Головна Сьогодні

Як заварити корисний чай

Чай – смачний і корисний напій. Проте користь чаю багато в чому залежить від того, чи правильно він заварений

Чай-одинзнайпоширенішихнапоїв.Процілющі властивостічаювідомодавно.Вінзміцнюєімунітет,допомагаєвборотьбііз зайвимикілограмами,якщойогопитибезцукру,покращуєдіяльністьсерцево-судинноїсистеми,атакождопомагаєпідбадьоритисявранці,пише likar.info

Речовинив чаї одночасночинять збудливуізаспокійливудіюнаорганізм,томупідбадьорливадія чаюне такавиражена,якукави.

Алеіснуєкількаправилтого,якимповиненбутичай,щобвінпринісваммаксимальнукористь.

Все добре, що в міру.Як відомо, корисним або шкідливим той чи інший продукт робить доза. Навіть найкорисніший чай може зашкодити вам, якщо його вживати в необмеженій кількості.

Лікарі рекомендують обмежитися двома чашками міцного чаю на добу. Якщо ви віддаєте перевагу "слабкому" чаю, то можете собі дозволити чотири чашки.

Пийте чай вчасно. Як уже згадувалося вище, чай чинить на організм підбадьорливу дію. Такий ефект виявляється завдяки вмісту в чаї кофеїну. У зв'язку з цим чай не рекомендується вживати ввечері, оскільки в такому випадку можуть виникнути проблеми з засипанням. Якщо випити чай в першій половині дня, то кофеїн встигне повністю метаболізуватись, що допоможе вам швидше заснути.

Лимон чаю ворог.У чаї міститься велика кількість антиоксидантів, що благотворно впливають на організм людини. При покупці чаю звертайте увагу на його термін придатності. Чим більш свіжим є чай, тим більше в ньому міститься антиоксидантів. А ось звичка додавати в чай лимон знижує цінність напою, оскільки лимон зменшує кількість антиоксидантів у чаї.

У пакетиках або крупнолистовий?За якістю чай в пакетиках нічим не відрізняється від крупнолистового чаю. Листя чаю, призначеного для розфасовки в пакетики, сильно подрібнюються, що дозволяє його швидко заварювати. Вибираючи чай в пакетиках, звертайте увагу на чистоту коробки. Якщо вона брудна, в ній є чорний порошок, то, швидше за все, якість цього чаю дуже низька, і при його виробництві застосовуються різні добавки. Для того щоб целюлозний пакетик зберігав свою цілісність в окропі, його при виробництві обробляють спеціальними синтетичними речовинами. У зв'язку з цим крупнолистовий чай корисніший.

Скільки потрібно заварювати чай?Якщо чай заварювати занадто довго, то чайні поліфеноли й ефірні масла в ньому окислюються, через що псується смак і знижується поживна цінність напою. Якщо для заварювання використовується м'яка вода, то наполягати чай рекомендується не більше п'яти хвилин. Для жорсткої води час заварювання збільшується до семи хвилин. Якщо для заварки використовується чай низького сорту, то час заварювання необхідно збільшити вдвічі: 10 і 15 хвилин для м'якої і жорсткої води відповідно.

Не пийте чай відразу після їжі. Якщо у вас є звичка пити чай відразу після їжі, то постарайтеся від неї позбутися. Вся справа в тому, що питво після їжі істотно сповільнює процес травлення, що в подальшому може призводити до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.

Не заварюйте чай двічі.Багато з нас з метою економії заварюють вже використаний пакетик чаю або використовують стару заварку. Така економія недоцільна, оскільки в такому чаї вже практично не залишається ніяких корисних речовин. Більш того, деякі сорти чаю через час після заварки починають виділяти токсичні речовини, тому використовувати чай вдруге не рекомендується.

Температура води для чаю. Тут все залежить від самого чаю. Наприклад, чорні сорти найкраще заварювати водою температурою 90 градусів за Цельсієм. Для зеленого чаю варто використовувати воду температурою 80-85 градусів. Для червоного і білого чаю рекомендована температура води становить 60-70 градусів.

Якщо з'явилася піна. Якщо при заварюванні чаю з'являється піна, то це вірна ознака того, що ви правильно заварили чай. Піну слід розмішати ложечкою, щоб вона увійшла в відвар. Якщо піна має неприємний запах, то можете її прибрати.

Окріп чаю перешкода. Чай рекомендується заварювати в великих порцелянових чайниках, так, щоб в заварку не потрібно було додавати окропу. Тому готуйте відвар потрібної міцності, і після декількох хвилин настоювання розливайте по чашках, не розводячи його окропом.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти