Які овочі вважаються найкориснішими

Деякі овочі – джерело поживних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів

Кожен овоч містить вітаміни і поживні речовини. Однак, в деяких з них міститься більше корисних елементів, ніж в інших, пише likar.info

Зеленолисті овочі

Реклама

Зеленолисті овочі – капуста, шпинат, петрушка, кріп, базилік, темно-зелений листовий салат – ідеально підходять для контролю і зниження ваги. Більшість з них – низькокалорійні, з низьким вмістом жиру. Також вони скорочують ризик ракових захворювань і хвороб серця. До складу зеленолистих овочів входить: високий вміст харчової клітковини, фолієва кислота (вітамін В), вітамін С, калій, магній, фітохімічні речовини, такі як лютеїн, бета-криптоксантин, зеаксантин, бета-каротин. Завдяки тому, що до складу зеленолистих овочів входить високий вміст магнію і низький глікемічний індекс, вони рекомендуються людям з діабетом 2 типу. Високий вміст вітаміну К в складі зеленолистих овочів сприятливо впливає на вироблення остеокальцину, протеїну, який благотворно впливає на здоров'я кісток.

Зеленолисті овочі найкраще вживати в сирому вигляді, додавати в салати і сандвічі.

Брокколі (спаржева капуста)

Реклама

Брокколі – джерело поживних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів. Склад спаржевої капусти багатий фолієвими кислотами, які можуть запобігти деякі вроджені вади розвитку. Також фолієва кислота ефективна в боротьбі проти хвороб серця, інсультів і деяких форм ракових захворювань. Брокколі містить високу концентрацію вітамінів А, С, Е. Вітаміни Е, С і бета-каротин забезпечують організм достатніми запасами антиоксидантів, які допомагають знизити ймовірність виникнення серцевої недостатності та інсультів. Брокколі багата на залізо, яке ефективно бореться з анемією.

Найкраще вживати брокколі в сирому вигляді (додавати в салати), також готувати на пару, додавати в супи і рагу. Поживні як зелені суцвіття, так і стебло.

Цвітна капуста

Реклама

Цвітна капуста – джерело вітамінів С, А, В, Е, вуглеводів, білків, заліза, кальцію, калію, фосфору, магнію, харчової клітковини. У кольоровій капусті мало калорій, низький вміст натрію, не міститься жир і холестерин. Якщо регулярно включати цвітну капусту в свій раціон, то можна уникнути ракових захворювань, серцевої недостатності і гіпертонії.

Завдяки тому, що у цвітної капусти слабовиражений смак, її можна їсти сирою, запікати, смажити, додавати в супи і рагу.

Болгарський перець

Болгарський перець (червоний, зелений, помаранчевий або жовтий) – багате джерело всіляких поживних речовин. Перець багатий вітамінами С і А – найбільш дієвими антиоксидантами. Болгарський перець містить фолієву кислоту і клітковину, які знижують рівень холестерину в крові (холестерин є причиною інфарктів та інсультів). Якщо регулярно вживати перець, то ризик захворіти на рак товстої кишки зводиться до мінімуму, завдяки вітаміну С, бета-каротину і фолієвої кислоти, які містяться в болгарському перці.

Болгарський перець добре поєднується в салатах, рагу і супах.

Цибуля і часник

Часник містить амінокислоту алліін, яка володіє антибіотичними і бактерицидними властивостями. Сприяє роботі серцево-судинної системи, і ефективно допомагає при респіраторних захворюваннях.

Цибуля – корисна для запобігання серцево-судинних захворювань, особливо коли підвищується ризик утворення тромбу. Цибуля є профілактичним засобом ракових захворювань, зокрема раку шлунка і запобігає виникненню інфекційних захворювань. Цибуля допомагає поліпшити функцію легенів, особливо при астмі.

Щоб отримати всі корисні живильні речовини, що містяться в цибулі і часнику, ці овочі краще їсти в сирому вигляді.

Помідори

Наявність антиоксидантів в складі помідорів допомагає виводити токсичні речовини з організму. Лікопін, який входить до складу помідорів, нейтралізує вільні радикали в організмі людини і скорочує ризик утворення раку простати. Люди, які часто їдять сирі помідори, найменше схильні до ризику захворювання на рак шлунка або прямої кишки. Також, помідори блокують дію нітрозамінів, що в свою чергу знижує ризик виникнення раку легенів. Вчені довели, що якщо регулярно вживати в їжу помідори, то знижується ризик інфаркту. Вітамін К сприяє зміцненню кісток і запобігає крововилив в мозок.

Насправді помідори відносяться до фруктів, а не овочів. Найкраще вживати помідори в сирому вигляді – в салатах і сендвічах. Соус з помідорів підходить до багатьох страв.

Зелений горошок

Зелений горох багатий білками і вуглеводами, але не жирами. Зелений горох – відмінне джерело клітковини, заліза, вітаміну А і С, водорастворимой клітковини. До складу зеленого гороху входить тіамін (вітамін В1), який відповідає за забезпечення енергоутворення, забезпечення нормального функціонування нервової системи і вуглеводного обміну речовин.

Зелений горошок найкраще їсти сирим, приготованим на пару або у вигляді пюре.

Морква

У моркві міститься бета-каротин, який володіє антиоксидантою дією, знижуючи ризик захворювання на рак. Морква допомагає зберігати гарний зір, покращує стан шкіри, зміцнює імунну систему, знижує рівень холестерину.

Завдяки природному солодкому смаку, моркву можна додавати в салати, є як окрему закуску або вживати у вигляді соку.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти