В ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік. Цього дня прийнято готувати кутю – ритуальну страву з пшениці і меду, до якої додають мак, горіхи і сухофрукти.
Кутя на Щедрий вечір
Інгредієнти:
Пшениця – 500 г
Вода
Мак – 200 г
Горіхи і сухофрукти
Мед – 2 ст. л.
Рецепт приготування:
1. Пшеницю перебрати і добре помити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
2. Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениця не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
3. Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
Фото: прес-служба
4. До готової пшениці додати тертий мак, мед (Асмік Гаспарян вважає за краще використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
5. Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.
Нагадаємо, на Святвечір українські зірки приготували спільну кутю в Карпатах.