"Західна дієта", яка характеризується високим вмістом жирів і вуглеводів, викликає реакцію імунної системи, подібну до тієї, що виникає при інфекціях, з'ясували вчені Боннського університету.
За їх даними, в результаті вживання такої їжі посилюється ризик хронічних запальних процесів і таких захворювань, як діабет і артеріосклероз.
Експерименти проводилися на мишах, які протягом місяця харчувалися висококалорійним кормом з низьким вмістом клітковини. У підсумку в організмі гризунів розвинулися запальні процеси, а в крові відзначалися великі кількості гранулоцитів і моноцитів – білих кров'яних клітин (лейкоцитів), що беруть участь в боротьбі проти патогенних агентів.
Виявилося, що їжа з великим вмістом вуглеводів і жирів активує специфічні гени в кровотворних клітинах кісткового мозку. Ця ДНК відповідає за проліферацію (зростання тканин) і дозрівання клітин. Після переходу на звичайне кормове харчування гостре запалення зникло, проте навіть через чотири тижні відповідні гени були активні.
Показано, що важливу роль в активації запалення відіграють інфламасоми NLRP3 – білкові комплекси всередині імунних клітин, які зазвичай запускають реакцію запалення при контакті з мікроорганізмами. Однак поки невідомо, яким чином NLRP3 реагує на висококалорійну їжу.
На думку дослідників, дієти з низьким вмістом вуглеводів і жирів дозволять знизити не тільки темпи поширення ожиріння серед людей, а й зменшити ризик хронічних захворювань.
Раніше вчені з'ясували, що фастфуд може захистити від серйозної хвороби. Дослідники знайшли дуже корисні для здоров'я властивості "швидкої їжі".
Читайте також:
- У Києві подорожчала легендарна перепічка
- В одній з країн Європи пригрозили офіційно заборонити шаурму
- Американський фаст-фуд захотів купити у Росії крейсер "Аврора"
- П'ять дивних продуктів, які допомагають схуднути
- McDonald's в Росії можуть визнати іноземним агентом
- Літакове меню: що потрібно їсти на борту літака
- Бред Пітт вважає, що Джолі погано впливає на дітей