Як приготувати 12 корисних страв на Святвечір

Останню пісну вечерю зими повинен бути корисним

Сімейна вечеря напередодні Різдва – давня, але досі шанована традиція. Хороша господиня повинна накрити стіл з 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Пісними вони повинні бути тому, що це останній день Різдвяного посту. Наші експерти – лікар-дієтолог центру здорового харчування "100 років" Оксана Скиталінська і дієтолог-ендокринолог, головний лікар медичної клініки "Столиця" Наталія Самойленко – розповіли, яку користь для організму несуть деякі різдвяні страви, а кому вони не підходять.

ПІСНИЙ БОРЩ І КАПУСНЯК

Реклама

Саме традиційне для наших країв перше блюдо – пісний борщ. Його готують без м'яса і їдять без сметани. Можна додати квасолю або гриби. Борщ багатий клітковиною і живильними речовинами, добре засвоюється і сприяє виведенню шлаків.

Також можна приготувати капусняк на воді. Капуста допомагає очистити кишечник і нормалізувати його роботу. У суп кладуть пшоно – корисний злак, багатий вітамінами. Картоплю можна замінити пастернаком – він зміцнює стінки капілярів, нормалізує обмін речовин, виводить солі.

УЗВАР – НАПІЙ ЗИМИ

Реклама

Традиційний різдвяний напій – узвар. Готують його з сухофруктів: сушені яблука та груші, чорнослив, курага, родзинки, ягоди вишні, глоду. Як правило, за смаком додають цукор або мед. Головний секрет – не давати напою довго й інтенсивно кипіти. Він дозволяє заповнити нестачу вітамінів A, B1 і B2, C, PP. Узвар багатий магнієм, залізом, калієм, йодом та ін. Він позитивно впливає на судини і роботу серця. Якщо немає непереносимості одного з компонентів, його можна пити всім.

СОЛІННЯ І КОНСЕРВАЦІЯ

Якщо кулінарна фантазія вже вичерпана, а до заповітних 12 не вистачає ще кількох страв, господині, як правило, виставляють консервацію, квашені та мариновані овочі: огірки, помідори, кабачки, капусту.

Реклама

Квашена капуста – одне з найбільш затребуваних в холоди страв. У ній містяться вітаміни В, А, С, Е, Н і РР, а також натрій і калій. Власне, корисних речовин у ній більше, ніж у свіжій. Продукт позитивно впливає на мікрофлору кишечника, активує обмін речовин і підвищує імунітет. Добре додати ягоди журавлини – завдяки їм капуста залишається хрусткою, крім того, це додаткове джерело вітаміну С, заліза і кальцію. Овочі корисні, якщо їх засолили незабаром після збору. Щоб зменшити кількість солі в готовому продукті, можна їх обполоснути водою.

В РОЗУМНИХ МЕЖАХ. Здоровій людині споживати соління й маринади слід в розумних межах. Їсти квашену капусту та інші солоності не рекомендується гіпертонікам і людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Тим, хто страждає хронічними захворюваннями, перед тим як балувати себе консервованими огірочками, краще порадитися з дієтологом. При деяких недугах (хворобах серця, ожирінні, гіпертонії, атеросклерозі, виразці шлунка, патології кишечника) кількість маринованих і солоних овочів і фруктів потрібно зменшити або повністю виключити з раціону. Викликати загострення хронічних процесів може велика кількість оцту і спецій, що містяться в маринадах.

СМАЖЕНІ КОРОП І ХЕК

Риба – прекрасне джерело білка, а також жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Вона вважається пісним стравою, якщо готувати її в клярі без яєць. Традиційно на Святвечір смажать коропа, також підійдуть минтай, хек, камбала і кефаль. Можна приготувати і не настільки традиційну рибу начебто сардини, скумбрії (макрелі), лосося. Рибу для святкового столу готують на олії. Обваляти її можна в борошні або панірувальних сухарях, а для кефалі, наприклад, як панірування прекрасно підійде кукурудзяна мука.

Можна запекти. Рибні страви виключно корисні, оскільки багаті білком, вітаміном D і фосфором, які необхідні для кісткових тканин, а також жирними кислотами, які знижують ризик серцево-судинних захворювань і благотворно впливають на розумові здібності. Правда, при смаженні поліненасичені жирні кислоти частково руйнуються. Варто пам'ятати, що при захворюваннях печінки, шлунка, підшлункової та жовчного міхура смажені страви є протипоказано. У такому випадку рибу краще запекти на грилі або в духовці.

КУТЯ – "СОЧЕВО"

Слово "святвечір" походить від "сочево" – так називали розмочені пшеничні зерна, традиційне блюдо в останній день посту. Втім, зараз кутю також готують з ячменю, перловки і рису. У кашу додають тертий мак, горіхи та родзинки, іноді курагу, хоча в минулі часи обходилися одним медом. Зерно символізує відродження життя, мед і мак – здоров'я і достаток у сім'ї. На стіл блюдо прийнято подавати в макітрі, в якій перетирали мак.

ПЕРША ЗІРКА. За традицією різдвяну вечерю починається, коли на небі загориться перша зірка. Кутю пробує господар будинку, а за ним – інші члени сім'ї. На ніч залишилася кутю прийнято залишати на столі. Це частування для душ предків – така традиція збереглася з язичницьких часів.

Пшенична крупа, крім вуглеводів, містить рослинний білок, вітаміни групи В і Р. Пшениця багата корисними мінералами: магнієм, залізом, калієм, кальцієм. Вона протипоказана людям, які страждають на целіакію (алергією на білок деяких злакових). Їм підійде кутя з рису. Цей злак також містить багато білка і мінералів, але володіє явним крепящим дією. Його не варто їсти при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Ізюм зберігає корисні властивості винограду, зміцнює серцево-судинну систему, благотворно впливає на серце, підвищує рівень гемоглобіну, покращує зір. Кутя з медом і родзинками не рекомендована людям з цукровим діабетом.

СИТНІ ВАРЕНИКИ

У нашій країні святковий стіл часто прикрашають вареники: з картоплею, капустою, грибами. В давнину їх готували також з товченими і вареними сухофруктами, гороховим пюре, вареною квасолею, гречаною або пшоняною кашами. На десерт можна запропонувати солодкі варенички – з вишнею, яблуками, журавлиною. Щоб страва вийшла не тільки ситним, але і корисним, можна використовувати борошно грубого помелу – вона багата клітковиною і містить вітаміни. Тісто замішується на воді без яєць – щоб вареники були пісними. А для начинки краще взяти, наприклад, картопля, зварена в мундирі. Шкірка допомагає зберегти корисні речовини, включаючи калій, який необхідний для серця. Якщо готуєте вареники з картоплею чи капустою, можна для смаку додати обсмажені гриби і цибулю.

Варто пам'ятати, що все-таки вареники, тим більше з грибами, – їжа досить важка. Так що з'їдати їх занадто багато не варто, особливо після посту. До речі, приготовані на пару вареники засвоюються набагато краще. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту взагалі варто утриматися від вживання цієї страви.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти