Дієта з високим вмістом жиру всього через три дні призводить до того, що кількість глюкози, що досягає мозку, помітно знижується. Щоб виправити ситуацію, йому потрібно кілька тижнів, а результатом "боротьби" за поживні речовини з іншими частинами тіла може стати поява цукрового діабету.
До такого висновку прийшли біологи з Інституту досліджень метаболізму в Кельні.
Неправильне і надмірно калорійне харчування веде до ожиріння і супутніх йому захворювань на кшталт цукрового діабету другого типу. Щоб зрозуміти, як саме вони розвиваються, німецькі вчені проаналізували роботу мозку піддослідних мишей, яких посадили на дієту з високим вмістом жирів.
"Така дієта зменшує поглинання глюкози з крові мозком всього за три дні. В результаті він голодує, не дивлячись на те, що миші споживають багато калорій щодня, – розповів автор дослідження Олександр Яіс. - Відповідальний за харчування мозку білок GLUT-1, який є основним переносником глюкози в гематоенцефалічний бар'єр".
Вільні насичені жирні кислоти, які чинять токсичну дію на клітини гематоенцефалічного бар'єру, є можливою причиною скорочення кількості GLUT-1. В наслідок цього мозок відчуває нестачу глюкози в гіпоталамусі, який регулює обмін речовин, і корі, відповідальній за навчання і пам'ять.
Тоді запускається відповідна реакція, покликана уникнути голодування "центрального процесора". Макрофаги, спеціалізовані клітини імунної системи, починають виробляти сигнальний білок – Фактор росту ендотелію судин (Vascular endothelial growth factor, VEGF), який в свою чергу призводить до підвищення виробництва і функції GLUT-1 і випускає його безпосередньо в судинах ГЕБ.
Нормальний рівень глюкози відновився в мозку через чотири тижні, незважаючи на те, що миші і раніше їли жирну їжу. Якщо ж у когось із тварин VEGF з якихось причин не проводився, мозок продовжував голодувати, через що страждала пам'ять, погіршувалися когнітивні здібності.
Балансування потреби мозку в цукрі, коли в раціоні переважає жирна їжа, може відбуватися тільки за рахунок решти тіла.
"Ми називаємо це егоїстичний мозок, тому що він отримує глюкозу, стимулюючи апетит організму до солодкої їжі, і в довгостроковій перспективі запобігає її поглинанню в м'язах і жирі. Клітини в м'язах стають несприйнятливими до інсуліну – гормону, який регулює поглинання глюкози. І це призводить до розвитку цукрового діабету", – пояснив Олександр Яіс.