Одним з наслідків браку заліза в крові є кисневе голодування клітин головного мозку . У школярів це виливається в підвищену втому , неуважність , погану успішність , погану пам'ять і поведінку .
Як виправити стан речей ? Про це ми поговорили з Наталією Гордієнко , гастроентерологом , терапевтом вищої категорії клініки Doctor Sam , і Веронікою Князєвою , педіатром , сімейним лікарем , гомеопатом.
АНЕМІЮ ПОПЕРЕДЯТЬ ТВАРИННІ ПРОДУКТИ
МІНЕРАЛ: ДЕ ЙОГО БІЛЬШЕ
Найбільше заліза – в м'ясі кролика , яловичині і індичці . Також в печінці , особливо – в яловичій . Але печінка корисна , тільки якщо ви впевнені , що тварина або птах вирощувалися з дотриманням екологічних технологій , адже вона – орган – фільтр шкідливих речовин .
Рослинного заліза більше в помідорах , моркві , буряках , цвітній капусті , шипшині ( до слова , заліза в 100 грамах шипшини – 28 мг , що в 300 разів більше , ніж в яблуках ) , персику , груші , а також гречаної , пшоняній і вівсяній крупах .
З ЧИМ КОМБІНУВАТИ ДЖЕРЕЛА ЗАЛІЗА
Як вже було сказано , гемове залізо – речовина самодостатня . А ось засвоєнню заліза з рослинних продуктів можуть перешкодити його антагоністи . І перш за все – кальцій . Тому йогурт з фруктами або молочна каша ( крупи – також джерело негемового заліза ) – це непогано з точки зору " здорових" продуктів . Але в контексті засвоєння заліза такий тандем неприпустимий : фрукти слід їсти з кашами або овочами . Адже , крім поліпшення засвоєння рослинного заліза , таке поєднання продуктів забезпечує школяру енергією .
Хороший тандем – залізо і вітамін С. Тому салати (соки) краще готувати з таким аскорбіновим інгредієнтом, як чорна смородина (якщо мікс фруктовий), і з солодким перцем (в міксах овочевих). Ще один друг заліза, як рослинного, так і "м'ясного", – пепсин, фермент, що виробляється шлунком. Його кількість залежить від здоров'я шлунково-кишкового тракту, і, як вже було сказано, фрукти, овочі і соки з них покращують функції травних органів. Це непрямий вплив на вироблення пепсину. Але є і прямий позитивний вплив фруктово-овочевих соків на рівень пепсину: вони підвищують вироблення шлункових соків, які містять пепсин, і покращують продукування соляної кислоти. А тільки в кислому середовищі цей фермент активний.
Читайте також:
- Насіння соняшнику: кому їсти можна, а кому не можна
- Худнемо по-китайському: мінус десять кілограмів за два тижні
- Батьківщиною популярного фрукта виявився Казахстан
- Шість способів контролювати емоційне харчування
- Дієта "п'ять столових ложок": без шкоди худнемо на 20 кілограмів
- Як відмовитися від цукру
- У США назвали "багаті" на пестициди фрукти і овочі
- "Українці занадто багато їдять і неправильно харчуються": чи це правда і що не так з раціоном
- Шеф-кухар з Одеси вирощує плантацію мікрозелені