Як знизити калорійність пасти та інших страв

Енергетичну цінність їжі можна зменшити без втрати смаку

Менш калорійна їжа – не означає менш смачна. Ось кілька простих порад, які допоможуть вам знизити калорійність страв і зробити їх більш корисними.

Скоротіть споживання жиру

Правило номер один: чим більше масла, тим більше жирність страви. Масло збільшує калорійність їжі більше, ніж будь-який інший інгредієнт. Відмовтеся від вершкового масла і соняшникової олії, маргарину або тваринного жиру на користь кулінарних спреїв, які не дадуть їжі прилипнути до сковороди. М'ясні бульйони додадуть аромату будь-якої страви, а непідсолодженим яблучним соусом можна замінити половину жиру в хлібобулочних виробах.

Інше менш очевидне джерело жиру – молочні продукти. Замініть жирне молоко, вершки і сири на їх знежирені аналоги, які можна купити в будь-якому супермаркеті.

Якщо ви все ж вирішили додати масло в блюдо, завжди вимірюйте його кількість відповідно до рецепту. Якщо рецепт вимагає столової ложки масла, використовуйте столову ложку, якщо вказано 1/4 чашки, використовуйте мірну чашку.

У столовій ложці оливкової олії міститься 119 калорій і 13,5 г жиру. Це не дуже багато, якщо ви використовуєте 1 – 2 столові ложки для приготування, але якщо ви додасте олію "на око", це, ймовірно, подвоїть жирність страви.

Ось ще один лайфхак по зменшенню жирності: коли сковорідка починає висихати, додайте 1-2 столових ложок несолоного курячого або овочевого бульйону. Не переборщіть, інакше страва почне варитися.

Вибирайте пісне м'ясо

Найбільш пісноб частиною будь-якого м'яса вважається частина філе. Більшість людей думає, що, вибираючи м'ясо птиці, вони отримують меншу кількість калорій, але майте на увазі, що це справедливо тільки в тому випадку, якщо ви вибрали курячу грудку без шкіри.

Можливо, ми вас розчаруємо, але у фарші з індички калорій не менше, аніж в яловичині. Найчастіше, індюшачий фарш проводиться з усіх частин індички, тому в ньому міститься більше жиру, ніж в пісній яловичині.

Скоротіть споживання солі

Вибирайте продукти з невисоким вмістом солі. У бульйонах і консервах, які продаються в магазинах, міститься багато солі. Постарайтеся готувати ці страви вдома, так як велика кількість солі в раціоні сприяє утриманню води і проблем зі здоров'ям, таким як гіпертонія і серцеві захворювання.

Скоротіть споживання цукру

Чи знаєте ви, що можна спокійно скоротити кількість цукру приблизно на половину в багатьох цукерках і хлібобулочних виробах? Звичайно, блюдо вийде не таким солодким, але якщо в рецепті є ваніль, гвоздика, мускатний горіх або кориця, ви можете додати трохи більше цих інгредієнтів, щоб посилити смак і аромат.

В якості альтернативи, в супермаркетах представлені різні замінники цукру. Однак, будьте обережні, оскільки не всі з них корисні, а деякі можуть втрачати солодкість в процесі приготування при високих температурах.

Відмовтеся від майонезу і сметани

Або знайдіть їм низькокалорійну заміну. Але не забувайте читати етикетки: часто жир в продукті заміняють цукром. Одна столова ложка звичайного майонезу містить 90 калорій і 10 г жиру. У тій же порції майонезу з низьким вмістом жиру міститься близько 45 калорій і 4,5 г жиру.

Замінити майонез або сметану можна також знежиреним йогуртом.

Вибирайте правильний метод приготування

Уникайте смаження, обсмажування і жахливої фритюрниці, для приготування в якій потрібно тонна масла. Замість цього запікайте, готуйте на грилі, варіть в каструлі або на пару. Для цих методів приготування не потрібен жир, або додається невелика його кількість.

Використовуйте більше овочів

Яскраві і барвисті овочі додадуть не тільки зовнішньої привабливості, корисних вітамінів і мінералів, а й допоможуть знизити калорійність страви. Подрібненими овочами можна замінити частину м'ясних інгредієнтів у рецептах супів, рагу, кассероль і м'ясних рулетів. Додавайте дрібно нарізану моркву або цукіні в соуси для пасти. В овочах багато клітковини, вона дає відчуття насичення і покращує роботу кишечника.

Вибирайте ароматні інгредієнти

Наприклад, при використанні сиру вибирайте сорти, які сильно пахнуть, такі як горгонзола або гострий чеддер, але додайте невелику кількість, щоб не збільшувати калорійність. Використовуйте свіжі трави і зелень замість їх висушеної альтернативи, щоб наповнити блюдо особливим ароматом.

Використовуйте ароматний оцет

Використовуйте бальзамічний, малиновий або рисовий оцет, щоб надати незвичайного смаку салатам і маринадам без зайвих калорій.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом низькокалорійної пасти з томатним соусом і оливками. Ми також розповідали, як приготувати пасту карбонара від Гвінет Пелтроу.

Дивіться покроковий рецепт дієтичних спагетті з мідіями:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Правильно перекушувати
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Джеймі Олівер радить: 17 підказок для смачної їжі
Хакнути
Сольник зірки
МОГИЛЕВСЬКА
14 серпня / 20:00
5 головних концертів серпня
Леді Гага у сукні-накидці від Valentino
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Серпень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
1 - 7 серпня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Останній місяць літа стартував
10 речей, які треба встигнути зробити у серпні
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти