теплої води, щоб квасоля тільки була покрита нею, і варити до м'якості зерен. Потім за смаком посолити, додати дрібно нарізану цибулю. Варити ще близько півгодини, потім всипати рубану зелень петрушки і кропу. Подати відварну квасоля гарячої або холодної разом з рештою відваром.

Пісні котлети з цукіні

1 великий кабачок цукіні, сіль, 2 зубчики подрібненого часнику, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 склянки борошна, 0.5 ч.л. коріандру, 0.5 ч.л. цибулевого порошку, мелений чорний перець, 1 ст.л.
оливкового масла

Цукіні натерти на тертці і посипати сіллю. Дати постояти 10 хвилин, потім добре віджати виділилася рідина. Додати подрібнений часник, борошно, розпушувач, коріандр, цибульний порошок і чорний перець. Добре перемішати.

Вологими руками сформувати котлети. Розігріти сковороду з оливковою олією і підсмажити овочеві котлети до золотистого кольору. Подавати разом з пісної сметаною (рослинного походження) і салатом зі свіжих овочів.

Паелья з морепродуктами

500 г морського коктейлю, 40 мл оливкової олії, 300 г рису, 200 томатного пюре, солодкий зелений перець, дрібка шафрану, 1 цибулина, 100 г замороженого зеленого горошку, чверть лимона, сіль, перець

Розморозити морепродукти і злити рідину. Шафран залити окропом і дати настоятися 15-20 хвилин. У широкій сковороді нагріти масло, обсмажити морепродукти протягом 2-3 хвилин на сильному вогні і відкласти. У цій же сковороді спасерувати дрібно нарізану цибулю до прозорості.

Всипати рис і перемішати. Готувати, помішуючи, пару хвилин. Влити в рис киплячу воду так, щоб вона покрила рис на палець і воду з шафраном. Зменшити вогонь до середнього, посолити і продовжувати готувати. Загальний час приготування становить близько 20 хвилин. Після додавання води рис не треба заважати.

Додати томатне пюре або подрібнену м'якоть томатів. Хвилин через 10 покласти в сковороду горошок і нарізаний кубиком перець. Коли вода вбереться і рис буде готовий, викласти зверху морепродукти і прикрасити скибочками лимона. Дати постояти кілька хвилин перед подачею. Їсти паелью найсмачніше гарячою.

Пісні десерти

close-up-of-baked-apple_1220-31

Фото: valeria_aksakova / Freepik

Гречишники з варенням

Готуємо млинці з гречаної крупи (див. Рецепт в гарячих закусках), в якості начинки беремо будь-яку улюблену варення – вишневе, малинове. Або можна взяти заморожені ягоди полуниці, розморозити і красиво викласти на млинці. Припорошити цукровою пудрою.

Цукерки із сухофруктів

по 100 г кураги, в'яленого інжиру і волоських горіхів, 1 ст.л. кокосової стружки, 1 ст.л. меду

Курагу і інжир замочити на 40 хвилин в апельсиновому соку. Горіхи обсмажити на сухій сковороді, остудити, подрібнити. Сухофрукти обсушити, подрібнити.

Змішати подрібнені сухофрукти, горіхи і мед. Сформувати кульки, обваляти в кокосовій стружці, охолодити.

Печені яблука

4 яблука, 2 ст. л. варення

З яблук видалити серцевину і заповнити варенням, на деко вилити 2 ст. л. води, покласти яблука і запекти в духовці. Замість варення можна використовувати мед, горіхи і родзинки.

На десерт ви також можете приготувати пісний яблучний пиріг від Марти Стюарт.

Дивіться відео, як постять в українських монастирях:


Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти