Переважна більшість випадків ожиріння пов'язані з переїданням і невмінням контролювати апетит. Здавалося б, що може бути простіше: зменшити порцію, щоб не набивати живіт досхочу. На жаль, порушення харчової поведінки пов'язані з безліччю фізіологічних і психологічних факторів. Про те, як люди намагаються замінити їжею яскраві враження, любов і інші цінності, пише likar.info.
Антистрес
Негаразди на роботі і в особистому житті, вічна економічна криза і погані новини по ТБ – щоденна порція стресу, побороти який буває дуже непросто. Людина впадає у відчай знайти хоч якийсь оплот впевненості і спокою, і переходить до "важкої артилерії" – їжі.
Порції смачної, ароматної їжі стають все більшими, бургери, піца, паста, солодощі, випічка і сендвічі змінюють один одного, не даючи нам залишитися один на один із цим тривожним світом. Кілограми ростуть разом із залежністю від вуглеводів і цукру, а почуття помилкового спокою і щастя заважає розгледіти потовстіле відображення в дзеркалі.
Кохання
Про спроби замінити любов їжею найкраще розповів Зігмунд Фрейд, виділивши орально-пасивний тип особистості. За його словами, такі люди отримували недостатньо уваги матері або її молока в дитячому віці, і це вплинуло на їх характер, формуючи невротичні риси: легковажність, непристосованість до подолання життєвих труднощів, нерішучість, пасивність, довірливість, схильність до чужого впливу.
Почуття любові, захисту і впевненості орально-пасивні особистості шукають в їжі, яка ніколи не підведе. До того ж, її регулярно рекламують красиві і щасливі люди: сім'ї з задоволенням їдять шоколад, разом готують шашлик, жують апетитні бутерброди. Мріючи опинитися на їхньому місці, наївна людина скуповує популярні продукти, але замість щастя отримує лише надмірну вагу.
Впевненість у завтрашньому дні
Це явище прямо пов'язане з голодним дитинством наших дідусів і бабусь. Дефіцит продуктів привчив їх накладати великі порції, доїдати все до останньої крихти і зберігати їжу про запас. Такі харчові звички виробилися у наших батьків і у нас самих.
Об'їдаючись, людина немов доводить собі, що не стане голодувати навіть у бурхливу економічну кризу. Чим сильніше страх опинитися матеріально неспроможним, тим вище потреба в їжі. Згадайте коливання курсу долара і пусті полиці в магазинах: ймовірність того, що гречка більше ніколи не з'явиться в продажу – мізерно мала, але люди купують її кілограмами, всупереч здоровому глузду.
Як потрібно ставитися до їжі? Філософія гурмана
Всупереч поширеній думці, гурмани рідко мають зайві кілограми. Секрет їх стрункості простий: вони по-справжньому люблять їжу і прекрасно розуміють, що надмірність лише заважає оцінити її по достоїнству.
А ще гурмани поважають себе, тому ні за що не стануть розмінюватися на погану і шкідливу їжу, якої на прилавках магазинів, на жаль, переважна більшість. Чому б не наслідувати їхній приклад? Ретельно вибирайте, що ви їсте, намагайтеся жувати повільно, смакуючи всі смакові відтінки. Повірте, так ви відчуєте набагато більше насолоди і, врешті-решт, навчитеся любити здорову їжу.