За матеріаламиНаціональноїбазиданихпродуктівхарчуванняМіністерствасільськогогосподарстваСША( USDA National Nutrient Database ) ,що міститьвідомостіпро складта енергетичну цінністьпродуктів ,100гяблукзі шкіркоюмістять52ккал ,13,81гвуглеводів ,0,17гжирів ,0 ,26 гбілків ,атакож 1мгнатрію ,27мкгбета- каротину ,29мкглютеїну ізеаксантину ,0,02мгтіаміну ,0,03мгрибофлавіну ,3мкгвітамінуа ,0,1мгніацину ,0,06мгпантотеновоїкислоти ,0,04мгвітамінуВ6 ,3мкгфолієвоїкислоти ,4,6мгвітамінуС ,0,18мгвітамінуЕ ,2,2мкгвітамінуК,6мгкальцію ,0,12мгзаліза ,5мгмагнію ,0,04мгмарганцю ,11мгфосфору ,107мгкалію .
Яблука кориснідляневрологічногоздоров'я.Згідно з результатамидослідженнявчених зУніверситетуКвебека( University of Quebec ) ,Канада ,цейплідміститьантиоксиданткверцетин ,якийсприяєзниженнюзагибеліклітинврезультатіокисленняізапаленнявнейронах .За результатамидослідження вченихз КорнельськогоУніверситету( Cornell University ) ,США ,опублікованимвжурналі" Journal of Food Science " ,яблукаможутьдопомогтизахиститинейронивідокисноїстрес- індукованоїнейротоксичностіі тимсамимзнизитиризик розвиткунейродегенеративнихзахворювань ,такихякхворобаАльцгеймера .
Віншому дослідженні ,учасниками якогосталипонад 9тис .добровольців чоловічоїіжіночої статі ,встановлено ,що у тих, хто вживалинайбільшу кількістьяблукза 28 -деннийперіод дослідження,відзначалинайнижчийризик розвиткуінсульту .Отриманірезультатидозволяютьприпустити ,що вживанняяблукпов'язанозі зниженнямризику розвиткуданоїпатології.
Вченіз УніверситетуштатуФлорида ( Florida State University ) ,США ,визначили ,щоу жінок літньоговіку ,які щоднявживалияблука протягом6міс ,рівень " поганого "холестеринузнизивсяна23 % ,а " хорошого"-підвищивсяна4 %.
Яблукатакожможутьдопомогтивзниженніризику розвиткуцукровогодіабету .Дослідження за участюбільше 187тис .добровольцівпоказало ,щов осіб ,якіз'їдалина тиждень 3порціїяблук ,винограду ,родзинок ,чорниціабогруш ,ризик розвиткуцукровогодіабетуIIтипубувна7 %нижче ,ніж у тих ,хто невживавцихпродуктів.
Крімтого ,за данимирядудослідженьвченихз Корнельськогоуніверситету ,вживанняодного яблукащодняможедопомогтизапобігти розвиткуракумолочноїзалози .
Джерело : apteka.ua