Як правильно вийти з посту: їжте овочі на грилі і пийте більше кислого

Експерти розповіли про основні правила білкового застілля

Через два дні люди, які постили і утримувалися від скоромного, і ті, хто себе ні в чому не обмежував, так само можуть заробити проблеми з шлунково-кишковим трактом під час пасхального застілля. Перші, відвикнувши від тваринного білка, ризикують отримати нетравлення шлунка, другі – переїсти. Як цього уникнути?

НАШІ ЕКСПЕРТИ:

Реклама

Наталя Гордієнко, терапевт вищої категорії
Людмила Денисенко, дієтолог, член Євроасоціації з вивчення ожиріння

П'ЯТЬ ПОРАД ДЛЯ ТИХ, ХТО ДОТРИМУВАВСЯ ПОСТУ

1. Першого дня їжте овочі на грилі. На сам Великдень 75% вашого меню повинно складатися з овочів: тушкованих, варених, підсмажених на сковороді або приготованих на грилі. Дозволені також шматочок паски, твердого сиру і одне яйце. З нього і почніть святкову трапезу вприкуску зі свіжими овочами та/або зеленню: ферменти, що містяться в них, допоможуть переварюванню їжі.

Реклама

2. Шашлик – з морепродуктів. Стейк можна лише через 5-7 днів після посту, якщо ви здоровань, і через 1,5 тижні, якщо ви маєте будь-які хронічні захворювання. Півтора місяця посту ваше меню було майже на 100% вуглеводним. А оскільки організм підлаштовується під раціон, виділяючи певні ферменти, то тепер йому належить нова перебудова. Це навантаження на адаптативну систему і, як наслідок, – на імунітет, серце, судини і шлунково-кишковий тракт. Тому на Великдень можливий лише шашлик з морепродуктів. І не змішуйте його з іншими видами тваринного білка: стравами із сиру і/або яєць.

3. Присмачуйте їжу "сирими" спеціями. Будь-які приправи (без солі і глутамату натрію) стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Але при термообробці вони в кілька разів гірше справляються з виробленням ферментів. Тому присмачують спеціями вже готову їжу.

4. Пийте антикислоти. При переїданні, а також перехід на білкове меню, клітини організму закислюються. Антидот – лужні напої: відвар зелених овочів, шипшини, узвар і мінеральна вода без газу. Пийте їх не тільки на Великдень, а й в наступні 7-14 днів: через 1,5 години після їжі і за 30 хвилин до неї.

Реклама

5. Приймайте вугілля при головному болю. Якщо "став" шлунок і при цьому тріщить голова – напевно виникла інтоксикація організму. Випийте сорбент: ентеросгель, смекту, полісорб, мікрокристалічну целюлозу згідно з інструкцією або активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги). Якщо приєдналися відчуття, як при грипі, або не стало краще через 2-3 години – пийте маленькими ковтками три літри трохи підсоленої води і викликайте блювоту. Після випийте несолодкої води з лимоном або чай з ромашки. І 3-4 години не їжте нічого.

ВАЖЛИВО!Нетравлення шлунка попередить вживання лише одного виду тваринного білка за присід і вихід з пісного меню протягом мінімум семи днів

…І ТИХ, ЧИЄ МЕНЮ НЕ БУЛО ПІСНИМ

1. До свята – лимон і висівки натщесерце вранці. Тяга накладати до тарілки всього і побільше часто може бути викликана інтоксикацією: організм не засвоює їжу повноцінно і вимагає ще більше для отримання поживних речовин. Очистити організм перед святковим застіллям допоможуть 2-3 часточки лимона зі склянкою води натще і 1-2 ст. л. висівок через 15 хвилин після цього: вони знизять гнильні процеси в кишечнику, застій в печінці і спрацюють як сорбент.

2. При бажанні "що б ще з'їсти" пийте воду з сіллю. Якщо ви вже наїлися від пуза, але рука так і тягнеться щось пожувати – не виключено, що ви просто хочете пити. Випийте склянку води, а потім з'їжте кілька крупинок солі: вона знижує спрагу, утримуючи воду в організмі. Як варіант – випийте зелений чай без цукру: він знижує тягу до їжі, впливаючи на лептин, який регулює енергетичний обмін.

3. Не захоплюйтеся ковбасами, бужениною і сиром. А також – шинкою і ковбасками гриль, якщо делікатеси куплені в магазині. Вони містять непомірну кількість солі (а також її похідних – глутамат натрію, бікарбонат натрію, йодид натрію) і харчових добавок: і те, і інше стимулює апетит, і тому хочеться їсти ще і ще. А це загрожує як мінімум переїдання, причому не найкориснішої їжі.

4. На застіллі повинні бути шпинат і яблука. А також – страви з гарбуза, квасолі, горіхів і риби. Вони містять магній і цинк, що попереджують збудження нервової системи, і хром, що знижує бажання поїсти за рахунок підвищення чутливості тканин до інсуліну.

5. Сервіруйте стіл в кольорах "міні-апетит". Червоний, синій, бузковий і темно-зелений знижує бажання поїсти. Тому на свято таких відтінків повинні бути посуд, серветки і скатертина.

ВАЖЛИВО! З переїданням впорається посуд синього кольору, шпинат, квасоля в святковому меню і лимон з висівками вранці.

5 ПРИВОДІВ З'ЇСТИ ПИСАНКУ

  1. Є еліксиром молодості. Навіть після теплової обробки яйце містить стільки ж антиоксидантів, як 45 г свіжих яблук.
  2. Яйце попереджає переїдання. Розговіння ним знизить тягу до їжі на 30%. При цьому в одній писанці – максимум 50 ккал.
  3. Жовток схожий з полівітамінами. У ньому 15 мінералів і стільки ж вітамінів з 22 можливих.
  4. Покращує настрій. Триптофан в білку стимулює вироблення серотоніну – гормону щастя.
  5. Білок яйця – найповноцінніший. Він містить всі 18 амінокислот з існуючих і засвоюється організмом на 98%.

ОЗНАКИ КОРИСНИХ ЯЄЦЬ

Зварені не довше ніж однієї хвилини після закипання. Інакше поліненасичені жирні кислоти в жовтку руйнуються, а білок гірше засвоюється.

Не містить прожилок крові. Такі яйця їстівні, але в них запущений процес ділення, так як вони запліднені. Вони сприяють збільшенню сечової кислоти, що особливо загрожує при захворюванні нирок і подагрі.

Має блідий жовток. Насичений колір видає додавання до корму курям кантаксантину, який погіршує зір. Виняток – домашні яйця.

Перед варінням зберігалися митими. Сальмонели і інші бактерії проникають через шкаралупу. При цьому після "душу" яйця потрібно з'їсти протягом 10 днів.

Писанці не більш 3-х діб, і лежить вона в холодильнику. Патогенні мікроорганізми починають розмножуватися вже через 72 години після варіння яйця, проникаючи через шкаралупу всередину.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти