Міфи і правда про дріжджі, або чому бездріжджовий хліб – виверт маркетологів

Чи небезпечна для здоров'я пишна випічка, і чим корисний хліб на заквасці

Ароматні булочки, хліб з хрусткою скоринкою, улюблені бабусині пиріжки – то, що дорого і знайоме з дитинства багатьом з нас. Балуючи себе свіжою випічкою до чаю, ми немов повертаємося в колишні безтурботні часи, і тоді це більше, ніж просто їжа, – це спосіб заповнити сили, підживити світлими спогадами.

Але сьогодні дріжджова випічка піддається сотням нападок з боку прихильників здорового харчування. Хлібопекарські дріжджі з популярного технологічного продукту перетворилися в одного з найлютіших ворогів людини: у відкритому доступі можна знайти безліч інформації про те, як дріжджові хлібо-булочні вироби призводять до "закислення" людського організму, загибелі здорової мікрофлори кишечника і навіть онкологічних захворювань. Хліб з позначкою "бездріжджовий" можна знайти на полицях будь-якого великого магазину. Але, на жаль, ціни на нього набагато вище, ніж на "звичайний". Та й смак, на жаль, в дитинство повертає не завжди.

Що ж робити в такій ситуації? Є звичний дріжджовий хліб, ризикуючи власним здоров'ям, або проявити свідомість, змиритися з смаковими особливостями і перейти на хліб на заквасці? Ми поставили ці запитання нашим експертам: Катерині Толстіковій, лікарю-дієтологу і фудотерапевту, і Наталі Соколовій, старшому викладачеві кафедри Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів ОНАХТ, а заодно попросили їх розвіяти найпоширеніші міфи, пов'язані з дріжджами
.

  • МІФ: Термофільні дріжджі пригнічують кишкову мікрофлору
  • ПРАВДА: Хлібопекарські дріжджі не можуть потрапити в організм людини з хлібобулочними виробами

" Термофільна дріжджів як таких не існує в принципі " , – запевняє Наталія Соколова . Saccharomyces cerevisiae – раса дріжджів , які використовуються в хлібопеченні , – дає найбільш активне зростання в межах температур від 8 до 40 ° С . Суха речовина дріжджів наполовину складається з білка , і саме цим пояснюється її чутливість до високих температур . А при нагріванні понад 50 ° С білок денатурує , і дріжджова клітина гине .

Реклама
У процесі випічки хліба температура м'якушки досягає 96-97 ° С . Таким чином , очевидно : виявити живі дріжджові клітини в готовій здобній булці абсолютно неможливо . І навіть якщо хліб був недостатньо пропечений – дріжджова клітина , що потрапила в шлунково – кишковий тракт людини , не витримала б впливу агресивного кислотного середовища шлунка і все одно загинула б .
  • МІФ: Дріжджова випічка викликає бродіння в кишечнику
  • ПРАВДА: Бродіння викликають не дріжджі, а вуглеводи

Так, випічка викликає бродіння в кишечнику. Але справа не в дріжджах, не в заквасці, а в простих вуглеводах, які містяться в хлібі в великих кількостях. "Вуглеводи дійсно можуть викликати бродіння, особливо при генетичному дефіциті ферментів, які їх розщеплюють", – пояснює Катерина Толстікова. А дефіцит ферментів – досить поширене явище, адже навіть фруктозу 40% нашого населення переносять недостатньо добре. Тому нешкідливі і корисні яблука можуть викликати важкість у шлунку, а здоба та інша випічка – здуття і бродіння. Тому рішення, чи вживати хлібобулочні вироби, слід приймати, спираючись не на технологію виробництва, а на добавки, які може містити хліб (цукор, поліпшувачі смаку та ін.), і на власні індивідуальні особливості переносимість вуглеводів.

  • МІФ: Хліб на заквасці корисніше дріжджового
  • ПРАВДА: Абсолютно бездріжджовий хліб не продають

У так званому бездріжджовому хлібі для бродіння використовуються молочнокислі бактерії. Вони містяться і в звичайних пресованих хлібопекарських дріжджах, причому в одному стандартному бруску зміст дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae значно поступається кількості молекул молочнокислих бактерій. Ці бактерії також ферментують вуглеводи, але тільки з їх допомогою неможливо досягти знайомої оці пишності булки. Тобто хліб, в складі якого повністю відсутні дріжджі, має незвичний вигляд. Такий хліб не приверне до себе увагу покупців, тому, хоч і в мінімальній кількості, але дріжджі все одно додаються в випічку "на заквасці", вироблену для масового споживача.

Таким чином , за словами наших експертів , багато в чому бездріжджовий хліб – це маркетинговий хід , покликаний задовольнити підвищений попит на здорове харчування . І харчова цінність його не набагато відрізняється від цінності його дріжджових побратимів – чого , на жаль , не скажеш про ціну .

ЯКА КОРИСТЬ В ДРІЖДЖАХ?

Реклама

Отже : дріжджі в хлібі не здатні заподіяти шкоди людському організму , бо руйнуються під час випічки . Але тоді виникає інше закономірне питання : а чи дають вони нам щось корисне ? Наші експерти відповідають : так . У хлібопекарських дріжджах міститься чимала кількість вітамінів групи В і D. Більшість з них , звичайно , руйнуються під час випічки . Але деякі залишаються і в готовому продукті .

- Вітамін B1 (тіамін)міститься в дріжджах в кількості близько 20 мкг на 1 г сухої речовини . У людському організмі він допомагає підтримувати в належному стані діяльність серця , нервової і травної систем , бере участь в обміні білкових речовин і в синтезі жирів . Тіамін покращує розумові здібності і настрій , оптимізує роботу мозку . Оскільки вітамін В1 не запасається організмом і не володіє токсичними властивостями , його запаси слід поповнювати щодня .

-Вітамін В2 (рибофлавін)називають вітаміном здоров'я і краси . Він міститься в хлібопекарських дріжджах в кількості близько 25-30 мкг на 1 г сухої речовини . Відсутність рибофлавіну в їжі людини призводить до різних поразок шкірного покриву , розладів зору та нервової системи . Вітамін В2 витримує температуру до 120 ° С , повністю зберігаючи в готовому продукті .

Реклама
У дріжджах також міститься багатомікроелементів: залізо, цинк, йод, мідь, калій і інші.

Таким чином , хлібопекарські дріжджі незаслужено отримали свій сьогоднішній статус грізних ворогів людського організму . За своєю суттю , дріжджі – всього лише живі мікроорганізми , які виконують свою роботу в процесі випічки , збільшують харчову цінність хліба , руйнуючись від високих температур і залишаючи свій слід у вигляді пишної і ніжної м'якушки . Ну а щоб не набирати зайву вагу , потрібно їсти якісний хліб , а не здобні булки , і не зловживати кількістю випічки .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти