Головна Сьогодні

Меню для відновлення печінки: вісім корисних продуктів

Печінка – це своєрідний фільтр, який захищає нас від шкідливих речовин

Ви їсте кожен день здорову їжу? Як вважаєте, організм засмічений залишками всіляких смачних, але некорисних продуктів? І найголовніше, де вони всі накопичуються? Звичайно ж, в печінці. Це наш своєрідний фільтр. Більшість шкідливих речовин і токсинів, які потрапляють в організм, осідають саме там.

А адже печінка – життєво важливий орган, від самопочуття якого залежить загальний тонус організму і його здатність протистояти вірусам і бактеріям. А ще хороший стан печінки – це здорове волосся, шкіра, нігті. Кажуть, що печінка рідко болить, так як в ній занадто мало нервових закінчень. Але якщо не болить, то це не означає, що можна ні про що не турбуватися, адже занадто багато факторів сучасного харчування і навколишнього середовища впливають на наше здоров'я.

Печінка очищає організм, а що ж очистить її саму? Досить поширений вираз "чищення печінки", і він не викликає приємних асоціацій, хоча все не так страшно. Здоровим людям не потрібно використовувати якісь спеціальні препарати, досить додавати в раціон правильні продукти, які виводять з печінки токсини і покращують її стан.

Фрукти

Їх бажано їсти в свіжому вигляді. Корисна клітковина і здатність фруктів вимивати токсини, а також ударна доза вітамінів – незамінна користь для печінки і всього організму в цілому. Найбільш корисними для печінки вважаються яблука (чищення печінки), лайми та лимони (стимулювання роботи печінки), авокадо (містить антиоксидант глутатіон, який блокує дію багатьох канцерогенних речовин), грейпфрут (високий вміст вітаміну С і антиоксидантів).

Овочі

Свіжі овочі діють на печінку за тим же принципом, що і фрукти. Для чищення найкраще підходять морква і капуста (в них багато бета-каротину і флавоноїдів, що покращує загальне функціонування печінки), помідори і огірки (вимивають токсини), брокколі та цвітна капуста (містять велику кількість глюкозинолатів – сірковмісних сполук, які сприяють позбавленню від канцерогенів і токсинів).

Олії

Ідеальною для печінки вважається оливкова олія холодного віджиму, потім йдуть кукурудзяна, лляна і соняшникова. Варіант для сміливих – це кілька ложок олії натще, але для хорошої роботи печінки досить розумного додавання олій в раціон. Олії мають жовчогінну і зміцнюючу дію.

Зернові продукти

Цільні злаки корисні не тільки для кишечника. Загальне поліпшення метаболізму з їх допомогою благотворно впливає на печінку. Ідеальні в цьому випадку коричневий рис, овес і висівки.

Горіхи

Горіхи вважаються досить важкою їжею для печінки, але виняток становлять волоські. Великий вміст в них аргініну сприяє швидкому зниженню кількості токсинів. Для купірування станів отруєння часто застосовують медичний препарат, у складі якого є аргінін, у волоських горіхах ця амінокислота міститься в чистому вигляді. Крім того, волоські горіхи багаті жирними кислотами, які необхідні печінки для підтримки нормального функціонування.

Зелень і спеції

Незамінні для печінки і листові зелені овочі. Рукола, шпинат, цикорій відмінно нейтралізують сполуки важких металів, які можуть накопичуватися в печінці і пошкоджувати її клітини. З'єднання, які містяться в зелені, регулюють відтік жовчі і, відповідно, висновок шкідливих речовин. Просто чарівної спецією для печінки є часник, адже він містить аліцин і селен – мікроелементи, які, як стверджують дієтологи, активно беруть участь в очищенні печінки.

Риба, м'ясо, молочні продукти

Продукти з високим вмістом білка теж бажано включити в раціон, але до вибору потрібно підходити обережно. У морепродуктах і рибі може міститися підвищена кількість ртуті, що абсолютно неприпустимо для здорової роботи печінки. Риба, в якій вміст ртуті низький, – це форель, тріска, судак, короп. Любителям м'яса краще віддати перевагу нежирному дієтичного – індичці і телятині. З молочних продуктів найбільш корисні для печінки кефір і не дуже жирний сир.

Мед

Невже для печінки корисні солодощі? Так, одна насолода приносить безсумнівну користь – це мед. Фахівці радять вживати його два-три рази на день по чайній ложці за 30-40 хвилин до їжі. Глюкоза, фруктоза і інші компоненти меду активізують процеси вироблення жовчі і відновлення уражених клітин печінки.

Нагадаємо, раніше медики назвали найпростіший спосіб очищення печінки

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: greenmama.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти