Американські дослідники з Медичної школи Льюїса Каца Університету Темпл (LKSOM) з'ясували, що оливкова олія першого холодного віджиму є найкориснішим продуктом для мозку, оскільки підвищує здатність до навчання, покращує пам'ять і захищає від розвитку хвороби Альцгеймера, передає Eurekalert.
"Ми виявили, що оливкова олія активізує аутофагію – процес знищення внутрішньоклітинного сміття і токсинів. Таких, як бета-амілоїд і нейрофібрилярні клубки. Останні, наприклад, провокують дисфункцію нервових клітин головного мозку, що і викликає тривожні симптоми хвороби Альцгеймера", – пояснив професор кафедри фармакології і мікробіології і Центру трансляційної медицини LKSOM Доменіко Пратіц.
До таких висновків вчені прийшли після ряду експериментів з двома групами лабораторних мишей, яких через шість місяців після народження "підсаджували" на середземноморську дієту з оливковою олією і без неї.

Через 3-4 місяці тварини з першої групи демонстрували кращі показники (здатність до навчання, робочу та просторову пам'яті), ніж з другої.
В цілому у мишей, які вживали рослинне масло, синапси (місця контакту між двома нейронами) функціонували краще, ніж у інших тварин. Вчені вважають, що отримані для гризунів висновки справедливі і для людей.
Читайте також:
- Вчені зробили нове відкриття в хворобі Альцгеймера
- Простий спосіб, як поліпшити пам'ять
- Вчені назвали причини ранкової втоми
- В оливкової олії виявили ще одну корисну властивість
- Вчені розповіли, чим корисні два келихи шампанського на тиждень
- Вчені виявили в зубній пасті небезпечний компонент
- Вчені визначили призначення сну